A járvány okozta kialakult helyzet kihatással van valemennyiünk életére. Befolyásolja a mindennapi rutint, a szokásokat, a kommunikációt vagy éppen a mozgást. A különös helyzet hatására ugyanakkor a korábban odázott dolgokra is sortkerítünk. Bár Farnadon korábban sem lehetett panasz a falu környezetére, a helyi lakosok e időkben is erőt és energiát nem sajnálva vágtak bele a falu tisztításába. A három egyházközösség hívei elhatározták, hogy a templomok és temetők környzetét teszik rendbe.

A falu alpolgármester asszonya, Farkas Emese még februárban gondolt egyet és nagytakarítást hirdetett a katolikus templomban. Mint elmondta kiemelt céljai közé tartozik a munka alapú közösség építése, valamint szerette volna ezzel is a falu válláról egy picit levenni a terhet. Első alkalommal 22 embert sikerült mozgósítania.

A továbbiakban sajnos a koronavírus megnehezítette a hívek dolgát, de nem rettentette el őket a munkától. A higéniai szabályokat szigorúan betartva folyamatosan kisebb csoportokban találkoztak a munkálatok elvégzése céljából.

Az önkéntesek 3-4 fős csapatban dolgoztak, mindannyian saját, otthonról hozott szerszámokkal. Volt, aki kesztyűt húzva szemetet szedett, volt aki fát vágott, kaszált, avgy éppen a kapával tüsténkedett. Podhorsky Joncsi bácsi egy kistraktort is a rendelkezésükre bocsátott, ami a gyökértelenítésben könnyítette meg a dolgukat.

A katolikusok példáját követve Csomor Vlasta polgármester asszony az evangélikusokat is megszólította, hogy hasonló képpen csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Nekik is szép számban sikerült összegyűlniük. A református gyülekezet tagjai pedig faültetéssel vétették észre magukat, hogy közös otthonukat még barátságosabbá tegyék.

„Öröm volt látni, hogy a kezdeményezésbe ennyien bekapcsolódtak. A falu közterületei mindenkié, ezért mindannyiunk közös felelősége, hogy azt hogyan gondozzuk, mennyire vigyázunk rá. Vannak, akik úgy vélekednek, hogy ezek csak az önkormányzat feladatai, de tudatosítani kell, hogy egy falu lehetőségei korlátozottak és egy közösség akkor működik jól, ha megoszlik a közteherviselés. Ahol öntudatosak a polgárok, ott a település is ütemesebben tud fejlődni. Hiszek benne, hogy Farnad egy ilyen település“

– mondta el a kezdeményezéssel kapcsolatban Csomor Vlasta polgármester asszony. 

Remélhetőleg a lelkesedés a jövőben sem szakad meg és más falvak is követik példájukat. 


fotók: Farkas Emese, Berényi Marian

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb