A 2020-as év nem csupán a COVID-19 miatt lesz érdekes az Ipoly-menti zenészekből verbuválódott Kingfishers számára. Sok viszontagság után úgy tűnik, összeállt a zenekar stabil és eltökélt magja, maguk mögött tudhatják sikeres bemutatkozó koncertjüket és két dalt is sikerült kiadniuk. Az interjúból többek közt kiderül a Jégmadarak története, számot adnak a 2020-as évről, és az is, mit várnak 2021-től…

Honnan ered a Kingfishers név?

Bálint: igazából nagy rajongója vagyok a jégmadaraknak, bájos teremtések. Nemsokkal zenekarunk megalakulása után, épp egy kávéházban fészkelte fejembe magát a gondolat. Legyen Kingfishers a nevünk! – kiáltottam fel. Azaz jégmadarak.

Valójában nem is olyan rég alakultatok. Biztos vagyok benne, hogy van egy érdekes története ennek is…

Kiki: évekkel ezelőtt az Óperenciás tengeren túl is hallották hírét a nagy zenekarunknak, mellyel bejártuk az egész univerzumot, terjesztettük kedvenc magyar, illetve angol zenéinket.

Nos, ebben a zenekarban eredetileg csak Bálint és én voltunk benne a jelenlegi felállásból. A nézeteltérések miatt több tagcserén is keresztül estünk, például a püfölős hangszereseink is cserélődtek. Akkor Ákosról még nem is sejtettük, hogy ennyire elszántan fogja csapni a rock-metál szelét, ahogy azt most teszi.

Három dobos próbálkozás után nem tudtuk, mi legyen, kit tudunk még megszólítani, aztán Ákos megjelent, mint vízforrás a sivatagban, mint meleg kunyhó az északi sarkon, mint hideg szellő a perzselő nap sütötte melegben: ott állt a szemünk előtt azzal az elszántsággal, ami a mai napig benne lakozik.

Összeállt egy csapat, ami sajnos nem sokáig maradt együtt, bizonyos korlátozások miatt nem volt lehetőségünk folytatni, feloszlottunk. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal egy verseny miatt megalakult egy versmegzenésítő formáció, a tagok közt volt Ákos és Bálint. Az évente egy alkalommal megrendezett versenyt viszont nem érezték zenei szükségleteiket kielégítő mennyiségének a tagok.

Bálintnak kipattant a fejéből egy ötlet: mi volna, ha új zenekar alakulna, ami nem csak meglévő versek megzenésítésére, hanem saját szövegekre is fektetne hangsúlyt. Megkérdezett engem is, bár korábban a versmegzenésítő projektjükhöz nem tudtam csatlakozni, ehhez mit szólnék. Szerettem volna egy úgymond saját-dalos zenekar tagja lenni, habozás nélkül beleegyeztem, ahogy Ákos, illetve az említett versmegzenésítő együttes néhány tagja, így megalakultunk hat fővel a fedélzeten.

Elkezdtünk dolgozni, próbálni, közben csatlakozott hozzánk még egy tag, így lettünk heten, elkezdtünk koncertezni. Volt is a nyáron azt hiszem négy koncertünk, illetve télen egy, amelyek alapján az emberektől visszajelzéseket kaptunk: a legtöbben buzdító jellegű szavakkal dicsértek, voltak, akik építő jellegű kritikával láttak el, illetve voltak, akik egymás közt negatív véleménnyel is illetek minket.

Azt tudni kell, hogy minden véleményre nyitottak voltunk, és igyekeztünk befogadni, remélhetőleg sikerrel is jártunk. Nem sokkal a téli koncertünk után a csapat megfogyatkozott, volt, akinél a jövőkép tért el, vagy csak szimplán a komfortzónán kívül estek a dalok, az általunk képviselt zenei stílus.

Össze-vissza hárman maradtunk a zenekarban. Bálint mester segítségül hívta a zene atyját, kitárta az elméjét és elkezdett mindenféle gondolathálózatokon mászkálni: több ötlet is felmerült, amik közt ott lapult Enikő is.

Egy nap Bálint elment a helyi kocsmába egyet szórakozni, és ott összefutott Enikővel, ahol feljött a zenekari téma, aminek Enikő nagyon örült, hiszen az ő életében, mint mindannyiunkéban is nagy űrt tölt ki a zene, lám a többi már történelem.

Szedjük sorba a banda tagjait! Ki milyen hangszeren játszik?

Villant Enikő: ének

Nagy Bálint: szólógitár

Tauber Krisztián: Basszusgitár, ének

Molnár Ákos: dob

Milyen zenei műfajon belül határozzátok meg magatokat?

Kiki: főként a rock viszi a pálmát, kicsit keményebb fűszerezéssel, de feszegetjük a határt mindkét irányba: van lágy, de annál mélyebb hangulatú dalunk, van egyértelműen rock, illetve metálnak mondható dalunk is.

Személy szerint nekem mindhárom stílus tetszik, és fontos a változatosság: egy zenekar ne csak ugyanolyan tempójú, ugyanolyan témájú, ugyanolyan hangulatú zenét játsszon, mert az életünk is egy hullámvasút, hol ehhez, hol ahhoz van kedvünk.

Mely külföldi, illetve magyar zenekarokra tekintetek példaképként?

AWS, Extreme, The Beatles, RATM, LGT, USEME és még sorolhatnánk… 

A tagok: Molnár Ákos, Tauber Krisztián, Nagy Bálint, Villant Enikő

A 2020-as év nem arról lesz emlékezetes, hogy felvitte az Isten a zenészek dolgát. Viszont lassan a végére érünk. Mi történt 2020-ban a Kingfishers bandával?

Kiki: hát igen, sajnos sok zenekar kárára ment, ha nem tudta a helyzetből eredő lehetőségeket meglelni. Sok zenekar sajnos koncertet sem tudott olyan mennyiségben, akkora közönséggel tartani, mint máskor. Viszont úgy fordították hasznukra a helyzetet, hogy a hangsúlyt áthelyezték a számírásra, próbákra, ugye most több idő volt.

Nekünk nem volt lehetőségünk annyi időt szánni a dalírásra és próbálásra a helyzet alatt, mivel az iskolák – főleg az egyetemek – brutális szintű elvárásokat fogalmaztak meg a távoktatás ellenére is, na meg persze az előírásokat is be kellett tartani.

Viszont a kérdés második felére válaszolva: nekünk nagyon is emlékezetes lesz ez az év a siker szempontjából isugyanis ebben az évben volt a jelenlegi formáció bemutatkozó koncertje, amit követett még két további koncert a nyáron, illetve sikerült kiadni két dalunkat is, amiből az egyik nem házilag összetákolt volt a vírus alatt, hanem amikor a helyzet is engedte, Balassagyarmaton vettük fel, kevertettük meg.

Mindkét dalunk fent van a legnevesebb zenemegosztó portálokon is, köztük Spotify-on, YouTube-on, iTuneson. Összesítve szerintem pozitívan fogunk visszatekinteni 2020-ra.

Októberben jelent meg az Armageddon c. dalotok. Hogy született? Mit próbáltok üzenni vele?

Bálint: egy lekvározásból indult az alap gitártéma, majd szépen kidolgoztuk: ki-ki a saját hangszerén.  A szöveg már jóval előtte született, a mindennapos erőszakra igyekszik felhívni a figyelmet.

Lekvározásból…?

Ja igen, eredetileg jammelés. Amikor összeülnek a zenészek, és kotta, vagy előre megbeszélt ritmus nélkül játszanak, találomra, kísérleteznek. Sok esetben születnek így egészen fantasztikus dolgok.

Általában véve kinek játszotok? Kinek szólnak a dalaitok?

Kiki: főként azokat az elveszett lelkeket szeretnénk megszólítani, akik a szabadban barangolnak bolygónkon, de akik már otthonra leltek azoknak is – karácsonyi kifejezéssel élve – mézeskalács házban otthont kínálunk.

2020-ra talán már felesleges több szót pazarolni. Nézzük 2021-et. Egyharmada jó eséllyel a vírusé, marad még kettő. Mit vártok tőle, mint zenekar? Vannak terveitek, vagy olyan időszak ez, amikor tervezni is felesleges?

Ákos: reméljük 2021-ben enyhülni fognak a korlátozások, újra elkezdhetünk próbálni. Az év első részében, amíg nem lehetnek élő koncertek, szeretnénk a stúdiómunkálatokkal foglalkozni, felvenni több számot, majd kiadni őket. Így a rajongóink és az érdeklődők a többi dalt is tudják otthon hallgatni. Reménykedünk benne, hogy a koncert-, ill. fesztiválszezonra felszívódik a vírus, és újraindulhatnak királyabbnál királyabb fellépéseink!

Így legyen!

Képek: Kingfishers

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb