Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, fejtse ki véleményét, novemberi lapszámunkban Nagy Lajost, Oroszka polgármesterét kérdeztük.

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni, és mi az, ami nem jött össze?

Tavaly sikeresen pályáztunk egy közösségi központ kialakítására, amelyet az egykori cukorgyár villaszerű épületében szeretnénk létrehozni. Itt lehetőség nyílik majd különböző csoportok kulturális és egyéb tevékenységére. Célunk lehetőséget biztosítani valamennyi korosztálynak, hogy találkozzanak egymással, közösen szórakozzanak, és hasznosan töltsék el a szabad idejüket. Emellett az is fontos, hogy ezzel egy időben megmentünk egy jelentős épületet, amely e beruházás nélkül az enyészeté lenne. Az érvényes támogatási szerződés alapján folyik a kivitelező cég kiválasztása, és bízunk abban, hogy 2021-ben sikerül elvégezni a kellő felújítási munkálatokat , melyek végeztével az épület betöltheti az előirányzott rendeltetését. A beruházás értéke mintegy 250 ezer euró.

Az ingyenes iskolai ebédek bevezetése után kénytelenek voltunk saját pénzforrásból még az elmúlt tanév megkezdése előtt felújítani és korszerűsíteni az iskolai étkezde berendezését. Közel 10 ezer euróba került a nem tervezett, de szükséges beruházás.

Ami a környezetvédelmet illeti,  tavaly vásároltunk egy vadonatúj járművet a községi utak és járdák, valamint közterek takarítására, biztosítva ezzel az említett területek tisztán tartását. Erre azért is szükség volt, mert a munkaképes és dolgozni is akaró munkanélküliek száma úgymond a nullára csökkent, így nincs ember a közterületek rendben tartására. A támogatás értéke 40 860 euró.

Sikeres volt a száz százalékos dotációval támogatott (16 357 euró) díszfák telepítésére irányuló pályázatunk is. Tíz darab korai juhart, ötvenkét gyertyánt és huszonhárom kocsányos tölgyet ültettünk ki.

Az Európai Unió által támogatott ingyenes internetes hozzáférés kiépítésére 15 ezer eurót nyertünk. Jelenleg a lehetséges műszaki megoldások kutatása és a kivitelező társaság kiválasztása folyik.

Az oroszkai óvoda épülete is megjult.

Egy régi vágyunk is teljesült, végre sikerült a szlovák és magyar osztállyal működő óvoda épületének felújítása. A Környezetvédelmi Alap felé benyújtott többszöri sikertelen próbálkozás után a magyarországi Bethlen Gábor Alap nyújtott segítő kezet mintegy 100 ezer eurós támogatás formájában, amelyből megoldottuk a tanintézet épületének teljes felújítását és hőszigetelését.

Községünk tulajdonában számos épület van, konkrétan bérházak, egészségügyi központ körzeti-, gyerek-, és fogorvossal, nőgyógyásszal, valamint gyógyszertárral és egyéb szolgáltatásokkal. Biztosítanunk kell ezen létesítmények fenntartását, ami külön kiadási terheket jelent. Tavaly felújítottuk az egészségügyi központ két épületét és a gyógyszertár tetőszerkezetét is.

Elmondhatjuk, hogy az összes községi tulajdonban lévő épületet rákötöttük a szennyvízelvezető hálózatra, ami nem kis kiadásokkal járt.

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

Az idei tavasz a bizonytalanság időszaka volt minden szempontból. Lecsökkentek az adókból az államkasszába befolyt bevételek, s ezzel egyenes arányban kevesebb jutott a községnek járó juttatásokból is. Olyan intézkedéseket foganatosítottunk, amelyek árán biztosítani tudtuk a község és az intézmények működését. Ezek a rendelkezések sajnos érintették a községi alkalmazottak bérezését és a költségvetés karcsúsítását is.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

Csak a legszükségesebb feladatokat tudjuk megvalósítani, a mozgásterünk korlátozott, nem tudjuk, mit hoz a jövő. A lényeg, hogy legalább alapszinten működtetni tudjuk a községet és az intézményeket.

A hátralévő kétéves megbízatás alatt melyek az önkormányzat prioritásai?

A jövő évben sort kerítünk a volt cukorgyár területén található régi környezet-szennyeződés felszámolására. Sikeres pályázat esetén létrehozunk egy komposztáló üzemegységet a község területén keletkező biológiai zöld hulladék környezet kímélő feldolgozására. Lépcsőzetesen felújítjuk a ravatalozót és a kultúrház épületét, újra rendezzük az óvoda udvarát, és a községi utakat is „járhatóbbá” tesszük.

Minden a jelenlegi bonyolult gazdasági és társadalmi helyzet sikeres kezelésétől függ.


fotók: Nagy Lajos archívuma

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb