Az összevont tesztelés fogalma két különböző szituációt takar: először, amikor több község tesztelését végzik egy helyen, másodszor, amikor két nap helyett egy napba sűrítik a mintavételt. Előbbi nemcsak az idősebb, kevésbé mobilis lakosoknak okoz fejtörést, hanem a tesztelést végző településekre is plusz terhet ró. Utóbbi működhetne ott, ahol kevesebben laknak, mint amennyit egy nap alatt tisztességes keretek közt győzni lehet, de sajnos vannak kivételek.

(fotó: pixabay.com)

Ami a mintavételi pontok helyszíneit illeti, információink szerint összevonták például Alsó- és Felsőszecsét, Pásztóhoz rendelték Zalabát. Hasonlóan jártak a Szetén élők, akik a javaslat alapján délelőtt és délután is megkapták a maguk idősávját Százdon, továbbá a szalatnyai lakosok sem tudnak a saját településükön részt venni a tömeges tesztelésen – az ajánlás szerint Felsőszemerédre mehetnek majd.

Fontos megjegyezni, hogy alapvetően minden mintavételi pont nyitott bárki számára, tehát egy szetei elmehet akár Ipolyviskre is, az ajánlások a tesztelés gördülékenységét hivatottak elősegíteni.

Srna Zoltántól polgármestertől megtudtuk, hogy az összevonás mindkét fajtája érinti Százdot. Az még nem is volna akkora probléma, hogy egy napba lett besűrítve, hiszen a község(ek) lélekszáma alapján győzhető. Persze elégséges személyzettel a két nap lett volna ideális. Ami nehézségeket okoz, hogy a szetei lakosokat is Százdon kell fogadni. Nem is elsősorban az önkormányzat számára nehéz, noha a személyzetet illető kapacitás – ahogy feljebb említjük –szűkös. Srna a két falu közt lévő távolságot emelte ki, mint elsődleges problémát.

Százd látképe (fotó: wikipédia)

„Képzeljük el hogyan is működik majd: tömegközlekedés vasárnap nincs, azt kevésbé tartom reálisnak, hogy az emberek tömegesen taxiba üljenek. Ha valakinek nincs módja helyben elmenni a tesztelésre, és autója sincs… Nos, nehéz helyzet. Azt is ajánlottuk a szeteieknek, hogy esetleg irányítsák Lontó és Ipolyvisk felé is a lakosokat, így talán enyhülhet a Százdon lévő nyomás.”

Német Zsoltot, Szete polgármesterét is sikerült elérnünk, aki éppen a falusiak informálásával foglalkozott, ám néhány szó erejéig a rendelkezésünkre állt. Tervben volt, hogy Szetén is lesz mintavételi pont, ám a héten kiderült, hogy nincs meg a kellő személyzet. A kultúrház mint helyszín megfelelt, a polgármester szerint a végére még az önkéntesek is összegyűltek volna, de már nem lehetett változtatni. Azt is kiemelte, hogy a helyzet legnagyobb kárvallottjai azok a szeteiek, akik nem mobilisak, nincs autójuk vagy egyéb kézenfekvő lehetőségük eljutni a szomszéd faluba.

A szetei kultúrház (fotó: wikipédia)

„Még a szomszédok sem vihetik el egymást, legalábbis nem ajánlanám. Mi van például, ha közösen érkeznek és egyikük tesztje ne adj’ isten pozitív eredményt mutat. Akkor a közösen utazók közül mindenki karanténba kerül.”

Szete polgármestere azt is megerősítette, hogy Ipolyvisk és Lontó polgármestereivel is megegyezett: mindkét településen fogadják a szeteieket. Hangsúlyozta, hogy köszönetet szeretne mondani mindhárom község önkormányzatának, Százdot is beleértve.

„Személy szerint azt javasoltam volna, hogy egy-egy teljes falu utaztatása helyett a tesztelést végző csapat mozogjon. Fél napot egyik helyszínen, fél napot a másikon. Például kezdhettek volna délelőtt Szetén, délután folytathatták volna Százdon. Ha minden a helyén van, nagyjából fél órába tellett volna helyszínt váltani. Sajnos kommunikációra nem igazán volt lehetőség. Határozatokat és utasításokat kaptunk felülről, amiket követni kell…”

Bazsó Árpád, Szalatnya polgármestere is hasonló problémákról számolt be. Az, hogy Felsőszemerédre kell utazni a teszt miatt, az önkormányzatra nem ró semmilyen plusz terhet, de a lakosságra annál inkább.

Szalatnya látképe (fotó: mapio.net)

„Nem vagyok biztos benne, hogy mindenki elmegy, aki amúgy elment volna, ha helyben van a tesztelés. Aki mégis elmegy, az is szívja a fogát. Egészen másképp kell így alkalmazkodni: Szalatnya egy fél napot kapott, vasárnap 13:00-tól este 21:30-ig, névsor szerinti sorrendben lehet menni. Sokan kérdezik tőlem, hogyan jussanak el…

Tömegesen vonultatni embereket ilyen esetben, amikor azért tesztelnek, hogy csökkentsék a fertőzést, nem túl okos dolog. Ráadásul nálunk elég sokan hátrányos helyzetűek, de ettől függetlenül kénytelenek lesznek egyénileg megoldani. Azt nem tehetjük meg, hogy összepréseljük az embereket egy helyre. Ha logikusan végiggondolja az ember, ez így nem működhet. Több kárt okoz, mint hasznot.”

A kultúrházat megfelelőnek találták a tesztelés lebonyolítására, ki is lett jelölve, mit hogyan kell majd elrendezni. A tesztelés helyi szintű elmaradásának az oka állítólag az, hogy nincs elég egészségügyi szakember. Mint kiderült, még olyan helyen sincs elég, ahol végül lesz tesztelés. Sok esetben máig nem tudják még, hogy kit fognak kapni.

„Kényszeres részvétel lesz nagyon sok ember részéről, és sokan dühösek emiatt. Már olyat is hallottam, hogy a lakosok mondták: diktatúra van, belekényszerítenek mindenkit. Aki félti a munkahelyét, kénytelen elmenni…”

– zárja a beszélgetést Bazsó Árpád.

Végül Mgr. Ozsvald Arnold polgármester számolt be az Ipolyszakálloson kialakult helyzetről. A bevezetésben említett másik lehetőség állt elő: két nap helyett egy nap alatt kell elvégezni a tesztelést a régió egyik legnagyobb falujában.

Községháza, Ipolyszakállos (fotó: wikipédia)

„Amennyiben mindenki eljön, esetleg még más falvak lakói is, ahol nincs tesztelés helyi szinten, akkor Ipolyszakálloson éjfélig is elhúzódhat, illetve a következő nap hajnalába is belenyúlhat a folyamat. Nem tudom előre, hányan jönnek, ez csak holnap derül ki.”

Tehát, ha minden lakos megjelenne, ott lesznek még másnap is az ipolyszakállosi tesztelést lebonyolítók. Legalábbis eddig úgy néz ki…

Cikkünkből is jól látszik, hogy nem lesz egyszerű az előttünk álló két nap. Rengeteg a kérdőjel, a problematikusnak tűnő részlet. Az esélyeket latolgatni ezen a ponton túl talán felesleges is. Át kell esnünk rajta, utólag egyszerűbb lesz levonni a következtetéseket…

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb