Június 4-én az Ipoly menti kisközségben, Szetén is megemlékeztek a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján. Az szetei MKP által szervezett megemlékezést a falu központi részén, a község kopjafájánál tartották meg, ahol Német Zsolt polgármester mondott beszédet.

“Az igazságtalanság mindig igazságtalanság marad, 1 hónap, 1 év, de 100 év után is. Aki pedig az igazságtalanság pártján áll, az a bűnös. Nem pedig azok, akiket az igazságtalanság ért, s akik netán el merik azt mondani”

– idézett Apponyi Albert párizsi védőbeszédéből Szete első embere.


Német Zsolt beszédében kitért arra is, hogy bár a történelem fizkai határokkal szétszakíthatott bennünket, magyarokat, de lélekben mind a tizenötmillióan összatartozunk.

“Trianon számunkra gyász. Gyászoljuk a veszteséget, a szétszakítottságot, de a gyászban ott az remény, hiszen 100 évvel a trianoni döntés után is megmaradtunk szülőföldünkön. Dacára az elmúlt 100 évnek nem tűntünk el a térképről, nem vesztünk el. A magyarság érték, melyet nem szabad hagyni, hogy elveszen. Mi magyarok mindannyian, mind a tizenötmillóan összetartozunk”

– fogalmazott a polgármester.


A szónoklat után a megemlékezők meggyújtották a megemlékezés mécseseit, majd elénekelték a magyar himnuszt.


A cikk alatt fotógaléria nyílik!
fotók forrása: Német Zsolt facebook-oldala

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb