A múlt idők néma tanújaként vidékünkön még ma is áll pár vár, esetleg várrom. Az ilyen látnivalók arról győznek meg minket, hogy e tájon a múltban talán forgalmasabb volt az élet menete a mainál. Itt régen azonban nem csak pusztán várakat emeltek, hanem – ha a körülmények úgy kívánták – erődített kolostorokat is. Az egykori Hont vármegye északi részén a híres bányaváros, Korpona előterében fekszik Bozók község szép, középkori eredetű apátságával.

A néhai kolostor maradványai ma.

Ipolyságon autóba szállva, s nagyjából harmincöt kilométert megtéve a 66-os főúton észak irányába, Devicse község (Devičie) után jobbra térünk le a Bozók felé vezető 526-os mellékútra. Ezen az úton körülbelül öt percnyi vezetés után meg el is érjük a már említett községet, ahol autónkat hátrahagyva gyalogszerrel is megtehetjük a hátralévő távot, ami nagyjából fél kilométert tesz ki. Bár autóval is lehetséges a kolostorhoz való eljutás, lényegében a rácsos kapu előtt is megállhatunk.

Kilátás a kolostorra délkelet irányából, oldalt a falu tempolomtornya.

Az erődítmény amúgy már messziről bizonyítja, hogy érdemes útba ejteni, jó állapotban lévő sarokbástyáival, szilárd négyszög alakban rendezett falaival impozáns látványt nyújt. Az erődítményen és a bástyákon kívül a hajdani kolostor romjai és az eredetileg román stílusban épült templom egy része maradt még meg a várudvaron. A bástyák ablakain át az egykori kolostor falai és az oldalában épült XV. századi konventház romjai sejlenek fel az udvaron, kifelé tekintve a közelben fekvő falu fehér templomtornyával.

Az egyik sarokbástya.

A rom kalandos és érdekes egyháztörténeti múlttal bír. A Szent István tiszteletére emelt bencés kolostor a premontrei kanonokok tulajdonlása alatt a vármegye életében kiemelt fontosságú ítélkezési és igazgatási jogokkal rendelkezhetett, legalábbis az Árpád-korban. Később a török ellen megerődítették, sőt, ostromálló várnak bizonyult, több ízben verte vissza az oszmán támadást.

Csak óvatosan!

A megszállók Magyarországból való kiűzésével azonban jelentőségét veszítette, a második világháborúban pedig jelentős károk érték, ekkor semmisült meg majdnem teljesen a belső rész. Felújítása nemrégiben kezdődött meg.

Au utóbbi időben felkerült pár korlát.

A vár területe szabadon látogatható. Viszont „odabent” óvatosan sétálgassunk, mivel csak részlegesen van helyreállítva, korlátok nincsenek a csigalépcsőknél, amelyek a sarokbástyákban találhatók meg.


A képek a szerző felvételei.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb