Hirdetés

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, értékelje az elvégzett munkát, s fejtse ki, mit hozhat a jövő. Mindegyiküknek ugyanazt a négy kérdést tettük fel, válaszaikat folyamatosan közöljük. Ezúttal Csákvári Mariant, Csata polgármesterét kérdeztük.

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni és mi nem jött össze?

Tökéletes egyetértésben működünk együtt a képviselőkkel, ami óriási segítség egy polgármesternek. Két jelentős tervünk vált valóra. Kívülről teljes egészében rendbe tettük és hőszigeteltük a negyvennyolc évvel ezelőtt épült kultúrházat.

A felújított csatai kultúrház.

A belteret kizárólag saját forrásainkból tudtuk csak újítgatni, őszinte köszönettel tartozunk ezért támogatóinknak. Korszerűsítettük a Baross Gábor Alapiskola melletti tanári lakásegységet és egyidejűleg a két lakásból hármat alakítottunk ki. A tájházzal szembeni területen kézműves játék elemeket helyeztünk el.

A csatai óvoda a magyar kormány segítségének köszönhetően újult meg.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a magyar kormány segítségével a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében nemcsak felújítottuk és hőszigeteléssel láttuk el az óvodát, de a tetőszerkezetet is kicseréltük.

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

Azon szerencsések közé tartozunk, akiknek az ütemtervét nem fogalmazta át a ragály, merthogy az óvoda felújítására szánt összeget még tavaly megkaptuk. A szükségszerű általános kiadásokat a lehető legkisebbre zsugorítottuk, az apróbb beruházásokat pedig a pénzügyminisztériumi kölcsönből tudtuk fedezni. Nyáron Európa Uniós segítséggel három napos fesztivált szerveztünk, amelyen a koronavírus-járvány miatt sajnos nem tudtuk köszönteni az erdélyi és a vajdasági barátainkat.

Kiránduláson az “Európa a polgárokért” program keretében 2020 júliusában.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

A bevételi eszközök fogyatkozását önkéntes munkával, kivételes odaadással és takarékossággal tudjuk csak nagy mértékben pótolni. Nem csekély pénzösszegre van szükség a Lekér-Oroszka-Csata szakaszon immár két éve befejezett csatornahálózat működésére addig, amíg a lakosok nem kapcsolódnak a rendszerre. Közel tíz éve folyik a szelektív hulladékgyűjtés, de a lakosokat folyamatosan az elkülönített gyűjtésre kell ösztönöznünk. Ugyanis a kommunális szemét elszállítása komoly anyagi terhet jelent, ezért csökkenteni kell a mennyiségét.

Az idei év végéig szeretnénk a közvilágítás egyik szakaszán a régi izzókat LED-es égőkre cserélni, 2022-ig pedig fokozatosan mindenütt.

A község egy korszerű játszótérrel is gazdagodott.

A hátralévő kétéves megbízatás alatt mik a prioritások?

Immár négy éve igyekszünk pénzügyi támogatást igényelni a Baross Gábor Alapiskola felújítására, ám legnagyobb bánatomra sikertelenül. Most egy kis remény mutatkozik, hogy jövőre szebbé tudjuk varázsolni a tanintézet épületét. A négy éves munkánk kicsúcsosodását jelentené, ha 2022-ben fel tudnánk építeni tíz szociális lakóházat.

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.11.17.

Körkérdés: Hogyan értékeled a magyar labdarúgó-válogatott továbbjutását?

Múlt csütörtökön nem mindennapi izgalmak és örömök hullottak a futballrajongók ölébe a magyar válogatott jóvoltából. Valószínű, hogy évekkel…

2020.11.18.

Polgármesterek félidőben: eredmények, járvány, válság, jövő – Zsemlér

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány…

2020.11.21.

Ankét: Távoktatás tanári szemmel

Mivel az iskolák bezártak és a diákok nem tudnak személyesen részt venni az oktatásban, előtérbe kerültek a digitális…

2020.11.17.

Centralizált tudásbázist mutat be gróf Esterházy Jánosról a csehországi Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért

Esterházy János neve az utóbbi évtizedekben ivódott bele a köztudatba. Fontos, hogy mindig beszéljünk róla és minden rendelkezésünkre…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb