2020. január 28-án  hivatalosan is megnyitották a Garamkálnát Nagysuránnyal összekötő felújított útszakaszt Nyitra Megye Önkormányzatának elöljárói, a kivitelezők és az útszakasz mentén elhelyezkedő falvak képviselőinek jelenlétében. A megyei elöljárók információi szerint a modernizáció összköltsége mintegy 6 millió  euró volt.

A Garamkálna – Bellegszencse – Nagysurány  II/580-as számú útszakasz  felújítása   30,128 km hosszan valósult meg, a munkálatok kivitelezője a  MBM – Group, a.s. volt, az összköltség  5.953.214,78 eurót tett ki. “A II/580 -es út felújítása  a  II/580-os és az I/76-os számú utak kereszteződéséből indul ki, beleértve a kerteszteződés ágát a 38,328 km-en. A szakasz vége Nagysurány belterületén, a  8,2  km-en található. A modernizáció célja az út paramétereinek növelése  (az út hordképességének növelésével), a közúti közlekedés valamennyi résztvevője biztonságának növelése, beleértve a nem-motorizált szállítást  (a közlekedési infrastruktúra biztonsági elemeivel) és a vízelvezetés” – tájékoztatott a megye. 


A felújítás során kicserélték az útszakasz aszfaltrétegét. 

“A kritikus szakaszokra új ütköző korlátok kerültek, más helyeken csak cserére került sor.  Az elhelyezett ütköző korlátok teljes hossza  26.772,84 méter. A biztonság növelésének érdekében 928 új irány- és ütközésgátló oszlopot telepítettek.   A függőleges és vízszintes útjelzők teljes cseréje a jelenleg érvényes jogszabályok szerint zajlott. A függőleges jelzőtáblák cseréjének részeként  643 új jelzőtáblát helyeztek el. Az árkok reprofilációja extravilán és intravilán szakaszokon is megvalósult, a legveszélyesebb helyekre koncentrálva. A legrosszabb állapotban levő csatornákat megjavították, a veszélyes helyekre korlátok kerültek”

– tudtuk meg a megye képviselőjétől.


A biztonság növelésének érdekében két sebességmérőt is elhelyeztek a statisztikai  adatok gyűjtésére is  alkalmas  modullal. “A projekt keretén belül öt buszmegállót is felújítottunk, konkrétan három megállót Barsbesén, kettőt pedig Hull községben. Az útszakaszon elvégzett építési munkálatok teljes összege  4.961.012,31 euró áfa nélkül, vagyis  5.953.214,78 euró áfával. A költségek 95%-át EU-s forrásokból és az Integrált Regionális  Operatív Program támogatásából álltuk, a megye 5%-os önrésszel szállt be.”


A II/ 580-as számú út egy másodosztályú közút, amely az I/75-öst köti össze Tardoskeddel és Érsekújvárral Nagysurányon keresztül,  Zsitvafödémest, Bellegszencset, Barsbesé , Felsőpélt és Garamlököt pedig Garamkálnával (I/76).


A Lévai járásban több útszakasz felújítását is tervezik.

Az útszkasz hivatalos átadásának pillanata.

“Az első részben a II/564-os útról van szó, ami Lévát és Deméndet köti össze, a második szakaszban pedig az Ipolypásztót Ipolyszalkával összekötő II/564 -es útra kerül majd sor. Az útszakasz hossza 26,304 km, a feltételezett költségek pedig mintegy  6.038.553,83 euróra rúgnak majd. Tervezzük az Ipolyságot Nagykürtössel összekötő, a megyehatárig vezető másodosztályú út modernizációját is. Megyei forrásból  tervezzük felújítani a Lévai járás egyes harmadosztályú útjait is, pl. a Léva és Garamtolmács közti útszakaszt vagy két rövidebb szakaszt az ipolysági és zselízi körzetben”

– magyarázta Nyitra megye alelnöke, Csenger Tibor.


Szerinte ez az útszakasz nagyon fontos a régió számára, ugyanis a két járási székhelyet, Lévát és Érsekújvárt köti össze. “Ekkora invesztíció még sohasem valósult meg a megyei tulajdonú közutakon. A 2019-es felújítási munkálatok a körülményekhez képest gyors tempóban haladtak. A biztonság növelését szolgáló munkák és az elhelyezett elemek bizonyára az ezen a szakaszon utazók segítségére lesznek majd. Hiszek abban, hogy a felújított útszakaszon ezzel megelőztük a halálos kimenetelű balesetek előfordulását.  Az elhelyezett ütköző korlátok ugyan kemény kritikát kaptak, de a tervező komoly indokokkal rendelkezett az elhyezésüket illetően. Főleg Garamkálna és Barsbese között rengeteg a védett fa, ezért a természetvédőknek is meg kellett felelnünk, de a biztonságot is szem előtt kellett tartanunk. Ezért került erre a szakaszra rendhagyóan ennyi korlát, a többi szakaszon sokkal kevesebb található.  Biztonsági okokból azonban szükség van rájuk” – árulta el Csenger.


Léva és Érsekújvár között több olyan község vagy régió is szerepel, mely eléggé elhanyagolt. “Remélem, hogy az infrastruktúra modernizációja  hozzájárul a régió fellendüléséhez” – tette hozzá a megyei alelnök.

Milan Belica, Nyitra megye elnöke és Csenger Tibor, megyei alelnök.

Milan Belica, Nyitra megye elnökének tájékoztatása szerint a Nyitrai kerületben  175 km hosszan újítottak fel másod- és harmadosztályú utakat. “Több projektet készítettünk. A Nyitra Megyei Önkormányzat meríti az EU-s alapokat a legdinamikusabban, nemcsak a közutak terén, de egyéb területeken is.  Örülök, hogy a projektek arányosan oszlanak el a megye területén. Az is örömmel tölt el, hogy ezek a projektek növelik közutaink biztonságát.  Azt üzenem az ezen az útszakaszon közlekedő sofőröknek, hogy használják az utat lehetőleg balesetmentesen. Kérem, egymással szemben is legyenek türelmesek. “


Rendve, a felújított útszakasz mellett elhelyezkedő község polgármestere, Marian Chrenko is örül a modernizációnak. “Bár a mi községünkben az út állapota nem volt olyan rossz, mint a Léva felől vezető szakaszon,  mi is örülünk, hogy az útszakaszt felújították. Bellegszencse, Hull, Rendve  és  Ohaj községben egyelőre nem jelölték ki a gyalogos-átkelőhelyeket, ezeket majd megyei segítséggel kell megoldanunk. A községünkben bevezettük az  50 km/h-s legmagasabb sebességet, ugyanis az út keresztülhalad a falun, s  eredetileg korlátok is voltak elhelyezve.   A kivitelezővel való megegyezés következtében a korlátokat a falun kívülre helyezték, ahol még alacsonyabb megengedett sebesség vannérvényben.”


A felújított útszakasz Garamlök községen is áthalad, a falu lakosai is elégedettek, bár voltak megjegyzéseik.

“A kifogások főleg a korlátokat érintették, de úgy általában örülünk az útfelújításnak, hiszen a szakasz biztonságosabbá vált, bár úgy vélem, egyes helyeken a korlát  túl közel van az úttest széléhez. Ez a Garamkálnát Érsekújvárral összekötő út, úgy gondolom, jól sikerült”

– árulta el a polgármester, Márföldi János.


Az útfelújítás során a kivitelezőnek néhány szakaszon meggyűlt a baja a körülményekkel. “Az egyik ilyen szakasz a Hull község melletti vasúti átjáró, amely nem szerepelt a tervekben, de végül úgy döntöttük, megszüntetjük. Létrehoztunk egy akadálymentes megoldást, hogy a sofőröket ne korlátozza.  Ezen kívül a Nagysurány és Zsitvafödémes közti szakaszon elhelyezkedő fák kivágását is meg kellett oldani, így arra a szakaszra nem került korlát.  A Garamkálna és Garambese közti útszakasz a projekt szerint 6,5-ös, de kaptunk olyan visszajelzést, hogy ez túl keskeny, így a végeredmény 6,80-as lett.  Néhány problémát menet közben kellett megoldanunk a projekt keretén belüli optimalizáció megvalósításával” – magyarázta Jaroslav Duleba, a MBM – Group projektmenedzsere.


A kivitelező szerette volna megoldani a községekben a rétegek betöltését, de a költségvetés ezt már nem tette lehetővé.   “Ennek következtében csak a kopóréteget cseréltük ki. Észrevettük azonban, hogy az elkövetkező öt évben már gondok lehetnek az úttest élettartamával. Ezt azonban mint kivitelezőnek nem sikerült megoldanunk, nem adhattunk át egy maximális  minőségű végeredményt” – tette hozzá Duleba.


A korlátok elhelyezése a jogszabályoknak megfelelően történt.

“Amennyiben az adott szakaszon megvalósulnak a korlátok elhelyezésének feltételei, szükséges őket felszerelni.  Senki sem vállalja a felelősséget a hiányzó korlátok miatt, amelyeknek a szabályok szerint ott kéne lenni. Ha az adott szakaszon baleset történne, problémát jelenthetne, hogy hiányzott a biztonsági elem.   Ezért az adott szakaszt  6,5-ről   6,80-ra bővítettük a nagyobb biztonság érdekében. A projektterv keretén felül  6000 négyzetméter aszfaltot raktunk le, hogy az út komfortosabb és szélesebb legyen, mint az a tervekben szerepel.  Figyelembe vettük a lakosság igényeit, hogy az utat szélesítsük ki”

– fejezte be a kivitelező projektmenedzsere .


Szöveg és fotók:
REflex24

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb