A Szobon épülő szociális intézmény előtt tartottak sajtótájékoztatót az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programból megvalósuló RE-START akcióterv (SKHU/1802/3.1/039), RE-STRUCTURE (SKHU/1802/3.1/043) és a RE-BOOT (SKHU/1802/3.1/053) foglalkoztatás bővítése a határmenti térségben, mentorprogram projektről a megvalósító szervezetek képviselői.

fotó: Pontibus

Csenger Tibor, Nyitra Kerületi Önkormányzat alelnöke, Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, a projektet koordináló Pontibus Európai Területi Társulás alelnöke, Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere, Ujlaky Zoltán, a Szob Járási Család-és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője és a RE-BOOT projekt vezető partnere Cagala Szilvia, Ipolyszalka polgármestere nyújtottak tájékoztatást arról, hogy a megvalósuló fejlesztések milyen hatást gyakorolnak a határ menti térségekre.

fotó: Pontibus

A RE-START az Alsó-Ipoly mentére koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil szervezet vesz részt. Az akcióterv célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyre jellemző, elsősorban a periférikus helyzetből adódó gazdasági és társadalmi lemaradás csökkenjen, a munkaerőpiac élénküljön, miközben reflektáljon az elöregedő korszerkezet jelentette kihívásokra. A 2019. júliusában indult és 2023 közepéig tartó akciótervet – a Pest Megye Önkormányzata és a szlovákiai Nyitrai Kerületi Önkormányzat által alapított – PONTIBUS Európai Területi Társulás koordinálja. A RE-START akcióterv célja a foglalkoztatottság növelése a terület belső potenciáljainak kibontakoztatása által, kiemelt figyelmet fordítva a még aktív korú, de inaktív lakosságra.

Emellett hangsúlyos szerepet kap az elöregedő népesség igényeire szabott szolgáltatások kialakítása és az aktív időskor elősegítése. Fő célja a térség szociális és közösségi infrastruktúrájának bővítése; új szolgáltatásokon, szociális ellátáson és az alkonygazdaságon alapuló munkahelyteremtés elősegítése; közösségépítés, programok időskorúak számára és a generációk közötti párbeszéd elősegítése; a foglalkoztathatóság elősegítése képzések és mentorálás révén, a munkanélküli, szakképzetlen és inaktív lakosok számára; a lakosság egészségi állapotának javítása.

A gyakorlatban ezek a célok 7 darab érdemi projekt útján valósulnak meg az akcióterv időtávlata alatt, amely 2023 közepéig tart. Az akcióterv 7 projektje összesen közel 4 millió EUR uniós támogatásból valósul meg az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programból.

Csenger Tibor, Nyitra Kerületi Önkormányzat alelnöke szerint az Ipoly-mente egy olyan különleges terület, melyet az Ipoly folyó választ el, de inkább talán összeköt, hiszen a térségbeli problémák szinte ugyanazok mind a szlovákiai, mind a magyarországi oldalon. A térség elöregszik és csökken a népességmegtartó ereje, ezért beavatkozások szükségesek. A RE-START akcióterv ezekre a problémákra igyekszik megoldást találni, vagy legalábbis enyhíteni rajtuk. A programból a beruházások szinergiában valósulnak meg: a szobi beruházáson túl a projektben Ipolyszalkán és Helembán felépül egy-egy szociális otthon. Helembán egy régi iskolaépületből kerül kialakításra az új otthon, ahol az intézmény klasszikus tevékenységén túl további, elsősorban az aktív időskort elősegítő rekreációs szolgáltatások igénybevételére lesz majd lehetőség. Az akcióterv figyelmet fordít mind a térségben élő lakosokra, mind az ide érkező turistákra. A térségnek sok értéke van, de ezeket sokan nem ismerik, illetve a megközelítés kicsit körülményes.

Az alelnök kiemelte a 2022 végére egy másik határon átnyúló projektből megépülő, Helembát Ipolydamásddal összekötő híd szerepét a térségi együttműködés terén, amely még jobban elősegítheti a RE-START akcióterven belüli együttműködést a határ két oldalán.

Az akcióterv központi eleme a munkahelyteremtés. A létrejövő szociális intézményekben – a határ mindkét oldalán – megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerőnek kell rendelkezésre állnia. Ennek érdekében egy 310 órás szociális gondozói tanfolyam indul a RE-START akcióterv keretében. Ez az akkreditált képzés 120 főnek biztosít megfelelő képzettséget a szociális intézményekben való elhelyezkedéséhez.

Az alelnök kiemelte, hogy foglalkoztatás bővítése mellett az aktív időskorhoz kapcsolódó szabadidős jellegű tevékenységek is a program részét képezik. Az ipolyszalkai Tájházat tradicionális építészeti stílusban bővítik olyan helyiségekkel, amelyek a tradíciók ápolását és régi idők mesterségeinek bemutatását elősegítik.

Az akcióterv időtávjának második felében, miután az ipolyszalkai Tájház, az ipolydamásdi közösségi és oktatási központ, valamint a bernecebaráti Fecskeház épülete is megvalósul, közösségteremtő programokat rendeznek az akciótervből, ebbe a létrejövő szociális intézmények is be lesznek vonva.

fotó: Pontibus

Szabó István meglátása szerint az akcióterv a program elemei alapvetően az időskori szolgáltatások portfóliójának bővítését, az aktív időskort és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások megteremtését célozzák. Az ehhez kapcsolódó szolgáltatások egyike a turisztikai szolgáltatások fejlesztése is, amelyhez az Ipoly-mente egy kiváló potenciállal rendelkező terület. Különös jelentőséggel bír ezzel kapcsolatban a már épülő Szob-Ipolydamásd kerékpárút, továbbá egy másik INTERREG projektjéből megvalósuló Letkés-Párkány kerékpárút. Ezek a programok azt célozzák, hogy minél jobban kinyíljon az Ipoly-völgye. Ennek egyik további eszköze a Pontibus Európai Területi Társulás által telepített, az evezős túrákat kiszolgáló, kikötést biztosító stégek, valamint a tisztálkodást lehetővé tevő szaniterkonténerek létesítése, komfortosabbá téve ezzel az Ipoly-völgyét. Szintén ehhez kapcsolódnak majd a RE-START akciótervből megvalósuló elektromos kerékpárok vásárlására és töltőállomások kialakítására irányuló fejlesztések is. A töltőállomások Ipolydamásdon, Ipolyszalkán és Bernecebarátiban jönnek majd létre.

Ujlaky Zoltán, a Szob Járási Család-és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, a RE-BOOT projekt vezető partnere az akcióterv keretében megvalósuló mentorprogramról adott részletes tájékoztatást. Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere Cagala Szilvia, Ipolyszalka polgármestere pedig a helyi fejlesztéseket ecsetelték.

A sajtótájékoztató teljes videóanyaga itt érhető el.

Címkék: , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.10.15.

A Lekér és Kisölved közti Garam-híd egyelőre átjárhatatlan

Az elmúlt napok sűrű esőzése miatt több dél-szlovákiai útvonal is lezárásra került, illetve nehezen átjárhatóvá vált. A lévai…

2020.10.16.

Itt van, a korona beférkőzött a családunkba: Megérkeztek a teszteredmények!

E hét hétfőig csak várakozni tudtunk. Az idő persze lassan telt, hiszen annyira koncentráltunk minden egyes másodpercre. Beszélgetéseink…

2020.10.15.

Fejlesztőeszközökkel emeli oktatási színvonalát a zselízi Cimbora Óvoda

Hosszas előkészületek és kálvária után idén végre új otthonában kezdhette meg az oktatást a zselízi Cimbora Óvoda. Az…

2020.10.16.

A három legnagyobb kihívás egy pályakezdő tanár életében – podcast24

A podcast24 vendége ezen a héten Belák Lajos (25) pályakezdő pedagógus volt, akivel körbejártuk, miféle kihívásokkal találhatják magukat…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb