Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, fejtse ki véleményét. Srna Zoltán százdi polgármestert kérdeztük.

Srna Zoltán, Százd polgármestere (fotó: misszio.lutherana.hu)

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni, és mi az, ami nem jött össze?

Sajnos csupán egy-két nagyobb pályázatot sikerült kiviteleznünk. Viszont ezek eredményeként a községi utak 60 százaléka új aszfaltburkolatot kapott, parkolóhelyek létesültek, vízelvezető árkokat és hidakat újítottunk fel. Az utak és a zöldterületek karbantartására tucatnyi eszközt szereztünk be. Elkezdtük a régi községháza és a tűzoltó szertár felújítását.

Bosszantó, hogy a benyújtott pályázatok kiértékelés nélkül évekig húzódnak, konkrétan a gyűjtőudvar és a templom környékének a rendezése.

Nem is beszélve a fontos és a mindennapi élethez tartozó nagy beruházások, mint akár az optikai kábel bekötése, vízvezeték és a csatornázás, amelyek központi akaratot igényelnének.

Százd látképe

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

Leálltak az önerős fejlesztések, amelyek sokkal hatékonyabbaknak számítanak a fent említetteknél. Mindössze a temető kerítést tudtuk felújítani és 200 folyóméter árkot újra építeni az idén. A községi alkalmazottak sorát két munkással bővítettük, hogy minél több feladatot, mint a földmunkák, erdőművelés és egyszerűbb építkezési teendőket el tudjunk végezni.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

Természetesen csak abból főzünk, amiből lehet. Nem tervezzük a hulladékelszállítási díj emelését sem. Saját gazdálkodásunk javításával és az ebből származó bevételek növelésével számolunk.

A 13. század második felében épült Szent Miklós-templom felújítási munkái.

A hátralévő kétéves megbízatás alatt melyek az önkormányzat prioritásai?

Igencsak örülnék, ha lényeges elmozdulás állna be a már említett hiányosságok terén. A nagyberuházásoknál például koncepció váltásra kerülne sor. Sajnos túl sok a bizonytalansági tényező és csak abban bízhatunk, hogy a válság mielőbb véget ér. Szeretnénk újraindítani a idősek gondozását, ami nem csupán önkormányzati feladat, és befejezni a műemléknek számító templomunk felújítását is. Jövőre a község kerek évfordulóját ünnepeljük, ami újabb kihívások elé állít bennünket.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb