Az Ipoly menti borvidék hanyatlása - Reflex24

Sokan bele sem mernek gondolni abba, hogy anno a pozsonyi reformkori országgyűléseken a rendek szomjának csillapításához nem voltak elegendőek a Kis-Kárpátok szőlőhegyei, illetve Széchenyi nagycenki bortokain készített borok. Azok ugyanis a rázós úton lőrévé váltak, ami nem volt a nemesek ínyére.

Mustszűrés (forrás: tortenelemportal.hu)

Mindezen problémák kiküszöbölésére az Ipoly völgyének homokos hegyoldalain termett szőlőkből készített borok jelentették a megoldást. A majd’ Losonctól Ipolyságig terjedő borvidéken a filoxéra-járvány előtt javarészt fehér-, kisebbrészt vörös- és sillerborokat készítettek. Vályi András, a 18. század egyik földrajztudósa is elismerésre méltóan írta például Ipolynyékről, hogy „ borok jó, és sok van”, illetve Csábról, hogy „termékeny szőlő hegye jó bort terem, első Osztálybéli”.

Ipolynyéki szőlőhegy (foto: ujno.sk)

A környékről az Ipolyságra és Balassagyarmatra összegyűjtött borokat hordókban tutajosan Szobig, majd onnét a Dunán hajóval két nap alatt Pozsonyba szállították.

Mint minden hazai borvidéket, így az Ipoly mentit is alaposan megtépázta az itt csupán 1891-ben kirobbant filoxéra-járvány, amin „túljutva” sem tudta már visszanyerni eredeti szerepét.

Magyarország filoxérával fertőzött területei 1890 körül. A térképen jól látható, az Ipoly mente sem képzett kivételt az 1880-as években pusztító filoxéravész alól. (fotó: wikpédia)

Így a lassan megszűnő vízi szállítás már nem tevődhetett át az éppen kiépülőfélben lévő vasúti hálózatra. A szőlőgyökértetű az ültetvényeket itt teljesen elpusztította, de az újratelepítés döntően a Balassagyarmat környéki homokos bal parti kertekben sikeres volt.

Bár nemesített fehérszőlő-oltványok is kerültek földbe, a régi táblákat döntően direkt termő fajtákkal pótolták, s ezzel a borvidék hosszú távú sorsa megpecsételődött.

Továbbá Trianon is tovább rontotta az esetleges rekonstrukció lehetőségeit, míg aztán a második világháború után ismét Csehszlovákiához került Ipoly jobb parti településein 1962 körül az állam jelentős befektetésekkel megpróbálta helyreállítani a borvidéket.

Zajlik a tőkék ültetése Dacsókeszi határában (Új Szó, 1974)

Úgy tűnt, hogy az Ipoly menti borvidék a jobb parton helyreáll (jó példa erre az országos hírnévre is szert tevő, bár a lukanényei termelőszövetkezet alatt működő csábi pincészet), de teljes körű állami támogatásból gyenge minőségű támfalak, rossz kordonok készültek. A pénzt meg inkább a veszteséges mezőgazdasági ágazatokban az egységek nyereségessé tételére használták fel.

A csábi pincészet fénykora a nyolcvanas években (A Hét, 1984)

Az önálló szlovák állam megalakulását követően lezajlott reprivatizáció után a szőlők teljes mértékben magángazdákhoz kerültek, s az új helyzet is csak további romlást hozott.

Honti Borudvar Ipolyságon (fotó: felvidek.ma)

Jelenleg csak néhány falu határában található jó bort adó ültetvény. Ugyanakkor a nagykürtösi székhelyű MOVINO, valamint a térség falvainak döntően magyar anyanyelvű gazdái (mint pl. Ipolynyéken) megpróbálják az Ipoly menti szőlészet sok évszázados hagyományait helyreállítani. Bízunk benne, hogy sikerülni fog!

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.08.03.

Zselíz: “Célunk az első három között végezni, de…”

Zselíz. Egy éves kihagyás után a 2019/2020-as idényben újra a nyugat-szlovákiai V. liga keleti csoportjában mérettették meg tudásukat…

2020.08.05.

Mögiszter a Bableves folytatásával jelentkezett – Villáminterjú

Oszoli “Mögiszter” Tamást már volt alkalmunk bemutatni egy nagyinterjú keretében. A “palóc rapper” koncertmentesen tölti a nyarat, ám…

2020.08.07.

Ipolyság legerősebb embere a harmadik helyen zárt Balatonszemesen

2020. augusztus 1-én került megrendezésre az Euro One Strong Man Championship 2020 második fordulója a "magyar tenger" déli…

2020.08.08.

Mutasd a tetkód, megmondom ki vagy!

Napjainkban már teljesen természetes lett, hogy az számos ember testét tetoválás díszíti. Annak ellenére, hogy ez egy életre…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!