2020 őszén-telén valósult meg a korszerűsítési projekt, mely során mindkét Ipoly-menti község közvilágítása egyszerre vált energiatakarékosabbá és a fényviszonyok tekintetében is praktikusabbá. A településekkel szerződő kivitelező, a GREP Slovakia Kft. meglepően kedvező üzleti modellt kínál: a beruházás költségei megtérülnek a modern technológia használata során megspórolt pénzből, így a kisebb költségvetéssel rendelkező helységek számára is elérhetővé válik a korszerűbb és biztonságosabb közvilágítás, még egy gazdasági válság idején is.

Ipolynyéken 2020. szeptember 22-én írta alá a szerződést Baksa Krisztián polgármester és Wirth Jenő ügyvezető, miután utóbbi részletesen bemutatta a projekt előnyeit a testület előtt. Október 7-én leszállításra kerültek a lámpák, felszerelésük másnap meg is kezdődött. Aki az utóbbi időben szürkület után járt Ipolynyék utcáin, láthatta az eredményt…

„Nemrégiben fejeztük be Ipolynyéken a közvilágítás korszerűsítését, mely kivitelezését a GREP Slovakia Kft. nyerte meg közbeszerzés útján. A nyertes egy helyi alvállalkozó, az Electroland s.r.o. közreműködésével végezte el a munkát. A GREP Slovakia és az alvállalkozó is betartotta a szerződésben foglaltakat, gördülékenyen ment a kivitelezés”

– válaszolt Baksa Krisztián a REflex24 megkeresésére. A polgármester nyilatkozatából az is kiderült, hogy a községet valóban nem terhelte plusz költséggel a beruházás – néhány éven belül minden térül az energiatakarékosabbá vált rendszer által megspóroltakból.

„A világítótestek cseréjére azért került sor, mert egyrészt rengeteg energiát fogyasztottak, másrészt gyakori volt a meghibásodás. Ebből kifolyólag nagy költséggel járt az állandó karbantartás, és nem utolsó sorban nem feleltek meg a legújabb előírásoknak –közbiztonsági szempontból sem, valamint túlságosan sok káros anyagot bocsájtottak ki.”

Philips második generációs UniStreet típusú utcai lámpák világítanak Ipolynyéken.

A zöld-projektes felújítás során 359 darab elavult, gazdasági és más szempontokból is kifogásolható világítótestet cseréltek le vadonatúj, LED technológiát hasznosító, Philips második generációs UniStreet típusú utcai lámpára. Emellett a község templomának és temetőjének megvilágítására 2×2 darab Philips CoreLine Tempo medium típusú fényvetőt is felszereltek az elavult reflektorok helyett.

A felújított rendszer a projekt térítése után évi 10 795 €-s (71%-os) megtakarítást eredményez. Az éves CO2 megtakarítás 36 tonna lesz, minek eredményeképpen a település a beruházás végén, még az idei évben egy vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban is részesül az Európai Beruházási és Fejlesztési Banktól.

„A beruházást pozitívan értékelem. A lámpatestek korszerűek, tökéletesen megvilágítják az úttestet és környezetbarát módon működtethetők. A kevesebb károsanyag kibocsájtásnak köszönhetően a község egyszeri pénzbeli támogatást igényelhet majd. Ezen pozitívumok miatt bátran ajánlom a céget és beruházási modelljét mindazon községeknek, akik nem rendelkeznek azonnali anyagi forrással a teljes felújításhoz, ellenben szeretnék véghez vinni a modernizálást”

– értékelte Baksa Krisztián a projektet a kivitelezés után néhány hónappal.  

2020. szeptember 22-én írta alá a szerződést Baksa Krisztián polgármester és Wirth Jenő ügyvezető…

Nagycsalomján is sikerült még 2020-ban tető alá hozni a felújítást: a szerződést november 20-án írta alá Pásztor Roman polgármester, aki eleinte szkeptikus volt a LED technológiával kapcsolatban, de később – más községek felújítás utáni eredményeit megvizsgálva, más polgármesterek véleményeit meghallgatva – mégis szorgalmazta a modernizációt. 66 darab elavult világítótestet szerelt le a GREP Slovakia Kft. által megbízott palásti HYDROB s.r.o magas műszaki színvonalon, melyek helyére a bővítéssel együtt 70 darab második generációs UniStreet típusú utcai lámpa került. A katolikus és evangélikus templom megvilágítását ezentúl három CoreLine Tempo medium típusú fényvető látja el, ahogy Ipolynyéken is.

A templom megvilágítását ezentúl három CoreLine Tempo medium típusú fényvető látja el…

„A lecserélt lámpatestek nagyjából fele a középfeszültségű vezetékek felett helyezkedett el. Ezekkel nem csupán az volt a probléma, hogy elavult technológiájuk nem felelt meg az előírásoknak, hanem a teljesítményük és fogyasztásuk abszolút kifogásolható volt – mikor épp működtek. A községet nagyon leterhelte ennek karbantartása. Ha egy ilyen lámpa izzója kiégett, vagy maga a lámpatest ment tönkre, ami már gyakorta megesett, akkor önerőből nehezen tudtuk orvosolni a problémát. Röviden: nem voltak gazdaságosak.”

– hangsúlyozta Pásztor Roman a modernizáció legnyomósabb okát.

A polgármester elmondása szerint Nagycsalomja több legyet is ütött egy csapással a GREP Slovakia ajánlatának elfogadása révén: először is ott van a működéssel és karbantartással kapcsolatosan vállalt 12 év garancia, másodszor is a csere keretén belül eltűntek a vezetékek feletti világítótestek az általuk előidézett patthelyzettel együtt, harmadszor a CO2 kibocsájtást is csökkentették, így a környezetért is sikerült sokat tenni a községnek.

A lecserélt lámpatestek nagyjából fele a középfeszültségű vezetékek felett helyezkedett el.

„Több okból is pozitívan értékeltük a képviselő testülettel együtt, hogy ez a lehetőség létezik és felajánlják az önkormányzatoknak. A kisebb települések számára, amilyen Nagycsalomja is, önerőből körülményes lett volna a közvilágítás komplett cseréje.

Már két évvel ezelőtt megkeresett a cég ügyvezetője, de akkoriban még nem igazán bíztam a LED technológiában. Valljuk be, elsősorban az olcsóbb LED fényszórókkal voltak negatív tapasztalataim – a fényforrás hamar vesztett erősségéből. Később mégis jobban utánanéztem a dolgoknak, több pozitív visszajelzésről és tapasztalatról bizonyosodtam meg. Nem feltétlenül a kivitelező kedvezőnek tűnő ígéretei győztek meg – melyekre egyébként ez idáig nem lehet panasz, – hanem a technológiát évek óta használó községek, és azok pozitív recenziói. Így jutottunk el a szerződés aláírásáig.”

A felújított rendszer a projekt térítése után évi 2 439 €-s (71%-os) megtakarítást eredményez. Az éves CO2 megtakarítás 6 tonna lesz, így a beruházás végén egy vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban részesül majd Nagycsalomja is.

A szerződést november 20-án írták alá Nagycsalomján.

„Maximálisan meg vagyok elégedve a projekt végeredményével, professzionális munkát végzett egy professzionális csapat – ezzel mindent elmondtam”

– zárta értékelését Pásztor Roman polgármester. 

Fotók: GREP Slovakia Kft.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb