A márciusban Szlovákiába is megérkező koronavírus-járvány új, nem várt kihívások elé állította nemcsak az országot, de benne a lévai járás településeit is. Kérdéses volt, hogy a régió önkormányzatai hogyan tudnak megbirkózni a váratlan helyzettel – az eddigi tapasztalatok bizakodásra adnak okot.

A járás önkormányzatai információs ívek kézbesítésével is tájékoztatták a lakosságot. (fotó: facebook.com)

Március 12-én az azóta leköszönt Peter Pellegrini kormányfő a környező országokhoz képest példátlanul szigorú intézkedéseket vezetett be, többek között elrendelte az iskolák bezárását, a határok ellenőrzését, a nemzetközi repülőterek lezárását, a szociális intézményekben és kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, illetve a külföldről hazaérkezőknek két hét kötelező karantént írt elő.

Ezután az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül gyakorlatilag minden bezárt, a tömegközlekedési eszközökre, középületekbe és boltokba nem lehetett, s azóta sem lehet belépni szájmaszk nélkül. A boltokból és gyógyszertárakból azonban – a kézfertőtlenítők mellett – gyorsan elfogytak a védőmaszkok, ezért az önkormányzatok egyik hatalmas feladata volt, hogy biztosítsa polgárainak a védekezéshez szükséges eszközöket.

Járásunk településvezetői gyorsan reagáltak az adott problémára, térségünk két városa, Ipolyság és Zselíz már március 19-én tájékoztatta a lakosságot, hogy a legveszélyeztetetteb korosztály számára megkezdődik a szájmaszkok kiosztása.

„A helyi varrodák a vártnál gyorsabban szállítják le Zselíz városnak a szájmaszkokat, ezért az önkormányzat már most biztosítani tud egyet minden nyugdíjasnak. A szájmaszkokat a város a következő napokban fokozatosan minden nyugdíjasnak eljuttatja”

– állt a város által kiadott közleményben.

Ipolyság városa a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében 6000 darab szájmaszkot vásárolt, melyet a városi hivatal munkatársai és önkéntesei fokozatosan eljuttatnak a város minden lakójához.

A példás összefogás a járás legtöbb településére jellemző, Ipolyvisken a községi hivatal alkalmazottainak és az önkéntes varrónőknek köszönhetően március 21-ig a falu minden lakója hozzájutott a szükséges védőfelszereléshez.

Nagyölveden is megfeszített munkával készültek a védőmaszkok. (fotó: facebook.com)

Nagyölveden sem történt ez másképp, ahol a falu vezetése, az önkormányzat alkalmazottai és önkéntesei példát mutatva fejezték ki, hogy a segítség, a jószándék nem csupán a község határáig terjed.

“Ma átballagtam a HÍDON. A Mária Valérián, hogy átadjam azt a szeretetcsomagot, melyet testvértelepülésünk, Pilisszentkereszt 65 év feletti lakosainak küldünk nagy szeretettel. Így 400 darab maszk vándorolt határtalanul. Ne csak a közös INTERREG pályázat rendezvényei kössenek össze bennünket! Segítsünk egymáson, ki hogyan és amivel tud! Peller Márton polgármester úr és Baranyák Szilvia jegyzőasszony hálájukat fejezték ki, melyet tolmácsolok azok felé, akik keze munkája van ebben a szatyorban és dobozban!”

– olvasható Cseri Zita polgármesterasszony közösségi hálón közzétett bejegyzésében.

A nagyölvedi védőfelszerelésből a magyarországi testvértelepülésnek is jutott. (fotó: facebook.com)

Nem csak az önkormányzatok kezelik megfelelően a kialakult helyzetet, a lakosság is fegyelmezetten, az utasításokat betartva próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

“Hihetetlenül büszke vagyok az emberekre, a fiatalokra, az idősebbekre egyaránt, nagy az összetartás, rendkívül fegyelmezetten fogadták az óvintézkedéseket”

– árulta el kérdésünkre Zalaba polgármesterasszonya, Bögi Pathó Melinda. A falu válságstábja a nyugdíjasok, az egyedül élő idősek számára kérés esetén biztosítja a napi élelmiszerellátást is.

Paláston a nyugdíjasok a szájmaszkok mellé fontos instrukciókat is kaptak.

“A nyugdíjasoknak a maszkot úgy kézbesítettük, hogy eleve hasznos információkkal, instrukciókkal láttuk el őket, felhívtuk figyelmüket a járvány miatt életbe lépett óvintézkedésekre. Emellett kaptak egy tájékoztató lapot, melyen többek között két telefonszám is szerepelt, ahol bejelenthetik, ha bármiben hiányt szenvednek”

– nyilatkozta lapunknak Köpöncei Péter polgármester.

A kormány és az önkormányzatok gyors óvintézkedéseinek, illetve a lakosság felelősségteljes viselkedésének hála Szlovákia sok környező, illetve nyugat-európai országgal szemben ezidáig sikeresen vette fel a harcot az új vírussal szemben.


Kapusník Csaba

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb