Emléktáblát avattak Paláston Ivánka István halálának centenáriuma alkalmából 2019. december 21-én. A leleplezés és koszorúzás után MUDr. Kiss László orvostörténész az Ivánka-kúriában ismertette a főispánnal kapcsolatos kutatása eredményeit. A szervezés és az emléktábla-állítás a helyi közösség összefogásának köszönhető: az önkörmányzatnak, a Permeo polgári társulásnak és a 9. sz. Szent György cserkészcsapatnak.


Draskóczi és jordánföldi Ivánka István (Palást, 1855. január 12. – 1919. december 27.) földbirtokos, költő, lapszerkesztő, politikus, gazdasági szakíró, Hont vármegye utolsó főispánja. (forrás: wikipédia)

A megemlékezés Ivánka István sírjánál kezdődött délután 15:00-kor a Gárdonyi-temető evangélikus felében, Paláston. A nyughely mögött elhelyezett emléktáblát MUDr. Kiss László leplezte le. Ezt követően Köpöncei Péter polgármester mondott beszédet, mely végén nyitva hagyta a kérdést: jogosan vetett-e véget Ivánka István az életének?

Az Ivánka család kriptája a palásti (gárdonyi) temetőben (fotó: Morva Mátyás)

Az esős időjárás ellenére szép számban összegyűltek a főispán tisztelői: elsősorban a helyiek és a faluból elszármazottak. Jelen volt Nyitra megye alelnöke, Csenger Tibor is. „Ez így van rendjén, természetes, hogy a jelenlegi alispán is részt vegyen az utolsó főispán tiszteletére rendezett ünnepélyen” – nyilatkozta később Köpöncei Péter, akivel az előadást követő fogadás során volt alkalmam beszélgetni.

(fotó: Morva Mátyás)

Az emléktábla megkoszorúzása után az egybegyűltek átvonultak az Ivánka kúriába, ahol MUDr. Kiss László megtartotta Ivánka életéről szóló előadását. A teljes életrajz közreadásától most eltekintek, hiszen az orvostörténész átfogó írása már megjelent a Honti Lapok hasábjain és a wikipédia idevágó szócikkében is olvashatók az alapvető adatok. Érdemesebb Ivánka István gondolataira fektetni a hangsúlyt, melyek felett – száz év ide vagy oda – ma is érdemes elmerengeni.

A honti közéletről, a sajtótermékekről is sarkos véleményt fogalmazott meg:

„A Honti Közlönyt a honti közöny szüntette meg.”

A rövid életű Honti Közlöny főszerkesztőjeként volt rálátása a kérdésre. Azt pedig valljuk be, hogy a honti közönnyel mindmáig küszködünk. A kétkezi munkáról, a becsületről és az egyenlőségről így szólt:

„Az a szomorú, hogy kéz-láb senki nem akar lenni. Minden vérünk csak a fej felé tódul és innen a gutaütéses szédelgés.”

(fotó: Morva Mátyás)

Mindenképpen szükséges még kiemelni az előadás zárását, melyből kiderült, miért is emlegették Ivánka Istvánt Trianon mártírjaként. 1919-ben koholt vádak alapján hazaárulással gyanúsították. Utolsó főispáni beszédét 1919. október 3-án mondta Ipolyságon. Többek közt kijelentette, hogy szülőföldjét soha el nem hagyja, hogy a csehszlovák állam polgáraként is magyar marad és azt is, hogy küzdeni fog az igazságtalanság ellen: szabad szóval és minden törvényes eszközzel.

Leginkább a megígért Wilsoni elvek figyelmen kívül hagyását sérelmezte, amely autonómiát ígért a magyaroknak Csehszlovákián belül.  Ezen beszédén túl valószínűleg az is szúrhatta az újdonsült államalakulat hatóságainak a szemét, hogy hivatali kötelességből tartotta a kapcsolatot Magyarországgal. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az alaptalan gyanúsítás ellenére is bebörtönözik, otthonában, saját kezűleg vetett véget életének. Még azelőtt, hogy elhurcolhatták volna. Nem hagyta el a szülőföldjét és magyarként halt meg, tartotta a szavát. A bevezetésben említett nyitott kérdésre immár mindenki megadhatja a maga válaszát. 

(fotó: Morva Mátyás)

Száz évvel a halála után kapta meg azt a tiszteletet, amit megérdemel… – ezzel a gondolattal zárta Kiss doktor az előadást.

A megemlékezés záróakkordja a fogadás volt. Ekkor nyílt alkalmam Köpöncei Péter polgármesterrel beszélgetni, aki annyival egészítette ki az eddig összefoglaltakat, hogy az emléktábla ötlete Hojsza Zoltán és Péter József nevéhez fűződik, illetve, hogy a pontos évforduló 2019. december 27-re esik, de az ünnepek miatt jobbnak látták előbbre hozni az eseményt. Ivánka István hazaszeretete és példamutatása tartalmas lecke lehet a Felvidéken élők számára.

Morva Mátyás

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb