Mivel előző két cikkünkben olyan helyeket mutattunk be, ill. ajánlottunk (kilátótornyok, hegycsúcsok), amelyek szemügyre vételéhez nem kevés domboldalt kell megmászni oda és vissza, ezért a héten igyekeztünk egy kevésbé fárasztó kiruccanással előjönni. Nem kell mást tenni, csupán beülni az autóba és kiszállni a célnál, ami a héten a

fehérkúti homokbánya (Piesková baňa Príbelce)

A homokbánya szemből (fotó: vypadni.sk)

A legegyszerűbb módja annak, hogy ide eljussunk nem más, mint a sokat emlegetett 75-ös főútról való letérés a szóban forgó községnél. A falu messziről is látható templomától pedig pofonegyszerű az út a bányához, ami festői környezetben helyezkedik el:

az Ipoly völgyének és a Korponai-fennsíknak egy érdekes találkozása ez – ami persze döntően az ember keze munkájának az eredménye.

Ugyan neve egy kissé csalóka, mivel mára homokbányaként már egyáltalán nem üzemel, ugyanis az állam látva a tájban rejlő értékeket, védett területté nyilvánította azt Chránený areál Holica néven. A homokból előbukkanó tárgyak pedig a kutatók számára is érdekessé tették ezt a helyet, ugyanis nem kevés – mára természetesen – megkövesedett korall, s egyéb tengeri előlény fosszíliája került elő.

Cápafogak a bányából (fotó: tvnoviny.sk)

Mindezen leletek közül talán a legérdekesebbek a cápafogak. A faluban vannak olyan emberek, akiknek „cápafogkészletük” meghaladja a száz feletti darabszámot is!

Ezen cápafogak az egykor itt (is) elterülő Pannon-tenger jelenlétére utalnak, s annak megmaradt üledékrétegéből kerülnek elő a földtörténeti korszakok e bizonyítékai. Ez a hely egyébként is eléggé látogatott, sok iskolából érkeznek ide diákok, hogy egy-egy rendhagyó biológia- vagy földrajzóra keretén belül jobban megértsenek egy résztémát.

A jó pap holtig tanul, s ez akár ránk is vonatkozhat: üljünk be az autóba, s ha szerencsénk van, mi is egy cápafoggal leszünk gazdagabbak – persze, miután az információs tábla elolvasása után világossá válik bennünk a tény, hogy milyen természeti értékek közt járunk minden nap!

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb