A koronavírus-járvány okozta nyaralási lehetőségek idén nyáron eléggé beszűkültek, ezért sokan belföldön terveznek kikapcsolódni. Rövidebb és költségmentesebb hétvégi családi programokban a környéken is bőven részt lehet venni, ezúttal a természetjárással is egybeköthető magaslati kilátókat célozzuk meg. Még pontosabban a magasmajtényi-, az ipolynyéki- és végül az apafalvi kilátókat ismertetjük.

Magasmajtény (slovenskycestovatel.sk)

Magasmajtény (Hrušov)

Ha Ipolyságról szeretnénk ide eljutni, akkor két lehetőség közül választhatunk: vagy Palást felé, a 75-ös főúthoz vesszük az irányt, ahol az arra kijelölt kereszteződésben lekanyarodunk az érintett falu felé vezető 2566-os mellékútra, vagy egyenesen Ipolynyéken keresztül megyünk észak felé.

Magasmajtény (hrusov.sk)

A helyi erdei tanösvény részét képezi a t. sz. feletti 513 méteres magasságban elhelyezkedő porhegyi (Prašný vrch), Ipoly völgyére és a Korponai-fennsíkra néző kilátója.

Az ipolynyéki Őrhegy (csernus.sk)

Ipolynyék (Vinica)

Probléma ide eljutni biztosan nincs. Az ősvulkáni múlt nyomai mentén eljuthatunk a környék jelképes magaslata, az Őr-hegy tetejére.

Ipolynyéki kilátás (okresvk.wordpress.sk)

A hegy és a palóc falu neve már a gyepűt őrző „Nyék“ törzsre emlékeztet. A „Természet nem ismer határokat” címszó jegyében alakították ki az Őrhegyi tanösvényt, hogy az ide látogatók szemügyre vegyék a helyi értékeket. 2013 óta a csúcson kilátó várja az erre járó kíváncsi turistákat.

Ipolynyék (zsigmond.sk)

Apafalva (Opava), ismertebb régi nevén „Apova”

Szintén Palást felé kell venni az irányt, ismét csak a 75-ös főúton kell haladni egészen Apafalváig, ahol az idegenforgalmi látványosságról tájékoztató táblát is elhelyeztek.

Apafalva (slovakgo.sk)

Indulhatunk Dacsókeszi irányába is, szintén ráhajtva a már említett főútra. Apafalván a volt szövetkezeti istállók helyén pedig arra alkalmas parkolóhelyek is vannak.

Apafalva – kilátás (fotó: Miksei Ferenc)
Apafalva és az Ipoly völgye (fotó: Miskei Ferenc)

A majd’ hat emelet magasságú kilátótorony páratlan élményt nyújt, csupán pár említésre méltó látványosság a horizontból: Selmeci-hegység és a részét képező Szitnya (Sitno), Alacsony-Tátra, Magas-Tátra, Hollókő vára, az Ipoly völgyének középső része, Nagykürtös, Balassagyarmat, Mátra, Börzsöny, Cserhát, a mohi atomerőmű gőzölgő kéményei, stb. Sőt, Szent István napján bizonyítottan láthatók a budapesti tűzijátékok fényvillanásai is. J

Túrára fel!

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb