Hirdetés

A múlt idők néma tanújaként vidékünkön még ma is áll pár vár, esetleg várrom. Az ilyen látnivalók arról győznek meg minket, hogy e tájon a múltban talán forgalmasabb volt az élet menete a mainál. Itt régen azonban nem csak pusztán várakat emeltek, hanem – ha a körülmények úgy kívánták – erődített kolostorokat is. Az egykori Hont vármegye északi részén a híres bányaváros, Korpona előterében fekszik Bozók község szép, középkori eredetű apátságával.

A néhai kolostor maradványai ma.

Ipolyságon autóba szállva, s nagyjából harmincöt kilométert megtéve a 66-os főúton észak irányába, Devicse község (Devičie) után jobbra térünk le a Bozók felé vezető 526-os mellékútra. Ezen az úton körülbelül öt percnyi vezetés után meg el is érjük a már említett községet, ahol autónkat hátrahagyva gyalogszerrel is megtehetjük a hátralévő távot, ami nagyjából fél kilométert tesz ki. Bár autóval is lehetséges a kolostorhoz való eljutás, lényegében a rácsos kapu előtt is megállhatunk.

Kilátás a kolostorra délkelet irányából, oldalt a falu tempolomtornya.

Az erődítmény amúgy már messziről bizonyítja, hogy érdemes útba ejteni, jó állapotban lévő sarokbástyáival, szilárd négyszög alakban rendezett falaival impozáns látványt nyújt. Az erődítményen és a bástyákon kívül a hajdani kolostor romjai és az eredetileg román stílusban épült templom egy része maradt még meg a várudvaron. A bástyák ablakain át az egykori kolostor falai és az oldalában épült XV. századi konventház romjai sejlenek fel az udvaron, kifelé tekintve a közelben fekvő falu fehér templomtornyával.

Az egyik sarokbástya.

A rom kalandos és érdekes egyháztörténeti múlttal bír. A Szent István tiszteletére emelt bencés kolostor a premontrei kanonokok tulajdonlása alatt a vármegye életében kiemelt fontosságú ítélkezési és igazgatási jogokkal rendelkezhetett, legalábbis az Árpád-korban. Később a török ellen megerődítették, sőt, ostromálló várnak bizonyult, több ízben verte vissza az oszmán támadást.

Csak óvatosan!

A megszállók Magyarországból való kiűzésével azonban jelentőségét veszítette, a második világháborúban pedig jelentős károk érték, ekkor semmisült meg majdnem teljesen a belső rész. Felújítása nemrégiben kezdődött meg.

Au utóbbi időben felkerült pár korlát.

A vár területe szabadon látogatható. Viszont „odabent” óvatosan sétálgassunk, mivel csak részlegesen van helyreállítva, korlátok nincsenek a csigalépcsőknél, amelyek a sarokbástyákban találhatók meg.


A képek a szerző felvételei.

Címkék: , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.09.23.

Koronavírus Ipolyságon: az egyházi iskola áttért a narancssárga fázisba – FRISSÍTVE

Tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy 2020. 9. 23-án iskolánk egyik gimnazista diákjának koronavírus tesztje pozitív lett, olvasható a…

2020.09.24.

Bemutatjuk a Pattomatto olasz étterem tulajdonosát és konyhafőnökét

Palást. Máté Patrik (33) Ipolyságon született, ugyanitt járt alap- és középiskolába, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam-…

2020.09.22.

„Leltározás közben jött az ötlet…”

Heimlich Norbert (28) Ipolyságon él, mentősként dolgozik. Az elmúlt néhány hétben több zsák használtruhát vitt a környékbeli rászoruló…

2020.09.21.

Ipolynyéken is regisztráltak egy koronavírusos esetet

A Nagykürtösi járásban is egyre több koronavírussal fertőzött személyt regiszrálnak a Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint. Az ipoynyéki…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!