Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, értékelje az elvégzett munkát, s fejtse ki, mit hozhat a jövő. Mindegyiküknek ugyanazt a négy kérdést tettük fel, válaszaikat folyamatosan közöljük. Elsőként Bögi Pathó Melindát, Zalaba polgármesterét kérdeztük.

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni és mi nem jött össze?

Második ciklusomat töltöm Zalaba polgármestereként. Az első időszakban azt tartottam fontosnak, hogy előkészítsük a terepet a nagyobb beruházásokra. Ehhez nélkülözhetetlen volt az ingatlanok tulajdonjogának rendbetétele, illetve az ingatlanok megvásárlása és a tervek előkészítése. Mindez ahhoz szükséges, hogy a jövőben lehetőségünk legyen pályázni. Ezt kipipálhatjuk. Az elmúlt két évben sikerült tető alá hozni és így megmenteni az 1791-ben épült régi vízimalmot, amely ezáltal készen áll a további fejlesztésekre. A kulúrház és a községi hivatal épülete sem mai gyerek, hiszen 1889-ben építették. A teljes külső és belső felújítást megvalósítottuk és az épületek új tetőt is kaptak. Készek a tervek a régi iskola közösségi házzá való átalakítására. Nem utolsó sorban elnyertünk egy pályázatot, az egész falu területén öt éven át ingyenes wifi hozzáférés lesz.

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

Igazából a falu mindennapi életére nem volt erős kihatással. Betartottuk a hatályos törvényeket és rendeleteket. A hagyományos tavaszi és nyári rendezvényeinket, ha szerényebb körülmények között is, de megtartottuk. Akadt, amit a vírus miatt elhalasztottunk, pédául az ingyen wifi projektet. Meglátjuk, mit hoz a jövő, a falu eddig is működött és ezután is fog. Flexibilisnek kell lenni, szükséges az adott helyzethez alkalmazkodni.

Az elmúlt években Zalabán több beruházás is megvalósult.

Olyan ez, mint a hullámvasút, egyszer fenn, egyszer lenn. Akadnak időszakok, amikor a túlélés a prioritás és van, amikor a fejlesztés. Fontos, hogy az adott helyzetből a legjobbat hozzuk ki.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

A kiesést a Szlovák Köztársaság pénzügyminisztériuma által nyújtott visszatérítendő anyagi támogatásból pótoljuk, de egyébként is a körülményekhez képest stabil anyagi helyzetben vagyunk. Igaz, hogy nagyon alacsony a költségvetésünk, de a keveset is be lehet osztani. Sok mindent megoldunk szinte a semmiből. Ha van akarat és összefogás, csodákra is képesek vagyunk.

A kulúrház és a községi hivatal épülete sem mai gyerek, hiszen 1889-ben építették. A teljes külső és belső felújítást megvalósítottuk és az épületek új tetőt is kaptak.

A hivatalba lépésem első napjától kezdve, tehát már hat éve, lemondtam valamennyi személyi és egyéb juttatásról. Azzal is sokat megtakarítottunk, hogy a pályázatok nagy részét egyedül írom, így nem kell fizetni projektmenedzsert.

A hátralévő kétéves megbízatás alatt mik a prioritások?

Fontos a falunak, de a Garam-és Ipoly menti régiónak is, hogy ne maradjunk ki a következő programozási időszakból. A prioritások közül kiemelném a vízvezeték hálózat kiépítését. Azon dolgozom, hogy az Európai Unió áltak kiírt azon pályázatokból, amelyek a kistérségek felzárkóztatását hivatottak szolgálni, a jövőben minél többet tudjunk meríteni. Szeretnénk befejezni a malom javítását és nekikezdeni a közösségi ház kialakításához.

Mindemellett élhetővé tenni településünk környezetét, mert számomra elsőrendű, hogy a helyiek és az ide érkezők jól érezzék magukat Zalabán.


fotók: facebook.com, Bögi Pathó Melinda

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb