2020. május 11-én tartotta meg 19., március 30-áról elhalasztott képviselő-testületi ülését a Nyitra Megyei Önkormányzat. Február 3-a óta először találkoztak a képviselők. Bár korábban felmerült, hogy online tartják meg a tanácskozást, de a szigorú intézkedések betartása mellett végül mégis a személyes ülésezés mellett döntöttek a honatyák.

(fotó: nitralive.sk)

„Első napirendi pontban a testületben megvitattuk a megyei főorvos beszámolóját a koronavírus-járvány alakulásáról, az intézkedések szélességéről és hatásáról Nyitra megyében. Bizonyára vannak kifogások a kommunikáció minőségét, lassúságát illetően, a védőeszközök elosztását és továbbítását illetően az egészségügyi dolgozók és a szociális dolgozók számára. Azonban nem lehet a megyei főorvostól elvenni a kellő intézkedések korai meghozatalát, ami a járványhelyzetben az alap egészségügyi ellátás zökkenőmentes biztosítását illette járvány idején, persze tekintettel a külső és belső körülményekre. Ennek bizonyítéka, hogy Szlovákia nyolc megyéje közül a nyitraiban fertőződtek meg a legkevesebben és nem alakult ki krízishelyzet az egyik szociális intézményben sem a megye területén, ellentétben más megyékkel, ahol súlyos fertőzések, elhalálozások voltak tapasztalhatók”

– tájékoztatott Farkas Iván, az MKP frakcióvezetője.

Folytatta: „Nagy-nagy köszönet mindezért az egészségügyben dolgozóknak, a szociális területen dolgozóknak, a sok önkéntesnek és támogatónak, akik mindnyájan önfeláldozó módon járultak hozzá ahhoz, hogy Nyitra megyében – legalábbis eddig – megbírkóztunk a járvány adta súlyos kihívásokkal, a következményekkel. Ebből fakadóan, azt lehet megállapítani, hogy a megye idejében és jól kezelte a járványt. Az állam kérésére valamennyi megyéhez tartozó kollégiumot kiürítették és szükség szerint a rendelkezésére bocsátják, bár erre remélhetőleg nem lesz szükség.

Farkas Iván (fotó: hirek.sk)

A Nyitra Megyei Önkormányzat elfogadta az egészségügyi támogatások rendszerének kibővítését megcélzó általános érvényű rendeletét. Ezzel a másfél éve általam elindított folyamat ért végre révbe. Azon körzeti (általános orvosi, gyermekorvosi, fogászati) rendelők fenntartói, akik új rendelőt nyitnak a körzetükben, vagy a rendelőket felújítják, megyei támogatást pályázhatnak meg, egészen 40 ezer euró összegig, a rendelő építésére, átépítésére, felújítására, berendezésére, valamint orvos műszerek beszerzésére. Amennyiben a körzeti orvos legalább 3 községben látja le a pácienseit, szolgálati gépkocsi beszerzését is megpályázhatja, 12 ezer euró összegig. Nagyon fontos mérföldkő ez abban az időben, amikor a friss diplomás orvosok jelentős hányada külföldön vállal munkát. Idehaza pedig lassan „kihal” az orvostársadalom, különösen vidéken, a körzeti rendelőkből. Az erről szóló Nyitra megyei statisztikát mintegy fél éve adtam közre” – magyarázta Farkas.

A megye alelnöke, Csenger Tibor a megyét érintő gazdasági viszonyokról számolt be:„A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint hozzávetőleg 10 millió eurós kieséssel kell számolnunk, további félmillió euró többletkiadás pedig a különböző óvintézkedések miatt keletkezett. Ettől függetlenül az érvényben lévő költségvetést nem módosítottuk, kivárjuk a helyzet alakulását. Egyelőre csak a dologi kiadásokat illetően hoztunk takarékossági intézkedéseket, egyes tételeket úgymond befagyasztottunk. Ezek nagyjából le is fedik a prognosztizált hiányt. Ilyen tételek a kulturális, sport, idegenforgalmi és műemlékvédelmi támogatások, illetve a Leader akciócsoportok pályázatai például. Júniusban újratárgyaljuk ezeket, ha a helyzet úgy alakul, akkor a lekötéseket folyamatosanfeloldjuk és a kérvényezők megkapják a támogatásokat.A helyzet jó kezeléséhez hozzájárult az is, hogy megyénk az előző évben is ügyesen gazdálkodott és több mint 10 millió eurós többlettel zártuk 2019-et.

Csenger Tibor (fotó: Csonka Áksos)

A dologi kiadások mellett viszont óvatosságból 4 millió eurónyi tőkeberuházás is le lett állítva – remélhetőleg – ideiglenesen, ilyen többek közt a komáromi Jókai Színház és a komáromi múzeum felújítására szánt tételek, vagy a lévai kórház parkolójának felújítása. De ismétlem, ezek vélhetőleg csak ideiglenesen lettek felfüggesztve, bízunk benne, hogy hamarosan folytatódhatnak. Az iskolai beruházásokat viszont nem érintik ezek az intézkedések és folytatódhatnak a munkálatok. Akárcsak a tervezett útfelújítások sem vesztegelnek, kivitelezésükre június, július folyamán kerül sor. Ide tartozik, hogy megszavaztunk két útszakasz EU-s forrásból való felújításához tartozó önrészt is. Ipolyságtól a megyehatárig húzódó és a Gúta-Komárom között húzódó, együtt közel 30 kilométeres szakasz mintegy 5,7 millió euróból újul meg az IROP program keretében”

– tájékoztatott a megye alelnöke.

A megyei képviselő-testület mindazon megye által fenntartott kulturális intézmény élére megválasztotta az új igazgatót, ahol a pályázati bizottság javaslatot tett. Így lett megválasztva Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház élére, aki hamarosan megkapja kinevezését a megye elnökétől. Ahol a pályázati bizottságnak nem volt javaslata, ott a megyei képviselő-testület a július 6-i ülésén hirdeti meg az új pályázatokat. Ez alól kivétel a komáromi Dunamenti Múzeum, ahol napokon belül napvilágot lát a pályázati felhívás meghirdetése

– áll az MKP közleményében.

Végül a megyei képviselő-testület jóváhagyta a Helemba község beltelkében található parcellák megvásárlását a községtől és a Szlovák Vízgazdálkodási Építkezési Vállalttól. A telkeken épülhet meg a majdani Ipoly-hídra felvezető megyei út. Az Ipoly-híddal kapcsolatos rendkívül fontos hír, hogy kezdetét vette a beruházás kivitelezőjét meghatározó, nemzetközi közbeszerzési eljárás, amely komplex csomagban lett meghirdetve. A csomag tartalmát képezi a híd megépítése, valamint a felvezető utak megépítése az Ipoly mindkét, szlovákiai és magyarországi oldalán.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb