Hová és merre hétvégén? - Reflex24

Bár azt ígértük, hogy hétvégi túraajánló cikkeinkben elsősorban környékünk természetes- vagy ember alkotta kilátóit fogunk bemutatni, egy kis változatosság néha nem árt: éppen ezért „szállunk” most vízre, pontosabban az Ipolyra, mégpedig nem máshol, mint Nagycsalomján. De a részletek ismertetését a község polgármesterére, Pásztor Romanra bízzuk!

Pásztor Roman polgármester (fotó: REflex24/Miskei Ferenc)

Polgármester úr, Nagycsalomján, pontosabban az mellett az ember sokszor elsuhan az autójával, de nem midig áll meg. Mik lennének tehát azok az okok, amelyek miatt érdemes itt hétvégi programokat tervezni?

Nagycsalomja mint falu alapból szép látványt nyújt az erre utazóknak, s ha az emberek kellőképpen figyelmesek, a főút melletti buszmegállónál egy faragott kenut vehetnek észre a buszmegálló mellett. Ez a falu egyik fő attrakciójára – a kajakozásra – hívja fel a figyelmet, de magának a tutajnak a vizuális fokozása, észrevehetőbbé tétele még várat magára, természetesen információs táblák elhelyezése is tervben van.

Az Ipoly rejtett kincsinek felfedezése remek élményeket kínál a kirándulóknak. Hogy ezeket kenuról vagy éppen kajakról “gyűjthetjük be,” már csak hab a tortán. (fotó: REflex24/Miskei Ferenc )

Igen, mivel az a kenu eléggé beolvad a környezetébe, sokszor fel sem tűnik. Mióta van ilyen kajakozási lehetőség a községben?

Valamivel több, mint öt éve, amikor is a helyi önkormányzat saját költségen laminált csónakokat szerzett be. Továbbá, jó minőségű stéget is építtetett a folyóparton, ahonnét egyszerűbb lett a csónakba való beszállás, majd következhetett is az evezés, ami a folyó itteni szakaszán biztonságos.

Az új stég (fotó: REflex24/Miskei Ferenc)

Továbbá, nagyjából másfél éve kapcsolódtunk be az „Egy folyóban evezünk” elnevezésű nemzetközi projektbe, ahonnét sikerült hozzájutnunk több, jó minőségű csónakhoz is.

Nagycsalomjai kajakok. (fotó: REflex24/Miskei Ferenc)

Mit takar pontosabban ez a projekt?

Ez egy uniós projekt, mely az Ipoly, mint idegenforgalmi célpont kiépítését célozza meg.

Több kajakállomás is létesült a folyó e szakaszán Bussától egészen Ipolyviskig, az egyik ilyen állomás természetesen Nagycsalomja.

Ha egy nagylétszámú társaság szeretne kajakozni, az mind a szlovák, mind a magyar oldal együttműködését megköveteli, hiszen a kajakokat ilyenkor több állomásról kell begyűjteni, s ebben segít minket a projekt: ennek keretében van egy speciális, kajakok szállítására kialakított pótkocsi, stb. – sőt, még sportkerékpárokat is kaptunk, egyelőre jók a tapasztalataink.

A folyóparti csónakház. (fotó: REflex24/Miskei Ferenc)

A projekt weboldala – ami minden részletinformációt tartalmazni fog – pedig folyamatos fejlesztés alatt áll. Ha minden készen fog állni, ez egy komoly dolog lesz!

Értem. Még az előbb említette, hogy a kajakozás a folyó itteni szakaszán biztonságos. Mindez akkor is biztonságos, ha olyan személyek ülnek a kenuban, akik soha azelőtt ezt nem tették?

Biztonságos, persze! Vannak olyan csónakjaink, amelyek igencsak stabilak, de vannak  keskenyített kajakok is, azok eléggé nagy koncentrációt igényelnek a vízen. Azokat természetesen csak az arra rátermetteknek adjuk ki.

A polgármester úr a különböző kajaktípusokat ismerteti. (fotó: REflex24/Miskei Ferenc)

Mi ennek az egésznek a folyamata? Mármint ha az ember megáll ’Csalomján, nem kerül a kezébe automatikusan az evező. Ki(k)hez kell fordulni ezügyben?

Két személyt bízott meg a helyi önkormányzat a kajakok kikölcsönzésével. Ők mobiltelefonon keresztül minden nap elérhetők 9:00-14:00 között. Persze, minimum egy nappal előtte az illető köteles jelezni nekik a kajakozási szándékát.

A még felujításra váró csónakház. Itt kapjuk kézhez többek közt a mellényeket és védősisakokat. (fotó: REflex24/Miskei Ferenc)

A helyi csónakháznál aztán kiszolgálásban részesülnek, ellátják őket a megfelelő felszereléssel, még védősisakot is kapnak, ha igénylik.

Polgármester Úr, köszönöm szépen!

Akik komolyan gondolkodnak egy ilyen jellegű hétvégi programban, részletesebb információk itt érhetők el.

Mint azt látjuk, Nagycsalomja egy remek hétvégi programot kínál az erre járóknak. S ha mindez nem elég, esetleg a kajakozás helyett inkább a szárazföldön maradnánk, választhatjuk akár a község határában elterülő árpád-kori pusztatemplom megszemlélését is, ami szintén nem mindennapi élményt rejt magában. De erről majd egy következő cikkben!

Címkék: , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.08.03.

Zselíz: “Célunk az első három között végezni, de…”

Zselíz. Egy éves kihagyás után a 2019/2020-as idényben újra a nyugat-szlovákiai V. liga keleti csoportjában mérettették meg tudásukat…

2020.08.05.

Mögiszter a Bableves folytatásával jelentkezett – Villáminterjú

Oszoli “Mögiszter” Tamást már volt alkalmunk bemutatni egy nagyinterjú keretében. A “palóc rapper” koncertmentesen tölti a nyarat, ám…

2020.08.07.

Ipolyság legerősebb embere a harmadik helyen zárt Balatonszemesen

2020. augusztus 1-én került megrendezésre az Euro One Strong Man Championship 2020 második fordulója a "magyar tenger" déli…

2020.08.08.

Mutasd a tetkód, megmondom ki vagy!

Napjainkban már teljesen természetes lett, hogy az számos ember testét tetoválás díszíti. Annak ellenére, hogy ez egy életre…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!