Hirdetés

Néhány éve indította első YouTube csatornáját. Azóta kétszer is úgy hozta a sors, hogy nulláról kellett újrakezdenie, de a korábbi tapasztalatai megmaradtak és harmadszorra sikerült közép-európai szinten is kimagasló eredményeket elérnie. Jelenleg 166 millió megtekintésnél jár a Mokso csatorna és 882 ezer feliratkozója van. Ipolysági lakásában fogadott Mokso Dávid, és elmesélte, miért ér jóval többet a YouTube szemében egy észak-amerikai lakos kattintása egy szlovákiaiénál, honnan meríti az inspirációt a videóihoz, illetve a legfőbb kérdésre is választ adott: lehetséges-e megélni a Felvidéken pusztán YouTube videók gyártásából?

(fotó: Mokso Dávid)

Hogyan kezdődött a Youtuber karriered?

Körülbelül négy éve figyeltem fel erre a jelenségre, vagy inkább lehetőségre: 14 éves amerikai gyerekek vesznek házat a szülőknek, másoknak előbb van Lamborghinijük, mint jogosítványuk és mindezt a videózásnak köszönhetően. Akkor utána néztem az online tartalomgyártás hátterének, de nem vágtam azonnal bele. Két éve készítettem az első csatornámat, de nem volt sikeres. Végül törölte a YouTube, mert könyörögtem a feliratkozókért és ezt tiltja a szabályzat. Utólag látom, az volt a legfőbb probléma, hogy nem szívvel-lélekkel csináltam a videókat, inkább csak másokat utánoztam és a pénz járt a fejemben. Egyébként nem is élveztem a munkát.

Hasonló volt a helyzet a második csatornámmal is, azt egy idő után én töröltem, mert zsákutcába vezetett az akkori hozzáállásom. Harmadszorra 2018. decemberében vágtam neki, egyszerűen Mokso névre kereszteltem a csatornát. Amellett, hogy tanultam a korábbi kudarcokból, az volt a legnagyobb különbség, hogy a barkácsolást egyébként is szeretem. Ingyen is csinálnám. Éppen egy órát készítettem az egyik barátom születésnapjára és a barátnője megkérdezte, miért nem videózóm le.

Így született az első videó a Mokso csatornán, immár több mint egy éve. A lényegi különbség, hogy a munka minden percét élvezem…

Mokso Dávid legnézettebb videója több mint 93 millió megtekintésnél jár.

Említed, hogy utána néztél a videózás hátterének. Kifejtenéd bővebben, mit tudtál meg?

Van egyfajta kettősség a dologban, aminek szerettem volna a végére járni. Egyrészt láttam, hogy külföldön 9-14 éves gyerekek hatalmas pénzeket keresnek. Autókat és házakat vesznek. Másrészt a magyar online tartalomgyártóktól mindig azt hallottam, hogy nálunk nem lehet megélni a videózásból. Valójában nem arról van szó, hogy magyarországi videósként nem lehet pénzt keresni, hanem a kizárólag magyarországi közönségnek szánt videókkal nem lehet pénzt keresni. Legalábbis nem átlagos Youtuberként. Ha Magyarországon akarsz belőle megélni, az élmezőnybe kell tartozni. Nemzetközi szinten elég, ha benne vagy a legjobb 10 000-ben. Ez hatalmas különbség.

Tudatosítanom kellett, hogy a legtöbbet az Egyesült Államokból származó kattintásokért fizet a YouTube, illetve a kínaiak kattintásai is sokat érnek. Érdekes, hogy olykor még a burmai és nigériai megtekintő is többet ér, mint a szlovák és a magyar, több pénzt fizetnek utána.

Nem tudom, mi alapján rangsorolják az országokat. A bevétel a videók alatt megjelenő hirdetésekből származik. Ha tippelnem kéne, azt mondanám: az adott országban élő emberek költekezési szokásai számítanak.


Adja magát a kérdés: hogy működik pontosan ez a fizetési rendszer?

Én feltöltök a YouTube-ra videókat. Az emberek megnézik. A YouTube kiteszi a hirdetők reklámjait a videóim alá. Pénzt kap a hirdetőktől. Cserébe azért, hogy az én videóim alatt futnak ezek a hirdetések, a bevétel egy részét odaadja nekem. Minél több a megtekintés, annál több emberhez jut el a reklám és annál nagyobb a bevétel. Persze vannak megkötések. A saját szellemi terméked kell, legyen a videó. Családbarátnak és hirdetőbarátnak kell lennie, nem szabad, hogy veszélyes legyen a gyerekekre. Elég egy csúnya szó és máris a bevételek felétől elesel.

Ahhoz, hogy kvalifikálttá válj a hirdetések megjelenítésére, kell 1000 feliratkozó és 4000 óra megtekintési idő. Az az érdekes, hogy a Mokso csatornán körül belül 5 hónap alatt jött össze a 4000 órányi megtekintés. Most naponta van 16000 óra megtekintési ideje a csatornának.


Hogyan fogadta a családod, hogy videózni kezdtél? Főleg a kezdeti időszakra vagyok kíváncsi, amikor még csak te láttad, hogy ezzel komoly sikereket lehet elérni.

Külső szemmel csak annyi látszódott az egészből, hogy itt vagyok 25 évesen munka, bevétel és bármilyen felmutatható eredmény nélkül. Adósságokkal a nyakamban, anyám főztjén élve, apám házában éjjelente gyufákat ragasztok. A családomtól mégis minden támogatást megkaptam. Nagyon hálás vagyok nekik és a jövőben igyekszem viszonozni. Ha volt is bennük kétely, soha nem éreztették. Talán látták rajtam, határozott döntést hoztam: nem érdekel mennyi idő és energia az ára, el fogom érni a célom. Éjjel-nappal a YouTube-ra gondoltam, százszázalékos lézerfókusszal csak ezzel foglalkoztam.

Közben elkezdtem asztalosként dolgozni, hogy legyen pénzem a kellékekre és alapanyagokra. 8 órát dolgoztam asztalosként, hazaérve 2-3 órát tanulmányoztam a YouTube működését, majd 8 órán át gyufákat ragasztottam a hét minden napján. Amikor a sárkányt csináltam napi 3-4 órát aludtam 3 héten keresztül. Szenvedélyes kávé fogyasztó vagyok. Számomra munkaidő az egész nap, kivéve mikor alszom.

(fotó: Mokso Dávid)

5 hónap alatt gyűjtöttem össze az első 130 követőt. A 7. hónap végére már több mint félmillió feliratkozónál tartottam.  Csak a döntést nehéz meghozni, ha az megvan, az élet elkezd támogatni.


Térjünk rá konkrétan az általad készített videókra. Honnan jönnek az ötletek? Honnan ered az inspiráció?

Azt az ötletet, ami alapján a legnézettebb videóm készült, lényegében másoltam. Valaki más csinált először vulkánt gyufaszálakból és a végén meggyújtotta. Láttam, hogy hatalmas sikere van az elgondolásnak. Én voltam a második, aki ilyen videót csinált és rengetegen megnézték: több mint 93 millióan. Azóta már több ezer ilyen videó van, persze csak az első néhány vonzott hatalmas nézőközönséget. Korábban volt még pár ötlet, amelyet egy az egyben a nagyoktól vettem át. Azt mondanám, hogy az még a tanulási időszak eleje volt. Mostanra már teljes mértékben a magam útját járom, a saját ötleteimmel igyekszek érvényesülni, illetve, ha látok valami érdekeset, kitalálom, hogyan tudnám még jobban megvalósítani a saját ízlésem és stílusom alapján. Az is sokszor előfordul, hogy a nézők javaslataiból kiindulva vágok neki egy új projektnek.


Ha már a stílusodról beszélünk: feltűnt, hogy több videódba is belecsempészel egyfajta sajátos történetmesélést. Gondolok itt a csatahajó elsüllyedésére vagy az unalmas Valentin napi ajándékot kapó kislányra. Tudatosan építed be ezeket az apró, aranyos történeteket az összképbe?

A közösségi médiában nem várhatod el, hogy fejlődjön az oldalad vagy a csatornád, ha nem különíted el magad a csordától. A videókban minden egyes képkocka tudatosan van jelen. A történetek szerepe egyrészt az, hogy elkülönítsem magam a többiektől. Másrészt, hogy a nézőim valamilyen szinten hozzám, a személyiségemhez is kötődjenek, ne csak az adott tárgyhoz, amit elkészítek. A történetmesélés kulcseleme a vonzó indexkép is, a cím mellett ez az, ami felkelti az emberek érdeklődését. Fontos még angolul feliratozni a videókat és angolul beszélni.

Az első vulkános videómban meg sem szólalok és főleg indiaiak nézték meg. A másodikban fél percet beszélek angolul és főleg az USA-ban élők voltak rá kíváncsiak. Ez azért van, mert kimondottan angol nyelvterületen népszerűsítette a videómat a YouTube. A másodikat fele annyian nézték meg, mégis kétszer olyan sikeresnek mondható. Ennek az okát már elmagyaráztam feljebb.

Melyik videódra vagy a legbüszkébb és melyikkel volt a legtöbb munka?

Legbüszkébb a csatahajósra és a sárkányosra vagyok. Legtöbb munka? Amikor földgömböt csináltam gyufákból. Azt nagyon kevesen nézték meg, szinte semmi pénzt nem hozott. Egyébként a videóimnak a hetven százaléka nem térül meg.

Nem feltétlenül arról van szó, hogy rááldoztam 50 eurót és nem hozza vissza ezt az összeget, hanem hogy csalódok. Többet várnék tőle. A pénzt azt nagyjából visszahozza mindegyik.

Hangsúlyozod, hogy egyedivé kell válni, mert hatalmas a konkurencia. Mi az, ami téged valóban egyedivé tesz?

Én gyönyörű dolgokat próbálok építeni és a végén tönkre teszem őket. Ez valahogy megfogja az embereket. A sárkánnyal is dolgoztam három hétig, több tízezer gyufaszál.

Összesen majdnem negyedmillió gyufát használtam fel idáig, aminek a többségét egyenként ragasztottam össze.

Szerintem a csatahajó is gyönyörű volt. Ha ránézett valaki, mindjárt az jutott az eszébe, hogy hatalmas munka lehetett vele. Fogtam harminc petárdát és tönkre tettem.


A videó azért megmaradt.

Persze, az is bizonyítja a különcségemet. A legtöbb ember nem semmisítette volna meg, de az áldozat nélkül egy unalmas videó születik. Azért, olyan munkám is akad, amit erőltetett lenne tönkre tenni. Ezek ajándéktárgyak: a cápás lámpa vagy a végtelenített tükör. Az ilyesmiket a nézőknek ajándékozom. Általában azoknak, akik pénzt is kínálnak érte, persze ingyen küldöm el. A cápát postáztam egy Hawaii-on élő halásznak a tükröt meg két texasi kislány kapta meg.


Meddig lehet csinálni a videózást? Nem fenyeget a kiégés?

Addig lehet csinálni, amíg te élvezed. Ha te nem élvezed a videókészítést, akkor az emberek sem fogják élvezni a videót.


Anyagi szempontból, illetve a ráfordított időt tekintve felér egy főállással?

Igen. Úgy gondolom, nincs okom panaszkodni.


Mit tudnak hozzáadni a videóid a nézők életéhez? Milyen üzenetet közvetítenek?

Azt próbálom megmutatni, hogyan lehet a semmiből csinálni valamit. Lényegében az utolsó videóimban igyekszem szemétből építeni gyönyörű dolgokat.

A hajónál is felhasználtam ezerféle értéktelen tárgyat: műanyagkupakokat, szívószálat, joghurtos poharakat, eldobható borotvát és még rengeteg jelentéktelen apróságot. Ha ezt a sok kacatot összerakod, lehet belőle valami lélegzetelállítóan szép alkotás, ez az üzenete a munkámnak.

Emellett persze fontos a vizualitás, látványos videókkal lehet megfogni az embereket és így a mondanivaló is könnyebben átmegy. Tehát az üzenet, amit a videók közvetítenek: ha az értéktelen és haszontalan dolgokat a megfelelő helyre rakjuk, akkor valami értékes jöhet ki a végén. Most előtört a bennem levő Coelho…


Ki a példaképed, aki inspirál téged ezen az úton?

Többen is vannak. Az egyik ilyen barkácsoló videókat készítő csatornát úgy hívják, hogy The Q. Akitől nagyon sokat tanulok, az Mr. Beast vagy Jake Paul. Utóbbinak van 20 millió feliratkozója. Ő minden idők egyik leghíresebb videósa és összeállított egy képzést, ami arról szól, hogyan kell ezt csinálni. Ha én eredményes akarok lenni, akkor csakis a legjobbaktól tanulhatok, ez a filozófiám. Mindig is nagy csatornával akartam pénzt keresni, ezért figyeltem, hogy Jake Paul hogyan gondolkodik, mik az alapelvei vagy például, hogyan választja ki az indexképet.


Beszélj egy kicsit a terveidről. Milyen elképzeléseid vannak a közeli és távoli jövőre nézve?

Elsősorban az, hogy képezzem magam. A hangzatos eredmények ellenére úgy érzem, hogy rengeteget kell még tanulnom. A konkrét terveket illetően számos ötletem van. Szeretnék csinálni szemétből Vasembert és Alient, de igazából arra fókuszálok, hogy rendesen megtanuljam, hogyan működik a videózás világa. Helyi szinten komoly dolognak tűnhet, amit eddig elértem, de ha az egész YouTube-ot nézzük, akkor ez még semmi. Annak, amit tudni lehet a videózásról, körülbelül a harminc százalékát ismerem. Most az a legfőbb célom, hogy stabilizálni tudjam a csatornát. Ez azt jelenti, hogy az összes videómat stabilan sok ember nézze és hogy pontosan tudjam, miért nézik sokan. Nem szabad a véletlenekre hagyatkozni. El akarom érni az 1 millió feliratkozót, aztán azt, hogy többen kövessenek, mint a PamKutya és a Videómánia nevű magyarországi csatornákat.


Nekik mennyi követőjük van?

Valamivel több, mint egymilliószázezer. Azt azért fontos kiemelni, ha túlnövöm őket, nem arról lesz szó, hogy az én csatornám értékesebbé is válna. Nekik egy 10-15 millió fős közönségből sikerült meghódítaniuk több mint egy-egymilliót, amely eszméletlen nagy eredmény, nekem pedig potenciális nézőm lehet minden angolul értő ember a bolygón. Tehát én nem velük versenyzek, nem egy ligában játszunk a feltételeket illetőleg. Ha nem a puszta számokat, hanem az arányokat nézzük, akkor nekem harmincmilliónál is több feliratkozó kellene ahhoz, hogy elmondhassam: ugyanazt elértem, mint Dancsó Péter (Videómánia). Meg lehet csinálni, tudom, hogy meg fogom csinálni.

Ahogy említettem, az első 100 feliratkozóra 5 hónapot vártam. Aztán valamivel több, mint egy hónap múlva már félmilliónál tartottam.

Ezt is Jake Paultól tanultam: mindenki pontosan egy videónyira van a sikertől.

Az más kérdés, hogy melyik videó lesz ez. Sosem tudhatod előre. Ezért minden munkámhoz úgy állok hozzá, mintha tudnám, ez lesz az a videó és teljes mértékben rá fókuszálok. Állandóan kutatom, hogy mi az, ami megragadja a figyelmet, mi az, ami működik és aszerint változtatok. Sokszor olyan apróságokat, amiket a nézőim talán nem is tudatosítanak. Vannak, akik kitartóan gyártják a videókat, de nem születik áttörés, mert nem változtatnak semmin, nem kísérleteznek. Nem értem, hogyan várhatnak el más eredményt, ha mindig ugyanúgy futnak neki és mindent ugyanúgy csinálnak újra és újra.


Tehát folyamatosan értékeled az eredményeket és aszerint változtatsz.

Pontosan. Rengeteg statisztika áll a rendelkezésemre. Éppen tegnap néztem, hogy a videóimra kattintók közül csak 4 millió a 65 év feletti. Látom például azt is, hogyan oszlik meg a nemek aránya…


Az kiderült, hogy a videókat angol nyelven készíted. Ebből az következik, hogy angol Youtubernek tartod magad, vagy ettől függetlenül magyarnak, esetleg szlováknak?

Jó, hogy kérdezed, ez fontos számomra. Eredetileg magyarországiként voltam regisztrálva, aztán amikor komolyabbra fordult a dolog és bevételem származott a csatornából, rendezni kellett a helyzetet. Ha magyar vagyok, miért élek és adózom Szlovákiában? Hála a Google segítségének, sikerült megoldást találni a helyzetre és hivatalosan is magyar Youtuber tudtam maradni. Ez olyan feltétel, amiből semmiképpen nem engednék.


Végül arra lennék még kíváncsi, milyen tanácsokkal tudod ellátni azokat, akik hasonló babérokra törnének?

Beszélgettem olyan magyarországi tanácsadóval, aki több száz embert tanít és három olyan tippet adott, amiből, ha csak egyet is megfogadok, egy héten belül romba dönthettem volna a csatornámat. Aki tudja, csinálja, aki nem, tanítja. Nagyon figyeljünk oda, hogy kire hallgatunk, mert rengeteg téveszme, mítosz és hamis információ kering a téma kapcsán a neten. Az első lépés az, hogy áttanulmányozod a YouTube Creator Academy alapelveit. Ott a videómegosztó portál alkalmazottjai és vezetői gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat az online tartalomgyártással kapcsolatban. Minden információ teljes mértékben hiteles és komoly tapasztalati tőkére épül a bevételi lehetőségektől kezdve a videóvágási stratégiákon át…

A videózáshoz rengeteg kitartás és alázat kell, illetve az, hogy csakis a legjobbaktól tanulj.

Mokso Dávid csatornája itt elérhető el.


A képek a szerző felvételei.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.11.16.

Népszámlálás 2021: magyarnak lenni Szlovákiában természetes, megtartandó érték

10 év után ismételten népszámlálást tartanak Szlovákiában. A kérdés, vajon hány ember vallja magát magyar nemzetiségűnek Szlovákiában, szűkebb…

2020.11.16.

Befejeződött a zselízi Esterházy-mauzóleum restaurálásának második üteme

Befejeződött a zselízi katolikus temetőben található nemesi sírbort idei évre tervezett ütemének felújítása. A tulajdonjoggal rendelkező Zselízi Plébániahivatal…

2020.11.17.

Körkérdés: Hogyan értékeled a magyar labdarúgó-válogatott továbbjutását?

Múlt csütörtökön nem mindennapi izgalmak és örömök hullottak a futballrajongók ölébe a magyar válogatott jóvoltából. Valószínű, hogy évekkel…

2020.11.18.

Polgármesterek félidőben: eredmények, járvány, válság, jövő – Zsemlér

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb