Farnad a járvány alatt is aktívan éli az életét - Reflex24

A járvány okozta kialakult helyzet kihatással van valemennyiünk életére. Befolyásolja a mindennapi rutint, a szokásokat, a kommunikációt vagy éppen a mozgást. A különös helyzet hatására ugyanakkor a korábban odázott dolgokra is sortkerítünk. Bár Farnadon korábban sem lehetett panasz a falu környezetére, a helyi lakosok e időkben is erőt és energiát nem sajnálva vágtak bele a falu tisztításába. A három egyházközösség hívei elhatározták, hogy a templomok és temetők környzetét teszik rendbe.

A falu alpolgármester asszonya, Farkas Emese még februárban gondolt egyet és nagytakarítást hirdetett a katolikus templomban. Mint elmondta kiemelt céljai közé tartozik a munka alapú közösség építése, valamint szerette volna ezzel is a falu válláról egy picit levenni a terhet. Első alkalommal 22 embert sikerült mozgósítania.

A továbbiakban sajnos a koronavírus megnehezítette a hívek dolgát, de nem rettentette el őket a munkától. A higéniai szabályokat szigorúan betartva folyamatosan kisebb csoportokban találkoztak a munkálatok elvégzése céljából.

Az önkéntesek 3-4 fős csapatban dolgoztak, mindannyian saját, otthonról hozott szerszámokkal. Volt, aki kesztyűt húzva szemetet szedett, volt aki fát vágott, kaszált, avgy éppen a kapával tüsténkedett. Podhorsky Joncsi bácsi egy kistraktort is a rendelkezésükre bocsátott, ami a gyökértelenítésben könnyítette meg a dolgukat.

A katolikusok példáját követve Csomor Vlasta polgármester asszony az evangélikusokat is megszólította, hogy hasonló képpen csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Nekik is szép számban sikerült összegyűlniük. A református gyülekezet tagjai pedig faültetéssel vétették észre magukat, hogy közös otthonukat még barátságosabbá tegyék.

„Öröm volt látni, hogy a kezdeményezésbe ennyien bekapcsolódtak. A falu közterületei mindenkié, ezért mindannyiunk közös felelősége, hogy azt hogyan gondozzuk, mennyire vigyázunk rá. Vannak, akik úgy vélekednek, hogy ezek csak az önkormányzat feladatai, de tudatosítani kell, hogy egy falu lehetőségei korlátozottak és egy közösség akkor működik jól, ha megoszlik a közteherviselés. Ahol öntudatosak a polgárok, ott a település is ütemesebben tud fejlődni. Hiszek benne, hogy Farnad egy ilyen település“

– mondta el a kezdeményezéssel kapcsolatban Csomor Vlasta polgármester asszony. 

Remélhetőleg a lelkesedés a jövőben sem szakad meg és más falvak is követik példájukat. 


Mácsadi István
fotók: Farkas Emese, Berényi Marian

Címkék: , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.05.19.

Komoly leépítés a Fragicslovnál – 72 ember marad munka nélkül Ipolyságon

2020. május 18-án 72 ember vesztette el az állását a Fragicslov kft. ipolysági székhelyét érintő leépítés során. A…

2020.05.23.

ANKÉT: Hogyan befolyásolja a koronavírus a kistermelők helyzetét? – Válaszol: Jámbor Mónika, Mudrák József és Rocskai Anett

Lassan túl vagyunk a járványhelyzet első hullámán, egyre enyhülnek a korlátozások, de vírus utóhatásai még akkor is sokáig…

2020.05.20.

Akik 24 órára átlépik az országhatárt, formanyomtatványra lesz szükségük

2020. 5. 21-én reggel 7:00 órától lépnek érvénybe a bevezetett szigorú óvintézkedések enyhítései, többek közt a rövid ideig…

2020.05.18.

Tavasz a Garam és az Ipoly mentén IV. – Ipolyviski tavasz

Tavaszi fotógaléria-sorozatunk befejező részét közöljük, Baka Anita remek fotóival. Köszönjük olvasóinknak a felhívásunkra beküldött nagyszerű felvételeket!

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb