A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program lényege a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása, melynek keretén belül a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók, amit rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezetek és intézmények között osszák szét megőrölve, liszt formájában. Lebonyolítását sokáig a Magyarok Kenyere Alapítvány végezte, ám az egyre nagyobb kiterjedés miatt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége átvette.

(fotó: szabadmagyarszo.hu)

A program szellemisége kiteljesedett azzal, hogy már a határon túli magyarság is képviselteti magát a közös munkában, hiszen az alapítvány öt fős kuratóriumát három anyaországi és két határon túli személy alkotja.

„Az Alapítvány egyik célkitűzése, hogy Kárpát-medencei honfitársaink mellett a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevonjuk az adományozásba. Az ajándékozás örömén túl az alapítvány nemcsak társadalmi tőkét biztosít a magyar gazdaközösségnek, hanem csatornaként működhet a gazdálkodási ismeretek Kárpát-medencei továbbadásában is. A mezőgazdasági, fejlesztési támogatások határon túli felhasználását ezzel együtt jelentősen segítheti az a hatalmas szakmai tudásbázis, amely a MAGOSZ-nál és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál már rendelkezésünkre áll”

– áll a program felhívásában.

(fotó: Suba Viktória)

Felvidékről az Agrárkamara és a Gazda Polgári társulás égisze alatt folyik a gyűjtés. A Gazada PT elnöke, Varga Péter a következő szavakkal mutatott rá az ügy fontosságára:

Most mindennél nagyobb szükség van a Kárpát-medencei magyar gazdák összefogására, hiszen idén 10 éves a program. Ráadásul Trianon 100 éves évfordulóján – hála és köszönet a magyar gazdáknak – mostanra az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk: „Egy kenyéren vagyunk”.  Külön aktualitása van ennek a 2020-as esztendőben, amelyet az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított.”

(fotó: nak.hu)

A zselízi Suba Viktória, a Falugazdász Program és a Szlovák Agrárkamara regionális képviselője (Lévai járás) tavaly mintegy 1350 kg búzát gyűjtött ennek keretében össze, aminek 70%-át kapta vissza liszt formájában, amit a Gútai Malomban őröltek. Ezt a térség magyar óvodái, alapiskolái, szociális intézményei, gyerektáborok és gyerekekkel foglalkozó szervezetei között osztotta szét.

„Idén 600 kilogrammnál tartok, de tulajdonképpen csak most kezdődött az aratási szezon. Augusztus 30-ig várom a felajánlásokat. Általában a gazdák szimbolikusan 1-2 zsákot szoktak adományozni, de van aki többet is. A cél nemes, sok visszajelzést kapok, hogy örömmel adnak, ha segíteni tudnak ezzel is”

– magyarázza a fiatal hölgy.

Szerkesztőségünk ezúton is csatlakozik a kezdeményezéshez és ajánljuk olvasóinak, hogy amennyiben módjukban áll és szeretnének búzát felajánlani, bizalommal forduljanak Suba Viktóriához (+421 908 861 651, subova.viktoria@gmail.com, Kapitána Nálepku 65., Zselíz, 93701 /volt szövetkezet telephelye).

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb