2020. 5. 21-én reggel 7:00 órától lépnek érvénybe a bevezetett szigorú óvintézkedések enyhítései, többek közt a rövid ideig fennálló külföldi tartózkodást engedélyező szabály is.  A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának tájékoztatása alapján a kötelező érvényű karantén (állami vagy házi) és a negatív koronavírus teszt felmutatására vonatkozó kötelezettség sem fogja érinteni azokat a Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező személyeket, akik Magyarországra, Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába, Horvátországba, Szlovéniába, Svájcba és Németországba utaznak.

(fotó: pixabay.com)

Fontos azonban, hogy Szlovákia területére 24 órán belül visszatérjenek.

“A szlovák határ átlépésekor ki kell tölteni egy nyomtatványt a határátlépés pontos időpontjáról, melyet a határátkelőhelyen a rendőrség lepecsétel.  A formanyomtatvány letölthető a belügyminisztérium weboldaláról. A rendőrség figyelmezteti a polgárokat, hogy kiutazás előtt tájékozódjanak a célállamba való beutazás lehetőségeiről.  Továbbra is érvényben marad az a rendelet, hogy az országhatárt csak a nyitva tartó határátkelőhelyeken lehet átlépni”

– olvasható a belügyminisztérium oldalán.

Szlovákia belső határait csakis a folyamatosan nyitva tartó határátkelőhelyeken lehet átlépni.   

“A Szlovák Köztársaság belső határait más helyen átlépő személy szabálysértést követ el, s ez esetben 165 – 300 €-s összegű bírság is kiszabható.”

A környékünkön a következő határátkelőhelyeken hagyható el az ország 24 órára:

Ipolyság – Parassapuszta – korlátozás nélkül

– Tótgyarmat – Balassagyarmat

– Párkány – Esztergom /május 11-től a max. 3,5 t-s áruforgalom számára, tranzit esetében nem/

– Révkomárom – Komárom /május 11-től a max. 3,5 t-s áruforgalom számára, tranzit esetében nem/

– Medve – Vámosszabadi – személyforgalom

A Parassapuszta-Ipolyság határátkelő (fotó: REflex24)

A SZK Rendőrsége Facebook-oldalán figyelmezteti az állampolgárokat, akik az új rendelet alapján 2020. május 21-étől 24 órára külföldre szeretnének utazni, hogy mindenképpen tájékozódjanak az adott országban érvényes szabályokról a   http://www.mzv.sk/aktuality/koronavirus-2019 weboldalon, ahol azt is megtudhatják, beengedik-e őket a célországba.

“Például Magyarország területére csak azokat engedik be, akik állandó vagy átmeneti lakhellyel  (lakcímkártya) rendelkeznek, illetve a magyar fél által meghatározott kivételes eseteknek megfelelnek. Ausztria 2020. május 17-étől megszüntette a rendszeres ellenőrzést, csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek, de valamennyi rendelkezés érvényben marad  (belépés csak negatív koronavírus teszttel). A szlovák fél által elrendelt kivételek Magyarországra, Lengyelországra, Csehországra, Horvátországra, Szlovéniára, Svájcra és Németországra vonatkoznak.”

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb