„A jövő a múltra épül. Az ipari kender feldolgozásán alapuló, határon átnyúló gazdasági fejlődés (FUTURE IN HEMP)” c. fejlesztési projekt sajtótájékoztatóját tartották Budapesten a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában. A projektben több felvidéki partner is részt vállal, elősegítve a dél-szlovákai régió fejlesztését.

Molnár György (Fotó: Csonka Ákos)

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország program (http://www.skhu.eu/) keretén belül indított, hat összefüggő projektelemet átfogó Területi Akciótervet (TAPE, SKHU/1703/3.1/040) összesen 7,012 millió euróval támogatja az Európai Unió és Magyarország Kormánya.

A projektcsomag bemutatását célzó sajtótájékoztatón Molnár György fejlesztési igazgató bevezetőjében ismertette azt a kezdeményezést, amelynek ez a projekt fontos állomását jelenti. Az NSKI által útnak indított, immár ötödik éve tartó folyamat célja, hogy az egykor virágzó és kiterjedt rendszerben működő ipari kendergazdaság korszerű formában újjáépüljön a Kárpát-medencében. E kezdeményezéssel egyaránt összhangban állnak a nemzeti, a közép-európai és az európai uniós szintű érdekek és célok is, ezért kiemelt jelentőségű, hogy első uniós finanszírozással támogatott kenderipari fejlesztésként a magyar-szlovák határtérségben megvalósulhat ez a közös projekt – hangzott el a budapesti sajtótájékoztatón.

A Területi Akcióterv általános célja az adott térségben a munkanélküliség csökkentése, új munkahelyek létrehozása, a helyi adottságokra épülő gazdaság fejlesztése, a hozzáadott érték és a feldolgozottsági szint növelése az ipari kendergazdaság különböző ágazataiban. A projekt célkitűzései között szerepel továbbá a versenyképes tudás megosztása a helyi gazdasági szereplőkkel, az ökológiai szemléletmód, a fenntartható gazdálkodás és a zöldgazdaságból származó alapanyagok feldolgozásának előtérbe helyezése.

A sajtótájékoztató keretén belül a résztvevők különféle kendertemékekkel is megismerkedhettek, illetve kóstolhattak. (Fotó: Csonka Ákos)

A projektcsomagban előkészített foglalkoztatási akcióterv alapvető erőforrása egy nagy hagyományokkal rendelkező, ökológiai elvek mentén is eredményesen termeszthető haszonnövény, az ipari kender, amely korszerű, versenyképes, egyre növekvő keresletű, alacsony környezeti terheléssel előállítható termékek alapanyagául szolgál több iparágban (élelmiszer-, kozmetikai-, textil-, építő-, egészség-, biopolimer- és biokompozit ipar).

A foglalkoztatási akcióterv a megfogalmazott célok elérése érdekében a következő tevékenységeket foglalja magában:

  • a határon átnyúló munkaerő mobilitás javítása azzal, hogy megépül a térségben régóta vágyott, Nagyrozvágy (HU) és Nagygéres (SK) településeket összekötő út;
  • helyi termékek és szolgáltatások fejlesztése, amely lehetőséget biztosít versenyképes ipari kender termékek piaci bevezetésére, új munkahelyek létrehozására;
  • kendermag és kenderkóró feldolgozására alapozott gyártásfejlesztés; az ipari kenderre alapozott termelés és értékesítés infrastruktúrájának fejlesztése; feldolgozóipari, foglalkoztatási tudásmegosztási program.
Kenderből készült ételkülönlegességek (Fotó: Csonka Ákos)

A hat egybefüggő projekt koordinációját és kommunikációját, valamint a feldolgozóipari, foglalkoztatási tudásmegosztási programot az NSKI és a Nagykapos és Vidéke Társulás látja el. Az Útépítés Nagygéres és Nagyrozvágy között a NIF Zrt. és Nagygéres Község Önkormányzata biztosítja. A kenderkóró feldolgozására alapozott gyártásfejlesztést Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. és a D § D Group Invest s.r.o.; míg a Kendermag feldolgozására alapozott gyártásfejlesztést a Szatmár Nektárja Nonprofit Kft., a PRC Invest Kft. és a Csizmadia Tímea Júlia végzi. Az ipari kenderre alapozott termelés és értékesítés infrastruktúrájának fejlesztéséért pedig Karos és Nagygéres Községek Önkormányzatai felelnek.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Bővebb információ az https://www.skhu.eu/hirek/future-in-hemp honlapon, valamint hamarosan a www.nski.hu oldalon olvasható.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb