A jelenlegi helyzet kihatással van a cserkészek életére is. A személyes találkozásokat nullára kellett, hogy redukálják, így érthető módon a toborzási stratégiájukon is módosítottak. Katona Attila ipolysági csapatparancsnokkal beszélgettünk arról, mi az, ami más lesz, mire számítanak a vírus által kikényszerített online toborzási kampány kapcsán.

2020 nyarán a nyári táborozás azért nem maradt el. (fotó: Katona Attila)

Miért van szükség a toborzásra?

Jelenleg 71 aktív tagja van a cserkészcsapatunknak. Mint minden ifjúsági szervezetnél, nálunk is rendszeresen szükség van az utánpótlásra. A cserkészeten belül a középiskolás korosztály foglalkozik az egészen fiatalokkal, akik idővel egyetemre mennek és onnantól kezdve nem tudják heti szinten vezetni a kiscsoportos foglalkozásokat, azaz őrsi gyűléseket. Általában kétévente toborzunk, elsősorban az adott 2. és 3. osztályosokat megszólítva, de természetesen idősebb korosztályok is becsatlakozhatnak a már meglévő őrsökbe. A célunk az, hogy minden korosztály képviseltesse magát a csapatban, és ez csak úgy lehetséges, ha újra meg újra csatlakoznak a legkisebbek is.

Miért ideális már 2. vagy 3. osztályban elkezdeni a cserkészetet?

A cserkészetbe is jobb belenőni, mint belecsöppenni. Ebben az életkorban a legfogékonyabbak a gyerekek a cserkész életforma iránt. Az újonnan indulók együtt kovácsolódhatnak igazán összetartó őrssé, ez is az élmény része lehet számukra. Persze, ez ne tántorítson el senkit, én is 11 évesen kezdtem el cserkészkedni.

Hogyan képzeljük el gyakorlatban a nagyszabású toborzási akciót? Miben más, mint máskor?

A vírus által teremtett helyzet sok szempontból megnehezíti a dolgunkat, amíg ez tart, addig a személyes találkozások sem jöhetnek létre. Az online felületeken való kommunikálás előtérbe került, minden felületen próbáljuk elérni a szülőket és a gyerekeket.

A cél az, hogy ne maradjon olyan gyerek Ipolyság környékén, aki nem hallott arról, hogy milyen jó cserkésznek lenni.

A kampány nagyjából három hónapig tart majd, lesznek fényképek, idézetek, ismertető videók, és olyan figyelemfelkeltő cikkek is, mint ez. Bemutatjuk majd a csapatot, a vezetőinket, betekintést nyerhetnek az érdeklődők egy átlagos év programjaiba…

Katona Attila csapatparancsnok. (fotó: Katona Attila)

Mi fog történni miután vége a vírushelyzetnek?

A jelentkezőket kiscsoportos foglalkozásokkal várjuk majd, minden őrs kap egy őrsvezetőt. A személyes találkozások híján egyre nehezebbé válik az emberi kapcsolatok ápolása. Személy szerint nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek egy olyan közösséghez tartozzanak, ahol a velük egykorúakkal játszhatnak, fejlődhetnek és megannyi kalandot átélhetnek. Lehetőleg nem online, hanem offline módon.

Sok sikert kívánunk a toborzáshoz! Mi pedig a Reflex24-en hamarosan jelentkezünk majd egy bőséges képgalériával, amelyből kiderül, miért is jó cserkésznek lenni.

Jelentkezz az ipolysági cserkészcsapathoz!
Jelentkezni tudsz a következő –
Mobilszámon: +421 907 261 022
E-mail címen: 27cserkeszcsapat@gmail.com
– vagy Facebookon a cserkészcsapat oldalán: https://www.facebook.com/saagscout/

A cserkészetről érdeklődőket is várjuk a fenti elérhetőségeken.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb