„Meggyőződésem, hogy az ajándékozással mi is adományban részesülünk. A béke, a szeretet ajándékát kapjuk önzetlenségünkkel a tenni akarással és a jó szándékkal. A doboz megtöltésekor egy másik emberre gondolunk, arra, hogy ezzel milyen örömet fogunk neki szerezni, a gondolat a mi arcunkra is mosolyt csal” – vallja Hajdú Andrea, a kezdeményezés ipolysági koordinátora. Az interjúból minden kiderült a „dobozos akció” múltjáról és jelenéről.

December 6-ig csatlakozhatunk a kezdeményezéshez…

Hogyan indult a kezdeményezés?

Az elindítója Janka Galatová, egy nyitrai kismama volt, aki anyaszabadságát töltötte, gyakran látogatta édesanyját a kórházban. Azt tapasztalta, hogy sok idős betegnek nincs látogatója, elesettnek, magányosnak tűntek, ez nagyon elszomorította. Itt született meg benne az ötlet, hogy segítsen. Először a szociális hálón hozott létre egy csoportot, amihez egyre többen csatlakoztak. Első alkalommal harminc idős embert sikerült megajándékozni.

A második évben a szám 22 000-re nőtt, mivel országos szintű projektet hozott létre, ami Szlovákiában egyedülálló volt. Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre az ajándékgyűjtő akció. A kezdeti 750 tagból több, mint 19 000 lett mára.

Hajdú Andrea, a kezdeményezés ipolysági koordinátora. (fotó: Hajdú Andrea)

Hova kerülnek pontosan az ajándékok?

Az ajándékdobozok idősotthonokban, szociális intézményekben kerülnek szétosztásra. A kezdeményezésbe nemcsak egyénileg lehet bekapcsolódni, teret kapnak az iskolák, óvodák és a cégek is. Az iskolások, óvodások rajzolnak, illetve más kis ajándékokkal járulhatnak hozzá a projekthez. Legfőbb célja az ajándékozásnak az örömszerzés volt, hiszen sokszor ezen otthonok lakóinak egy része a karácsonyi ünnepeket is kénytelen az intézmény falai között tölteni. Számukra még értékesebb az ajándék. Persze azok is nagy örömmel fogadják, akik a szeretet ünnepét szeretteik körében élhetik át. A projekthez az idén is csatlakozott az ipolysági Cédrus idősotthon. Jómagam kapcsolattartóként veszek részt a kezdeményezésben és dolgozom együtt a csoport többi tagjával.

Milyen visszajelzéseket kaptak az évek során?

Tavaly is nagy sikere volt Ipolyságon a „dobozos akciónak”. Voltak olyan ajándékozók, akik már a csomag átadásakor érdeklődtek, lesz-e folytatás a következő évben. A környékbeli falvakból is szép számmal hozták a dobozokat. December 23-án került sor az ajándékosztásra az idősek otthonában.

Megható és torokszorító volt látni: hitetlenkedve nézegették az ölükbe tett, szépen becsomagolt ajándékdobozokat. Volt, aki megkérdezte: tényleg az egész doboz az övé? Gyerekes kíváncsisággal, izgatottan fedezték fel a csomagok tartalmát.

Korábbi felvétel. (fotó: Hajdú Andrea)

Sajnos az egész 2020-as év a járványról szólt. Befolyásolta-e bármilyen szempontból a kezdeményezést?

Ez az év azért is különleges és más, mert az idős emberek el lettek szigetelve családjaiktól, szeretteiktől és sok esetben nem is értik, hogy egy világjárvány változtatta meg az életüket.

Így még nagyobb a jelentősége az ajándékozásnak, amivel örömet szerezhetünk nekik, mosolyt csalhatunk az arcukra. Aki részt vesz a kezdeményezésben, segít abban, hogy minden otthon lakójának legyen ajándéka a karácsonyfa alatt…

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb