Száz esztendő telt el azóta, hogy 1920. június 4-én 16:32-kor aláírták a trianoni békeszerződést.  Ennek emlékére 6103 helyen gyújtották meg az Összetartozásunk Tüzét, köztük az Ipoly mentén elhelyezkedő településen, Ipolyszakálloson is.

A megemlékezés résztvevői a lobogó Összetartozásunk Tüze előtt (fotó: Mácsik Rita)

A falusi esemény a Fiatalok Szakállosért önkéntes csoport által és az ipolyszakállosi IMPERIÁL – Lovas klub közreműködésével került megszervezésre. A szervezőcsoport kellemesen meglepődött, mivel falusiak is részt vettek a helyi tűzgyújtáson, többen, mint amire a csoport számított. Gyerek, fiatal és idős egyaránt vonult ki az ipolyszakállosi Agg-hegynek nevezett domboldalra, hogy megemlékezzen a trianoni eseményről. A tűzgyújtás előtt beszédet mondott Romada Diána, elhangzott Juhász Gyula Trianon című verse és megszólalt a Magyar Himnusz, majd 20 óra 20 perckor meggyújtásra került a tábortűz.

Az ipolyszakállosi magyar fiatalok fontosnak tartják a történelmi múlt jeles eseményeinek emlékezetét, és a járványhelyzet idején is kitartóan szervezik otthonuk közösségi életét. A kezdeményező Hegedűs Dóra és szervezőtársai ezúton is köszönik a részvételt mindenkinek, aki csatlakozott a megemlékezéshez és az ipolyszakállosi közösséggel együtt emlékezett az Összetartozásunk Tüzénél.


Kövesdi Veronika

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb