A húszéves, nagytúri František Kašík még 16 esztendősen, a világon legfiatalabb versenyzőként teljesítette a Spartan Race verseny legigényesebb részét, az Ultrabeast  megmérettetést.

Sikereinek egyik titka az, hogy öntudatosan halad előre.   

“A legsikeresebb versenyeredményeimet az atlétika és a  spartan területén értem el. Az Ultrabeasten kívül, melyen 16 évesen vettem részt, 2017-től három verseny kivételével, nem történt olyan, hogy ne álltam volna a dobogó valamelyik fokán csapattársaimmal együtt. A spartan esetében kétszer sikerült kvalifikációt szereznem a Kaliforniában megrendezett világbajnokságra is, valamint az Ultrabeast izlandi világversenyére is eljutottam. Az atlétikában is  szép eredményeim vannak, két ízben elnyertem a  mezei futásban a járási bajnok címét, de ugyanebben a sportágban van két megyei bajnok címem, egy alkalommal megnyertem a nyugat-szlovákiai bajnokságot is, valamint az országos fordulóban a top 10-ben helyezkedtem el”

– sorolta sikereit a fiatal sportoló.

A jelenlegi járványhelyzetben mindenki életében változások történtek. Számára ez némi szerencsével is járt, hiszen az érettségi bizonyítvány jegyeit az átlagok alapján számolták ki, így az érettségi vizsgákra való készülés helyett több ideje maradt a sportra.   

“Úgy kezdtem sportolni, hogy édesapám kézi súlyzóit emelgettem, s azóta is  folyamatosan sportolok. Mivel nem volt edzőm, sok esetben helytelenül végeztem a gyakorlatokat, mindenre magamnak kellett rájönnöm. Bár edző nem állt mellettem, mindig voltak barátaim, s a szüleimtől is sok segítséget kaptam, biztattak, hogy folytassam a munkát.  Szabadidőmet pihenéssel töltöm, de marad idő a barátnőmre, a szórakozásra és a barátokra is.”

A spartant egy barátja ösztönzésére próbálta ki.

“Ipolyságon voltak az edzések, mivel sportról volt szó, azonnal csatlakoztam, s nemcsak egy új mozgásformát ismertem meg, hanem sok barátot is szereztem.  Az egyesület valamennyi tagja rengeteget segített nekem. Az atlétika csak a spartan után jött az életembe, remek tornatanárom volt, aki elvitt az első versenyre, s innentől kezdve a sportok királynője is a szívügyem lett. 16 éves koromtól mindkét sportot művelem” 

– magyarázta František Kašík.

Az atlétikát is versenyszerűen űzi, 1500 m  és a maraton között bármi belefér.  

“A kedvencem a 3000 és 5000 m-es táv, ugyanis itt tudom a leghatékonyabban beosztani az erőmet. Természetesen mások is kedvelik ezt a távot, mindig nagy a konkurencia, de ez engem inspirál, s mindig jobb eredményeket érek el, mint az edzéseken.”

Bizonyára valamennyien láttunk már háborús filmeket és videókat, s tisztában vagyunk azzal, mire kell képesnek lennie egy katonának.   

“Erről szól a spartan,  a sárban kúszunk, kötélen mászunk, brutális terepen futunk. A spartannak több formája is van: Sprint – 5 km és 20+ akadály, Super – 10 km és  25+ akadály, Beast – 21 km és  30+ akadály, UltraBeast – 50 km és 60+ akadály. Valamennyi válfaját dombos terepen vagy síközpontokban rendezik. Az Ultrabeast 3000 m magasságban zajlik. Az akadályok valóban nagyon eredetiek, kreatívak, elég nehezek, de mindegyik teljesíthető.  Ha a versenyző nem tudja teljesíteni az akadályt, büntetést kap, 30 négyütemű fekvőtámaszt (burpee) kell végeznie.”

Mindkét sportágra Ipolyságon és a környező dombos, erdős területeken edz.

“Ha hosszú edzésem van, pl. 30 km-es futás, akkor futok, amerre látok.  Minden nap edzek, néha naponta három alkalommal is, de hétfőn pihenőnapot tartok, hogy regenerálódjak az egész heti terhelés alól. A versenyek általában Szlovákiában vannak, de részt vettem már csehországi, lengyelországi, magyarországi és romániai megmérettetéseken is.”

Hogy milyen hosszú felkészülési időt igényel, azt maga sem tudja, hiszen állandóan edz, hogy formában legyen.

“Ha tudom, hogy fontos verseny előtt állok, például az országos bajnokságba való bekerülés a tét, akkor csakis arra a sportágra edzek már egy hónappal előtte, ha épp rosszabb formában vagyok, akár két hónappal a verseny előtt. “

Megkérdeztük azt is, szükséges-e különleges feltételeknek megfelelni, ha az ember atlétikában vagy épp a  spartanban szeretne indulni.

“Az atlétika terén nincsenek feltételek, elég, ha valaki edzeni kezd. Ugyanez vonatkozik a spartanra is. Ebben az esetben meg kell vásárolni a belépőt a többi futóversenyre és akadályversenyre is.  Három formája van, az első az Elite, ahol a végén pénznyeremény és értékes díjak várják a versenyzőket, ebben versenyzem én is. Aztán van az Age group, ahol a saját korosztályában versenyez a versenyző, pl. a 20 és 24 év közöttiek vívnak meg egymással. A harmadik formája az Open, aminek a lényege inkább a szórakozás, nem a verseny, de a végén itt is vannak díjazottak”

– magyarázta Kašík.

S hogy mi František Kašík motivációs üzenete a többi ember számára?

“Csak annyi, hogy nem érdemes feladni, ha valamit el tudunk képzelni, azt meg is tudjuk csinálni!”


fotó: František Kašík  archívuma

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb