Régiónk kiemelkedő közéleti személyiségével beszélgettek a hetente megjelenő Mandiner Podcastban. A szűk félórás helyzetértékelésben többek közt szó esik a Trianon 100. évfordulója apropóján megrendezett pozsonyi megemlékezésről, az MKP memorandumáról és annak fogadtatásáról, illetve a nemzeti közösségünk előtt álló komoly kihívásokról…  

(fotó: mandiner.hu)

A beszélgetés legelején máris a „kényes apropójú” találkozó hangulata kerül terítékre, miről kiderül, hogy Gubík szerint kifejezetten korrekt volt. Sem ünnepség, sem koccintás – semmi olyan, ami sérthette volna a 100 meghívott felvidéki magyart.  

„Megágyaztunk egy olyan kölcsönös párbeszédnek és további munkának, amelyből akár valami jó is kisülhet… ” 

Gubík László kiemelt figyelmet fordít Igor Matovič beszédének 3 fő gondolatára, melyek fontosságát részletesen meg is indokolja.  

Első az azonosság és a történelmi sorsközösség felvállalása a történelmi Magyarországgal – közös ezeréves történelem és közös állam.  

A második fontos gondolat a „legközépeurópaibb”, azaz a „legvisegrádibb” nemzeti közösségként határozza meg a felvidéki magyarságot – fölrdrajzi-, nyelvi- és kulturális értelemben vett centrális pozíciója okán.  

Harmadszor pedig az előremutató kijelentés: tekintsünk előre! Ezzel párhuzamosan annak belátása és tiszteletben tartása, hogy lehetetlen ugyanúgy tekinteni 1920. június 4-re egy szlováknak, mint egy magyarnak, azon belül is egy felvidéki magyarnak.  

„A XXI. századot együtt kell megnyernünk egy közös Közép-Európa felépítésével” 

– idézi fel a harmadik gondolat vezérfonalát Gubík.  

A helyzetértékelés második felében kitérnek a Berényi József által ugyanott elmondott gyakorlatiasabb, konkrétumokat is tartalmazó beszédre. Szó esik a Matovič által felvázolt világkép és a kézzel fogható változások közti ellentmondásokról, illetve az MKP vezetősége által átnyújtott memorandumról is. Ez utóbbira adott túlzó reakció elég volt ahhoz, hogy elrontsa a találkozó után kialakult hangulatot.  

Végül szóba jön a 2020-as választási vereség hozadéka: a „cicaharc.” A lejtmenetnek csak szavazók aktivizálásával és nemzeti közösségünk felaprózódott képviseletének integrálásával lehet gátat szabni Gubík szerint. Mindezzel nem lehet 2024-ig várni, hiszen 2022-ben önkormányzati választások következnek…  


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb