Hirdetés

Környékünkön nevelkedett, majd Komáromban és Budapesten végezte a felsőfokú tanulmányait. Mindig is érezte, hogy az iskolapadban tanultak alapján nem fogja megtalálni a saját útját. Mára már sikeres online üzletember, az amazon.com felületén értékesíti az USA-ban saját termékét és arra törekszik, hogy az évek során megszerzett gyakorlati tudást minél több vállalkozó kedvű fiatalnak továbbadhassa…


A felvidéki Ipolyságról származol.

Ipolyságon és környékén laktam egészen 18 éves koromig, aztán kerültem Komáromba, egyetemre. Közgazdaságtant végeztem. Egy csereprogram keretében Budapesten tölthettem el egy egész évet. Tulajdonképpen az alapokat sajátítottam el otthon és az egyetemeken, melyekből az idegen nyelvek tanulásának és a számítógépes ismereteknek vettem leginkább hasznát.

Igazából mindig valami más tudás érdekelt, mint amit az iskolai tananyag nyújtott. Az elméleti rész sosem kötötte le a figyelmem. Nem igazán találtam önmagam abban az időszakban. Nehéz volna konkrétan kiemelni valakit a környezetemből, aki hatással volt rám.

A céltudatosságom az egyetemi éveimben alakult ki, előtte egyáltalán nem tudtam, hogy mi az, amivel a jövőben foglalkozni szeretnék. Ha kérdezték is, mi szeretnék lenni, egészen 22 éves koromig nem tudtam pontosan megmondani, hogy rendőr, tűzoltó, katona vagy bármi más.

Végül, egy könyv hatására ébredtem rá, miben akarok igazán jó lenni. Az egyetemi tananyag mellett autodidakta módon sajátítottam el a legtöbbet arról a világról, amiben manapság is mozgok.


Mi a könyv címe?

Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa szegény papa.


Mikor kerültél Budapestre és mikor határoztad el, hogy ott is maradsz?

Az egyetem során két szemesztert végeztem itt, ahogy már említettem. Sokkal élvezetesebbek voltak a tanulmányaim, gyakorlatiasabb és felhasználhatóbb tudást láttam abban, amit meg akartak velem tanítani. A diploma megszerzése után azonnal Budapesten kezdtem dolgozni.

Mindenkinek más céljai vannak, én személyes tapasztalatszerzés útján a kommunikációs készségeimet szerettem volna leginkább fejleszteni.

Őszintén szólva Budapesten találtam meg azt a pörgést, ami az én életstílusomhoz passzolt.


Összefoglalnád, hogy jelenleg mivel foglalkozol?

Saját cégem útját egyengetem az online piacon, mellette vállalkozó vagyok itt Budapesten. Lakossági, kereskedelmi és befektetési ingatlanokat értékesítek. 


Ha jól tudom, van egy saját márkád.

Ez több ágon fut, de lényegében igen. Van egy saját termékem, amit Kínában gyártatok és Amerikában forgalmazom az amazon.com platformján, illetve egyéb felületeken. A másik ág, hogy mindezt tanítjuk is Magyarországon. Mármint azt, hogyan lehet saját márkás terméket létrehozni és hasonló modellel sikereket elérni az online világban. Valójában több ez, mint egyszerű képzés. Egyfajta közösséget alapítottunk, ahol a tagok segítik egymást és értékes információkat osztanak meg egymással.


A közösségről még beszélünk bővebben, most viszont a termékedre lennék kíváncsi.

Ebben az üzletben ez éppen az, amit nem szoktunk elárulni nyilvánosan, de máris elmagyarázom, miért.

Ha most elmondanám a termékem nevét, az érdeklődő olvasók közül sokan rákeresnének az interneten, de nyilván nem vásárolnák meg. Főleg, hogy az USA-ban van forgalomban. Az amazon.com algoritmusa viszont nagyon odafigyel mindenre. Ha azt észleli a termékemről, hogy az emberek megnézik, (tehát rákattintanak), de nem veszik meg, úgy könyveli el, mintha kevésbé lenne vonzó ajánlat.

Onnantól kezdve hiába reklámozom a termékem, hátrébb sorolja a rangsorban az adott kulcsszavakra, és kevesebben látják, ami értelemszerűen kevesebb eladást produkál.


Azt hiszem, ez jogos magyarázat. Akkor térjünk rá a közösségre, amiről már esett néhány szó. Mesélj bővebben az AMZ HUB-ról!

Ez az egész úgy jött, hogy rengeteg oktató videót tanulmányoztam át a YouTube-on, hogyan kell online felépíteni egy üzletet, ugyanis azt gondolom: az online kereskedelemé a jövő. Elég, ha kimész az utcára, máris látod, mindenki az okostelefonjába van merülve. A személyes kapcsolat az eladóval bizonyos üzletágakban már kevésbé fontos, vagy teljesen elhanyagolható tényező. Az emberek egyszerűbb és kényelmesebb megoldást látnak az online rendelésben.

Az elkövetkezendő időszakban ez még inkább ki fog szélesedni. Itthon még gyerek cipőben jár, viszont a nyugati országokban már rengeteg termék és szolgáltatás cserél gazdát online.

Manapság, ha egy bolt nincs jelen az online felületeken, nagyon alacsony az érdekérvényesítő potenciálja. Legfeljebb olyan esetekben működhet még az online jelenlétet mellőző, pusztán hagyományos kereskedelem, amikor az adott vállalkozás csak a szűk (helyi) régióra koncentrál.

Én ezzel a ténnyel az iskola után szembesültem. Dolgoztam is egy webshopban, ahol tapasztalatokat szereztem: láttam, mennyi pénz mozog anélkül, hogy a vásárlónak vagy az eladónak ki kéne mozdulnia otthonról. Tulajdonképpen internetkapcsolat kell csak, meg egy laptop vagy okostelefon.

Ahhoz, hogy megértsük az online kereskedelem ezen fajtáját, érdemes tisztáznunk a dropshipping fogalmát.

A lényege, hogy az eladó nem birtokolja a terméket, tehát nem halmoz fel belőle készleteket személyesen. Az online térben nem feltétlenül van erre szükség, hiszen elég néhány fotó, leírás és a termékeket anélkül is eladhatja, hogy azokat fizikailag birtokolná.  Vagyis anélkül, hogy raktárt, valós boltokat, személyzetet és a szállítást kéne biztosítania a vállalkozásához.

Szóval ezt a modellt tanulmányoztam hosszú ideig, de úgy gondoltam, hogy mielőtt élesben belevágok, beszélnem kell egy hús-vér emberrel, aki ebben már sikeres. Pár hónappal később egy barátom bemutatott egy romániai üzletembernek, aki óriási volumenben üzletel hasonlóan és a gyakorlatban is oktatja.  Viszont a teljes képzés anyaga románul volt (egyébként angolul kommunikáltunk egymással).

Rövid gondolkodás után jelentkeztem a képzésre, azzal a feltétellel, hogy a barátom is velem tart és fordítja románról magyarra. Pár hónap múlva létrehoztam a saját termékemet, amely a maga formájában egyedüli a világon. A gyakorlatban jöttem rá igazán, mekkora lehetőség rejlik ebben.

Az ember bárhonnan dolgozhat a laptopja mellől úgy, hogy közben pl. Kínában gyártják a termékét és a földkerekség bármely pontján is eladhatja anélkül, hogy érintkezne a termékkel. Nincs más dolga, mint a számokat figyelni és az ajánlatokat módosítani. Nagyjából napi fél óra ráfordított időt vesz igénybe, amikor már minden sínen van. A teljes folyamat kb. 90%-a automatikusan működik. Sokszor éjszaka vásárolnak a legtöbben, amikor épp alszom.

Már egy éve működött a saját vállalkozásom, amikor eszembe jutott, milyen jó lenne Magyarországra is elhozni az egész képzést…


Tehát, ha én is jelentkeznék a képzésre, megtanulhatnám, hogyan építsem fel a saját márkám?

Lényegében igen. Mi egészen konkrétan az Amazon FBA szolgáltatását használjuk erre a célra, ami mondhatni a dropshipping egy fajtája. Itt bármi is a terméked, egy regisztráció és jóváhagyás után be tudod küldeni az Amazon raktáraiba. Attól kezdve a folyamat automatizálva van egészen a raktározástól a szállításig. Nincs szükséged saját gyárra, saját alkalmazottakra, saját szállító járművekre, saját kézbesítőre és saját boltra, de még saját webshopra sem. Éppen ettől jövedelmező.

(forrás: Fricz Patrik)

Ezt tanítjuk Magyarországon egyedülálló módon, illetve az online közösségen belül tapasztalatokat osztunk meg egymással és támogatjuk az újakat. Ajánlom mindenkinek, aki lehetőséget lát az internetes vállalkozások terén.


Szlovákiában tudsz hasonló kezdeményezésről?

Nem. Nem igazán.


Vállalkozókról, akik ugyanezt a modellt követik?

Sok vállalkozónak van saját márkája, de ugyanezt a modellt tudtommal nálunk még kevesen követik. Nem annyira elterjedt Európában. Éppen ezért, nagyszerű lehetőség rejlik benne.


Ha valaki Felvidékről szeretne csatlakozni, akkor megteheti?

Az interneten a legtöbbször el kell felejteni az országhatárokat. Az oktatás és a közösségi kommunikáció is magyarul zajlik. Nincsen akadálya a csatlakozásnak. Rengetegen iratkoztak fel a hírlevelünkre és a facebook-csoportjaink aktív tagsága is bőven ezer fő fölött jár: egyre növekszik. Napi szinten jönnek kérdések, vélemények, tapasztalatok.


Válasszuk szét a kettőt. Tehát van a hírlevél és a közösségi oldalon a csoport. Ezekhez bárki csatlakozhat ingyenesen, ha jól értem. Ezen túl pedig van az online oktatási rész. Az jelenleg is elérhető? Mit kell tudni róla?

Jelenleg épp nem tartunk oktatást, de négy hónapos online tanfolyamot kell elképzelni.

Nem csak azt tanítjuk meg a résztvevőknek, hogyan kell értékesíteni az amazonon, hanem az elejétől kezdve: hogyan építs fel egy saját márkát és hogyan add el online.

A tudástár folyamatosan bővül: hogyan írj hirdetőszöveget, milyen fényképeket készíts, hogyan kezeld a termék promóciós oldalait a szociális médiában. Nagyon összetett tanfolyam, és csak tapasztalatokon alapuló gyakorlati tudást tartalmaz. Képernyőmegosztást alkalmazunk, azaz olyan az egész, mintha mellettem ülne az összes résztvevő és látna, mit csinálok a számítógépemen.


Miért nincs jelenleg oktatás?

Jelenleg nem oktatunk. Most mindenki, aki elindult ezen az úton, a saját márkájával és új termékek fejlesztésével foglalkozik, illetve a már meglévő diákjaink útját egyengetjük. Én például egy új női márka kifejlesztésén dolgozom a párommal. Alig várjuk, hogy kész legyen.


Kicsit térjünk vissza még a személyes történetedre. Miben változott az életed azóta, hogy beindítottad a saját vállalkozásod?

Sok új embert ismertem meg ennek köszönhetően, rengetegen vették fel velem azóta a kapcsolatot. Sokakkal azóta is rendszeresen konzultálunk, megosztjuk a tapasztalatainkat, ami motiváló számomra, hisz hasonló gondolkodású emberek vesznek körül.

Az angol tudásom is sokat fejlődött, hiszen rengeteg új hirdetést hozok létre. Teljesen más szemszögből nézem a dolgokat az interneten. Mára napi szinten használok kép- és videószerkesztő programokat, automatikus emailküldő rendszereket és a közösségi média felületein is másfajta tevékenységeket végzek, mint a vállalkozásom elindítása előtt.

Nagyon gyorsan lehet tanulni és fejlődni, ha már valaki belekerült ebbe a rohamosan változó környezetbe.


Hosszútávon is Budapesten képzeled az életed? Nem hiányzik az otthonod?

Sokat ingázunk, gyakran járunk haza. Viszont a járvány miatt kialakult helyzet az utóbbi időben nyilván meggátol. Előfordulhat az is, hogy végül otthon maradunk, abszolút menedzselhető lenne ez a vállalkozás onnan is.

Ahogy mondod, éppen vészhelyzet van. Egyre inkább úgy tűnik, hogy egy gazdasági világválság előszele is a jelenlegi állapot. Az általad felvázolt modell tekintetében mennyire vagy bizakodó?

Én folyton bizakodva nézek a jövőre. Azt remélem, nem lesz hosszútávú válság. Személy szerint csupán egy rövidebb visszaesésre számítok. Az online vállalkozások szerintem jól fogják átvészelni a kialakuló helyzetet, hiszen ilyenkor megnő a kereslet irántuk.

Látható bármi változás az eladási statisztikákban, mióta tart a vírus?

Éppen friss hír, hogy nem lehet újabb készleteket beküldeni az Amazon raktáraiba, kivéve, ha háztartási vagy egészségügyi eszközökről van szó. Tehát, ahogy mondtam, rövidtávú visszaesés észlelhető, viszont hosszabb távon remélem, minden mehet majd tovább az eredeti kerékvágásban.

Végezetül összefoglalnád néhány tömör lépésben, hogy mit kell tennie annak, aki ugyanezzel az üzleti modellel szeretne hasonló sikereket elérni?

Elengedhetetlen az érdeklődő hozzáállás…

Bocsánat, hogy közbe vágok, de eszembe jutott még valami. A felsőfokú közgazdaságtani ismeretek, tehát az egyetem elvégzése, mennyire számít kötelezőnek?

Semennyire. Egyáltalán nem fontos. Viszont, ha már itt tartunk, egy megbízható szintű angoltudás azért mindenképpen kell, továbbá nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy hiteles tudásanyagból merítsünk. Mindenképpen olyantól, aki nem csak oktatja, hanem gyakorlatban is eredményes abban, amit tanít. Ezzel hosszútávon rengeteg pénzt és energiát lehet megtakarítani.

Ha valaki csak ingyenesen elérhető online anyagokból tájékozódik, hamar rájön, hogy a gyakorlatban – amikor belekezd az üzletbe – egy kis hiba is könnyen sok pénzébe kerülhet. Hacsak nem adja fel idő előtt a kisebb akadályok és csalódások miatt.

Ezért elengedhetetlen a szilárd alapokon nyugvó tudás. Bárkitől is tanulnánk, nagyon fontos utána nézni: ki az, milyen téren vannak tapasztalatai, gyakorlott szakember, vagy csak oktatja.

Mekkora kezdőtőke szükséges egy ilyen vállalkozás beindításához?

Lehet indulni 1 dolláros termékkel és lehet indulni 100 dolláros termékkel is. Ahhoz, hogy jövedelmező legyen, kell hozzá egy kis félretett pénz. Saját márka elindításához mondjuk egy félévnyi szlovákiai átlagkereset kell. Viszont a tanuláson sem lehet spórolni, a tudásba mindenképp be kell fektetni az energiát és akkor fogod tudni kiszámolni pontosan, mennyi tőke kell valójában.

Egy könyvet ajánlj még a végére, amit mindenképpen elolvastatnál azzal, aki ebbe bele akar vágni!

Ahogy mondtam: Robert T. Kyosaki: Gazdag papa, szegény papa

Ezt mindenkinek ajánlom, nem csak annak, aki online szeretne kereskedni. Ez egy jó kezdés…


fotók forrása: Fricz Patrik

Címkék: , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.09.18.

Egy jól megválasztott frizura csodákra képes! – Sóder Veronikával a hajtrendekről csevegtünk

Az ipolysági Sóder Nemcsok Veronika nap mint nap csodaszép frizurákat készít. Maximálisan odafigyel a vendégeire, mindenki személyre szabott…

2020.09.23.

Koronavírus Ipolyságon: az egyházi iskola áttért a narancssárga fázisba

Tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy 2020. 9. 23-án iskolánk egyik gimnazista diákjának koronavírus tesztje pozitív lett, olvasható a…

2020.09.18.

Ipolyságon keresztelték meg Százdi Sztakó Zsolt új kötetét

2020. szeptember 17-én került sor az ipolysági születésű író Életem történetei c. kötetének bemutatójára és keresztelőjére az Ipolysági…

2020.09.21.

Ipolynyéken is regisztráltak egy koronavírusos esetet

A Nagykürtösi járásban is egyre több koronavírussal fertőzött személyt regiszrálnak a Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint. Az ipoynyéki…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!