Hirdetés

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, értékelje az elvégzett munkát, s fejtse ki, mit hozhat a jövő. Mindegyiküknek ugyanazt a négy kérdést tettük fel, válaszaikat folyamatosan közöljük. Gubík Andreát, Zsemlér polgármesterét kérdeztük.

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni és mi nem jött össze?

A vidékfejlesztési program keretén belül uniós forrásból tudtuk felújítani a fő utca járdáit és a kocsifelhajtókat, a községi hivatal mellett pedig egy új parkolót alakítottunk ki. Pénzügyminisztériumi támogatásból teljeskörű beltéri felújításon ment át az óvoda és a könyvtár épülete. A villany, a vízvezetékek, a világítótestek és a burkolatok cseréjével, valamint új szociális helyiségek kialakításával egy modern, a mai igényeknek megfeelő, többfunkciós épülettel gazdagodtunk.

A fő utca járdái is megújultak

Sikerként könyvelhetjük el néhány, a község által használt terület tulajdonjogának a rendezését is. Sikeres volt az ingyenes wifi hozzáférést biztosító pályázatunk, a megvalósítás azonban a jelenlegi helyzet miatt még várat magára.

A községháza mellett új parkoló került kialakításra.

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

Sajnos a válság bennünket sem kímél, nehézkesebben működik minden.

Akad olyan pályázatunk, amely kiértékelésre vár, holott már a kivitelezést is régen el kellett volna felejtenünk.

Sorra elmaradtak a rendezvényeink is, egyedül a farsangi mulatságot sikerült még megtartanunk. A hatályos rendeleteket és korlátozásokat nekünk is be kell tartani. Lakosaink megértéssel és nagy fegyelemmel fogadták mindezt.

Az I. és II. világháború áldozatainak emlékműve Zsemléren.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

Apró község vagyunk, alacsony költségvetéssel. Meg kellett tanulnunk abból gazdálkodni, amink van, mint ahogyan azt is, hogy a méretesebb beruházásokat nem vagyunk képesek önerőből megvalósítani.

Igyekszünk viszont kihasználni valamennyi pályázati lehetőséget.

A hátralévő kétéves megbízatás alatt mik a prioritások?

Tervben van a kultúrház homlokzatának felújítása és a nyílászárók cseréje, amelyet a LEADER program segítségével szeretnénk nyélbe ütni. Az utaink is silány állapotban vannak, és tudnám még tovább sorolni… Mégis azt gondolom, meg kell várni, milyen nyomot hagy ez az időszak a gazdaságon és hogy ennek közvetve milyen hatása lesz majd településeink zavartalan működésére. Csak így tudunk felelősségteljes döntéseket hozni.

Legfőképp azonban azt szeretném, hogy mielőbb legyünk már túl a helyzeten, hogy minden visszatérhessen a megszokott, vagy legalább hasonló kerékvágásba.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.11.17.

Körkérdés: Hogyan értékeled a magyar labdarúgó-válogatott továbbjutását?

Múlt csütörtökön nem mindennapi izgalmak és örömök hullottak a futballrajongók ölébe a magyar válogatott jóvoltából. Valószínű, hogy évekkel…

2020.11.18.

Polgármesterek félidőben: eredmények, járvány, válság, jövő – Zsemlér

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány…

2020.11.21.

Ankét: Távoktatás tanári szemmel

Mivel az iskolák bezártak és a diákok nem tudnak személyesen részt venni az oktatásban, előtérbe kerültek a digitális…

2020.11.17.

Centralizált tudásbázist mutat be gróf Esterházy Jánosról a csehországi Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért

Esterházy János neve az utóbbi évtizedekben ivódott bele a köztudatba. Fontos, hogy mindig beszéljünk róla és minden rendelkezésünkre…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb