Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, fejtse ki véleményét. Baksa Krisztiánt, Ipolynyék polgármesterét kérdeztük.

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni, és mi az, ami nem jött össze?

Célkitűzéseim közül szívügyem volt a helyi Önkéntes Tűzoltóság tényleges megalakítása, működtetése és támogatása. A felújított Tatra-CAS 32 T 815 tűzoltó gépjármű mellé a tavalyi év folyamán sikerült egy árvízvédelmi utánfutót is beszereznünk, melyek komoly segítséget jelentenek nemcsak az árvizeknél, hanem a tűzeseteknél és a katasztrófa elhárításoknál is. Kérvényeztünk egy IVECO DAILY kis tűzoltóautót is, ami reményeim szerint rövid időn belül megérkezik.

Ugyancsak fontos volt számomra, hogy rendezzük a közterületek, a középületek és a falu által használt területek alatti földek tulajdonjogi viszonyát. Ebből már elég sok megvalósult, de még marad feladat a következő évekre is.

Az ipolynyéki önkéntes tűzoltóság járműparkja is folyamatosan bővül.

Most fejezzük be a közvilágítás korszerűsítését. Az eddigi világító testek rengeteg energiát fogyasztottak, a káros anyagok kibocsátásával pedig szennyezték a környezetet. Így helyettük új, LED-es lámpákat szereltünk fel. Ez a beruházás nemcsak esztétikai szempontból lényeges, de a közbiztonsági előírásoknak is eleget tesz.

A tavalyi évben Európa Uniós támogatással egy négy napos, nagyszabású rendezvényt tudtunk megszervezni, az Ipolynyéki Szüreti Fesztivált és a Testvértelepülések Találkozóját. Az eseményre elhoztuk a Csárdáskirálynő című operettet is.

A koronavírus-járványt megelőzően számos kulturális esemény valósult meg a településen.

Ugyancsak nagy összeget nyertünk idén is az esemény folytatására, de a koronavírus-járvány miatt ezt a segítséget átcsoportosítottuk a következő évre. Mindemellett önállóan, vagy valamelyik intézménnyel és civil szervezettel együttműködve kisebb horderejű eseményeket is megvalósítottunk, mint például a tavaszi hulladékgyűjtés, a karácsonyi vásár, a lövészeti nap és a családi sportnap.

Részben külső pénzekből felújítottuk a községi hivatallal szembeni régi adóhivatal épületét és megnyertük a WIFI az Ön számára nevű pályázatot. Sikeres volt az energetikai szolgálatok fejlesztésére és az ápolói szolgáltatás támogatására benyújtott pályázatunk és szert tettünk egy szabadtéri mobil színpadra és padokra.

“Részben külső pénzekből felújítottuk a községi hivatallal szembeni régi adóhivatal épületét és megnyertük a WIFI az Ön számára nevű pályázatot.”

Önerőből korszerűsítettük a szennyvíz tisztító állomás levegőztető rendszerét, belülről pedig felújítottuk az óvoda középső pavilonját a középső csoport számára. A könyvtárat átköltöztettük a kultúrház felső emeletére és egy nyertes pályázatnak köszönhetően hamarosan új könyvekkel gazdagodunk. A sport-épületben a mai kívánalmakat kielégítő konditermet alakítottunk ki, amelyet hamarosan igénybe vehetnek a testedzésre vágyók.

Az ipolynyéki óvoda középső pavilonjának felújított helyiségei.

A Bethlen Gábor Alap segítségével korszerűsítettük az iskolai konyhát, a Nekvinum és a Gazdák Erdeje vadásztársaságnak pedig a szabadtéri rendezvényeikhez szükséges eszközöket, így katlanokat, sátrakat és sörszetteket vásároltunk és fejlesztettük az audiotechnikai rendszert.

Az  INTERREG SK-HU határon átnyúló pályázata eredményeként a helyi vadásztársaság és Magyarnándor község önkormányzata együttműködésével jövőre befejezzük a tanösvények kiépítését és felújítását a határ mindkét oldalán.

Új munkahelyeket teremtve megalakítottuk a helyi szociális vállalatot, amely elsősorban a falu által kezelt közterületeket és középületeket tartja karban, de emellett igény szerint egyéb megbízásokat is elvállal Ipolynyéken és környékén.

Örököltem három nyertes projektet, az egyik a műfüves pálya, a másik a sport-épület felújítása, amelyeket további 110 ezer euróval kellett a falunak kiegészítenie önköltségből, ezen kívül még 248 darab 1050 literes komposztálót osztottunk szét a családoknak.

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

Kétezer tizennyolcban, amikor a polgármesteri székért indultam, meg sem fordult a fejemben, hogy feladataim elvégzését mennyire megnehezíti majd egy olyan világjárvány, mint a COVID-19, amely jelentősen átcsoportosította a prioritásokat. Az óvintézkedésekre pénzt és energiát kellett fordítani.

Negatívumként kell megemlítenem, hogy az állam kiértékelés nélkül söpörte le a beadott pályázatokat.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

A vírusnak köszönhetően megfogyatkoztak a bevételi eszközeink. Az állam kevesebb pénzt adott az önkormányzatoknak, de utólagosan ezt a kiesést kölcsön formájában „pótolta”.

A hátralévő kétéves megbízatás alatt melyek az önkormányzat prioritásai?

A következő két évben terveim között szerepel a járdák kiépítése Felsőnyéken, illetve azok rendbehozatala Alsónyéken. Ezenkívül a csatornázási terv aktualizálása a kanalizáció kiépítése céljából, a községi hivatal felújítása, a játszótér modernizálása, az iskola fűtésének korszerűsítése, bérlakások építése, építkezési tervek előkészítése, a templom felújításának folytatása, sáncok rekonstrukciója, új kilátó és komposztáló kiépítése, a kultúrház és azon belül a könyvtár belső korszerűsítése is napirenden lesz.

Mindemellett 17 ezer eurót kaptunk a kultúrház környékének aszfaltozására, amit szintén jövőre valósítunk meg, rekonstruáljuk a tűzoltó szertárt, gyűjtőudvart hozunk létre és a Zöld község program keretében 84 darab fát ültetünk ki.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb