A levendula az egyik legváltozatosabban használt gyógy-, fűszer- és dísznövény, melyet számtalan módon felhasználhatunk, de amit csupán nézni vagy szagolni is gyönyörűség. Népszerűsége üde színének és illatának, kellemes ízének és annak köszönhető, hogy a gyógyászatban is számos módon felhasználható. Bemutatjuk, hogyan éli manapság levendulás napjait a lekéri Kováč Klára és fia, Lukács.

Koncert a lekéri levendulásban.

Mióta fogalkoznak levendulával, és miért pont ezt a környékünkön nem igazán elterjedt növényt választották a termesztésre?

Nagyjából öt évvel ezelőtt kezdtük el a kiültetést a kertünkben. Több, mint ötszáz levendulabokor fogant meg. Valami egyedivel akartunk foglalkozni, és a környéken akkor még levendula ültetvény nem volt senkinek.

Milyen munkafolyamatokat igényel a levendula?

Szerencsére egy szárazságtűrő növényről beszélünk. Hetente maximálisan egyszeri öntözést igényel, így az idei szárazság számunkra nem okozott károkat. Az öntözésre főleg az első évben fektettünk nagyobb hangsúlyt. Amióta gyökeret eresztett, azt az egyszeri alkalmat is hanyagolhatjuk.

Erős illatának köszönhetően távoltartja a különböző kártevő rovarokat.

Minden sort 1,5 méteres távolságra ültettünk egymástól, hogy június környékén nagyobb területe legyen a szétfutásra. Ráadásul a kaszálás is könyebben megy a széles sorok között. A sorban pedig fél méter szabad helyet hagytunk a növények közt.

Szemet gyönyörködtető látványt nyújt a levendula virágzás idején.

A metszésre jobban odafigyelünk, hiszen ha ezt a műveletet helyesen végezzük, akár 15 évet is átélhetnek virágaink. Ezt a tevékenységet egy évben kétszer is elvégezzük virágzás után és kora tavasszal. Nyilvánvalóan a legszebb része a levendulával töltött munkának a levendula szüret. Ilyenkor egy héten át nyitva van a kertünk ajtaja az erre járó kíváncsiskodók előtt.

Önök is készítenek belőle különféle termékeket?

Igen. Fiammal közösen minden évben igyekszünk előállítani más és más készítményt. Szörpöt szinte mindig főzünk.

Ennek esetleg megtudhatnánk a receptjét?

Azt inkább nem árulnám el. Azt viszont bátran kijelentem, hogy a nyári rettentő hőségekben egy szelet citrommal és pár darab jéggel a levendulaszörp nyugtató hatása elképesztően jól tud esni.

Szörpön kívül levendula kekszet sütünk tönköly- és kukoricalisztből, vörös áfonyával; úgynevezett sült teát sütünk levendulából és almából, mivel az alma savanykás íze jól össze van hangolva a levendulával. Továbbá gyártunk még masszázsolajat, amihez oliva vagy napraforgó olajat használunk. Masszázson kívul sokféleképpen ki lehet használni a levendulaolajat. Ugyanis a levendula  virágának nyugtató hatásán kívul antibakteriális hatása is van.

Ezenkívül tinktúrát is készítünk. A leszüretelt virágokat másfél hónapon át hagyjuk alkoholba áztatva, így a belső fertőtlenítés mellett a sebhelyek gyógyítására is lehet használni. Mindemellett levendulával kitömött párnákat készítünk, hogy az alvászavarokat elkerülhessük. Ezenkívül szalvétatechnikával díszített tányérok, üvegek, poharak, virágcserepek  is megtalálhatóak nálunk.

A termékeink egy kis régi kamrában vannak. Minden kedves vendég betérhet az év minden napján, nem csak a levendula virágzás idejen,  egy kis termékkóstolásra.

Honnan jött az ötlet népzene koncertet szervezni a levenduláskertben?

Alt Istvánt hegedű tanárt kértem meg, állítsa össze a műsort a koncertre. A családjával már több éve tartjuk a kapcsolatot. Ahogyan ő maga fogalmazott a hétfői koncert közben:

“A feleségem levendulaimádó, a gyerekeim hegedülnek, ráadásul a lányom pedig rajong a lovakért.”

Júniusban koncertet is szerveztek a lekéri levendulásban.

Tudniillik én régebben lovaglást oktattam, most is tanítom Sárát lovagolni.  Tavaly nálunk jártak éppen amikor virágzott a levendula, akkor jött  az ötlet, hogy csináljunk egy koncertet a levendulásban. Idén a Húros banda mellett Alt Sára,  Bohák Emese, Alt Gergő, és természetesen Alt Pista vidám muzsika hangjai csendültek fel. A jelenlévőket magyar népdalokkal szórakoztatták közel egy órán keresztül a rossz időjárás ellenére.


A képek aszerző felvételei.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.07.

A Felvidéki 7-es versenysorozat részeként szervezték meg a 3. Toportyán íjászversenyt Zselízen

(Fotó: Petrocics Kitti) Örömíjászverseny és országos versenysorozat – ez a kettősség jellemezte a zselízi íjászklub által szervezett versenyt,…

2024.05.07.

Szemétszedéssel ünnepelték a Föld napját Zselízen

Fotó: Csemadok-Zselíz Ahogy sok helyütt szokás, Zselízen is április idusán szemétszedő akciókkal és különböző természetbeli tevékenységgel ünnepelték meg…

2024.05.07.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő három perces videóban…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb