Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, értékelje az elvégzett munkát, s fejtse ki, mit hozhat a jövő. Mindegyiküknek ugyanazt a négy kérdést tettük fel, válaszaikat folyamatosan közöljük. Ezúttal Csomor Vlastát, Farnad polgármesterét kérdeztük.

Csomor Vlasta, Farnad község polgármestere.

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni és mi nem jött össze?

A Belügyminisztérium támogatásával helyre állítottuk az illegális hulladék lerakatokat, a patak mellett parkot létesítettünk, elkezdtük a regionális szennyvíz tisztító telep és a szennyvíz elvezető rendszer kiépítését, teljes egészében rekonstruáltuk az óvoda épületét, megújítottuk a közvilágítást és felújítottuk az alapiskolák étkezdéjét. Sikeresek voltunk a Környezetvédelmi Minisztérium által meghirdetett pályázat kapcsán, amely a kultúrház épülete energia teljesítményének a csökkentésére irányult.

A felújított kulúrház.

A LEADER programnak köszönhetően a kultúrházban kicseréltük a belső nyílászárókat, a Pénzügyminisztérium támogatásával felújítottuk a konyhát, a Kulturális Minisztérium segédkezésével új bútort vásároltunk a könyvtár részére, önrészből pedig kibővítettük a kamera rendszert. Hála a Nyitra-megyei közgyűlés általi támogatásnak és az Európa a polgárokért projektnek, kulturális- és sportrendezvényeket szervezhettünk és a múzeum udvarán egy kisebb játszóteret alakítottunk ki.

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

Sajnos nekünk is megszorításokhoz kellett folyamodni. Itt elsősorban a bérek csökkentésére gondolok, ami egy vezető számára igencsak kellemetlen és nehéz feladat az alkalmazottakkal szemben. Anyagi kiadásainkat a közvilágítás felújításával is próbáltuk csökkenteni. A járványra való tekintettel két pályázatunk is függőben van, az egyik a „WIFI az Ön számára”, a másik pedig a Közlekedési és Építésügyi Minisztérium és a Környezetvédelmi Ügynökség által jóváhagyott telepítés megvalósító projekt. Remélem, hogy ezek kivitelezésére is mihamarabb  sor kerül.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

A Pénzügyminisztérium által kiadott rendelet alapján visszatérítendő állami támogatást ígényeltünk, amely még jóváhagyásra vár.

A hátralévő kétéves megbízatás alatt mik a prioritások?

A pénzügyi helyzetre való tekintettel nagyon meg kell gondolnunk, hogy mit tervezhetünk a következő évekre. A döntést nehezíti az is, hogy a község tulajdonában számos épület található, amelyek fenntartásával és karbantartásával is számolnunk kell.

Itt legfőképp az egészségügyi központ épületére gondolok, ugyanis orvosainkra nagy szükség van, ezért igyekszünk számukra megfelelő körülményeket biztosítani.

Ahhoz, hogy e célra pályázatokat tudjunk benyújtani, szükséges energetikai auditálást elvégezni, ami jelenleg folyamatban van. Nagy szívfájdalmam a halottasház épülete, amely nagyon rossz állapotban van, de a felújítást önerőből nem tudjuk elvégezni. Mint minden településnek, úgy nekünk is nagy kiadást jelent a kommunális hulladék elszállítása. A hulladék mennyiségének csökkentése érdekében mi is bekapcsolódunk a szeparálásba és egy gyűjtőudvart is üzemeltetünk. A szerves hulladék mennyiségét a házi komposztáló edények biztosításával, illetve a lakosok pozitív hozzáállásával szeretnénk csökkenteni.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb