A Garam és az Ipoly mentén is gyűjtik a búzát a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű programhoz - Reflex24

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program lényege a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása, melynek keretén belül a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók, amit rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezetek és intézmények között osszák szét megőrölve, liszt formájában. Lebonyolítását sokáig a Magyarok Kenyere Alapítvány végezte, ám az egyre nagyobb kiterjedés miatt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége átvette.

(fotó: szabadmagyarszo.hu)

A program szellemisége kiteljesedett azzal, hogy már a határon túli magyarság is képviselteti magát a közös munkában, hiszen az alapítvány öt fős kuratóriumát három anyaországi és két határon túli személy alkotja.

„Az Alapítvány egyik célkitűzése, hogy Kárpát-medencei honfitársaink mellett a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevonjuk az adományozásba. Az ajándékozás örömén túl az alapítvány nemcsak társadalmi tőkét biztosít a magyar gazdaközösségnek, hanem csatornaként működhet a gazdálkodási ismeretek Kárpát-medencei továbbadásában is. A mezőgazdasági, fejlesztési támogatások határon túli felhasználását ezzel együtt jelentősen segítheti az a hatalmas szakmai tudásbázis, amely a MAGOSZ-nál és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál már rendelkezésünkre áll”

– áll a program felhívásában.

(fotó: Suba Viktória)

Felvidékről az Agrárkamara és a Gazda Polgári társulás égisze alatt folyik a gyűjtés. A Gazada PT elnöke, Varga Péter a következő szavakkal mutatott rá az ügy fontosságára:

Most mindennél nagyobb szükség van a Kárpát-medencei magyar gazdák összefogására, hiszen idén 10 éves a program. Ráadásul Trianon 100 éves évfordulóján – hála és köszönet a magyar gazdáknak – mostanra az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk: „Egy kenyéren vagyunk”.  Külön aktualitása van ennek a 2020-as esztendőben, amelyet az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított.”

(fotó: nak.hu)

A zselízi Suba Viktória, a Falugazdász Program és a Szlovák Agrárkamara regionális képviselője (Lévai járás) tavaly mintegy 1350 kg búzát gyűjtött ennek keretében össze, aminek 70%-át kapta vissza liszt formájában, amit a Gútai Malomban őröltek. Ezt a térség magyar óvodái, alapiskolái, szociális intézményei, gyerektáborok és gyerekekkel foglalkozó szervezetei között osztotta szét.

„Idén 600 kilogrammnál tartok, de tulajdonképpen csak most kezdődött az aratási szezon. Augusztus 30-ig várom a felajánlásokat. Általában a gazdák szimbolikusan 1-2 zsákot szoktak adományozni, de van aki többet is. A cél nemes, sok visszajelzést kapok, hogy örömmel adnak, ha segíteni tudnak ezzel is”

– magyarázza a fiatal hölgy.

Szerkesztőségünk ezúton is csatlakozik a kezdeményezéshez és ajánljuk olvasóinak, hogy amennyiben módjukban áll és szeretnének búzát felajánlani, bizalommal forduljanak Suba Viktóriához (+421 908 861 651, subova.viktoria@gmail.com, Kapitána Nálepku 65., Zselíz, 93701 /volt szövetkezet telephelye).

Címkék: , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.08.03.

Zselíz: “Célunk az első három között végezni, de…”

Zselíz. Egy éves kihagyás után a 2019/2020-as idényben újra a nyugat-szlovákiai V. liga keleti csoportjában mérettették meg tudásukat…

2020.08.05.

Mögiszter a Bableves folytatásával jelentkezett – Villáminterjú

Oszoli “Mögiszter” Tamást már volt alkalmunk bemutatni egy nagyinterjú keretében. A “palóc rapper” koncertmentesen tölti a nyarat, ám…

2020.08.07.

Ipolyság legerősebb embere a harmadik helyen zárt Balatonszemesen

2020. augusztus 1-én került megrendezésre az Euro One Strong Man Championship 2020 második fordulója a "magyar tenger" déli…

2020.08.08.

Mutasd a tetkód, megmondom ki vagy!

Napjainkban már teljesen természetes lett, hogy az számos ember testét tetoválás díszíti. Annak ellenére, hogy ez egy életre…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!