Az MKP és a Híd megyei alelnökei együtt szorgalmazták a közlekedési infrastrukturális fejlesztéseket a közlekedési minisztérium államtitkáránál. Berényi József (MKP), Csenger Tibor (MKP) és Pataky Károly (Híd) megyei alelnökök tárgyalást folytattak a közlekedési minisztérium államtitkárával, Jaroslav Kmeťtyel. A megbeszélés főleg a Dél-Szlovákiát érintő úthálózat-fejlesztésről szólt.

„Egy nagyon pozitív kicsengésű, konstruktív tárgyalás volt. Én főként a Komárom–Érsekújvár–Nyitra útszakasznak a városok elkerülésével történő felújításának a fontosságát szorgalmaztam, külön kiemelve a komáromi kerülőút szükségességét. Az államtitkár ígéretet tett a tervezési munkálatok folytatására. Továbbá a találkozó témája volt az észak-déli európai közlekedési folyosó azon útszakasza is, amely a magyar-szlovák kormányközi egyeztetések alapján Ipolyság mellett halad majd, ezzel gyakorlatilag megoldódik az Ipolyságot elkerülő út is, melynek előkészületei már folyamatban vannak. A környzetvédelmi hatástanulmány már lezárult, a 2021-es évben pedig elkezdődik az építési engedélyezési eljárás. Ha ez az ütem folytatódik, akkor 2023/24-ben elkezdődhet a kivitelezés. Az R7-es út nyomvonalának a társadalmi és közlekedési prioritásokat tekintve Érsekújvártól délre kellene húzódnia”

– mondta el az alelnök.

„Örülök, hogy az államtitkár nyitott volt a kérdés megvitatására, jól ismeri a régiónkat, az elmúlt hónapokban többször is látogatást tett felénk. Így felvetetem számára a Lekér-Zselíz-Sáró felé haladó I/76-as főút felújításáak szükségességét is, mivel a megnövekedett teherforgalom miatt a főút mellett élők komoly viszontagságoknak vannak kitéve a forgalomzaj miatt. Az államtitkár ígéretett tett, hogy a közeljövően megvalósul ennek az útszakasznak a rekonstrukciója is. Az ugyancsak I. osztályú útnak minősülő Palásttól Nagykürtös felé vezető útról is szó esett. Az ennek részét képező ’úgymond’ erdei szakasz nagyon rossz állapotban van, ennek felújítási előkészületei hála Istennek már az utolsó stádiumban vannak

– tette hozzá.

A három megyei alelnök és az államtitkár egyetértett abban is, hogy a Dél-Szlovákián áthaladó vasútvonalat is fejleszteni kell nem elhanyagolva a vasúti szolgáltatások területén a magyar nyelvhasználat lehetőségét sem.

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb