A Csemadok Érsekkétyi Alapszervezete január 26-án, vasárnap megtartotta évzáró taggyűlését a helyi kultúrházban. Szó esett a 2019-es évben elvégzett munkájáról, illetve megismerkedhettünk a 2020-ra szóló tervekkel.

Az esemény a Kétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda diákjainak műsorát, mely a „Pletykás asszonyok” c. színdarabbal kezdődött.

Az eseményt Molnár Tímea, a helyi alapszervezet elnöke nyitotta meg, majd kultúrműsor következett a magyar kultúra napjának tiszteletére. A közönség megtekinthette a Kétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda diákjainak műsorát, mely a „Pletykás asszonyok” c. színdarabbal kezdődött, majd néptánccal folytatódott.

A Napraforgók néptánccal kápráztatták el a közönséget.

A helyi alapiskola mellett, Csóka Szilvia vezetésével működő Napraforgók énekükkel és táncukkal szórakoztatták a közönséget.

Érsekkétyi pacsirták.

A gyermekek után a felnőttek foglalták el a színpadot: a Csemadok szárnyai alatt tevékenykedő, Hajdú Árpád vezette Érsekkétyi Pacsirta Éneklőcsoport következett egy népdalcsokorral. A széleskörben ismert és elismert csoport ez alkalommal is begyűjtötte az őt megillető elismerő pillantásokat és tapsot.

Az iskolások Babits Mihály egyik megzenésített versét adták elő.

A színpadi előadások sorát az iskolások zárták. Tizenhat gyermeki torokból hangzott fel Babits Mihály Második énekének megzenésített változata:

„Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”

Ezt követően a fellépők a nézőtéren foglaltak helyet, ahol a Pacsirták vezetésével, gitárkísérettel megzenésített verseket kezdtek énekelni. Igyekeztek a közönséget is bevonni, így oldani tovább az egyébként is családias légkört.

Közös verséneklésre is lehetőség nyílt az eseményen.

A kultúrműsor végeztével kezdetét vette maga a gyűlés, melyet Bohák Csaba vezetett.

A taggyűlést Bohák Csaba vezette le.

A jelölő és javasló bizottság megválasztását az elnöki beszámoló követte, mely magába foglalta a szervezet elmúlt évben végzett tevékenységének ismertetését, illetve az idei évre ütemezett terveit. A Csemadok Érsekkétyi Alapszervezete igencsak mozgalmas évet tudhat maga mögött. Lényegében minden hétre fel tudott mutatni valamit. Az alábbiakban nézzük a főbb eseményeket, a teljesség igénye nélkül:

  • Facebook csoport létrehozása, hogy a helyi alapszervezet rendezvényei minél több embert érjenek el
  • Érsekkéty aranykora címmel történelmi előadás megszervezése, Juhász Gábor vendégelőadó közreműködésével
  • a helyi önkormányzattal karöltve társszervezés és aktív részvétel az 1848-as szabadságharc ünnepi műsorán
  • a Közösen Kétyért Polgári Társulással Húsvétváró szervezése a Tájházban
  • a Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő járási fordulójának megszervezése
  • aktív közreműködés a helyi falunapon
  • a III. Nyisd ki rózsám, nyisd ki csikorgó kapudat elnevezésű helyi népművészeti rendezvény megtartása a Tájházban

Molnár Tímea a 2020-as évre nézve elmondta: ”Minden olyan rendezvényen, amin eddig részt vettünk, ezután is részt fogunk venni.”

Molnár Tímea, az érsekkétyi Csemadok elnöke.

A helyi alapszervezet mellett működő Érsekkétyi Pacsirta Éneklőcsoport 2019-ben is tovább öregbítette hírnevét az ország határain belül és kívül egyaránt. Tagjai felléptek az Országos Népművészeti Fesztiválon Zselízen. Százdon, Kétyen és annak magyarországi – szintén Kéty nevű – testvértelepülésén s még számtalan más helyen. Több megmérettetésen is részt vettek. A Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő járási, kerületi, majd országos fordulóján is aranysávos minősítést értek el.

2019-ben a Csemadok szárnyai alatt egy új formáció is létrejött. A Mirtusz népdalkórust a Bohák lányok – Réka, Dorottya, Emese és Erzsébet – alkotják. A nővérek hosszú évek óta aktívan énekelnek, táncolnak néptánccsoportban és népdalkórusban. A tavalyi évre érett meg bennük a gondolat, hogy saját népdalkórust hívjanak életre. Pályájuk a kezdetektől fogva szépen ível felfelé. Rendszeresen látogatnak el különböző rendezvényekre, ahol kivétel nélkül osztatlan a sikerük, s a megmérettetésektől sem riadnak vissza. 2019-ben remekül szerepeltek a Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő járási, kerületi és országos fordulóján is. Kiemelt aranysávos minősítésben részesültek.

Az elnöki beszámolót a pénzügyi beszámoló, majd a tisztújítás követte. E téren nem történt változás. A Csemadok Érsekkétyi Alapszervezetének elnöke továbbra is Molnár Tímea, a vezetőségi tagok pedig Baka Zsuzsa, Bohák Csaba, Csóka Szilvia, Hajdú Árpád, Kurucz Erika, Mikus Denisza, Németh Csilla, Stefankó Alexandra, Szaller Gábor, Varga Anett, Verbók Miklós, Vígh Katalin, Vorák Terézia maradtak.

Farkas Attila, Érsekkéty polgármestere.

Farkas Attila, Érsekkéty polgármestere beszédében méltatta a Csemadok helyi alapszervezetének munkáját, kiemelte a szervezet, valamint az önkormányzat közti jó viszonyt, s megemlített több közösen megvalósított rendezvényt is. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy úgy a Pacsirták, mint a Mirtusz fellépéseikkel községünk jóhírét öregbítik, amerre csak járnak. A jövőre nézve Molnár Tímeával kölcsönösen biztosították egymást a további együttműködésről.

Nagyné Baka Ella beszámolója.

Az évzáró taggyűlésen részt vett Nagyné Baka Ella, a Csemadok Lévai Területi Választmányának tagja is, aki amellett, hogy beszámolt a szervezet járási tevékenységéről, illetve ismertette annak ezévre vonatkozó terveit, a szervezet kitüntetéseit adta át.

Díjátadás a Csemadok megalakulásának 70. évfordulója alkalmából.

A Szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából Hűségért emléklapot vehetett át a Csemadokban végzett érdemdús és áldozatos munkájának elismeréséül Molnár Tímea a helyi alapszervezet elnöke, Hajdú Árpád, az Érsekkétyi Pacsirta Éneklőcsoport vezetője, valamint id. Peszeki István. Pityu bácsi az eseményen sajnos nem tudott jelen lenni, kitüntetését Molnár Tímea vette át és juttatta el hozzá. Hajdú Árpád beszédében mindenekelőtt a közösségi összefogás fontosságát emelte ki, s megköszönte a tagok támogatását.

A taggyűlés bezárásával az összejövetel nem ért véget. A jelenlévők a házi készítésű finomságok és üdítő mellett még egy darabig elidőztek egymás társaságában, megbeszélve az őket és a települést érintő témákat.


fotók és szöveg:
Szaller Gábor

Címkék: , , , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb