2020. december 27-én tartották – ez alkalommal online – a hagyományos Karácsonyi Sakkversenyt Ipolyfödémesen. A részletekről Jámbor István főszervezőt kérdeztük.

1981 óta az idei a 40. sakktorna, amit Ipolyfödémesen rendeztek. Hogy indult ez a hagyomány és hogy tudjátok mindmáig – megszakítás nélkül – éltetni?

Valóban ez volt a 40. versenyünk és ez bennünket is büszkeséggel és megelégedéssel tölt el. Egyben módfelett hálásak vagyunk Bakó Istvánnak, aki 40 évvel korábban az első tornát megszervezte. Neki még nem volt mire alapoznia, a teljes ismeretlenségből építkezett, téglát a tégla után. Mindmáig anekdotázik olykor arról, miféle trükkös csodákat kellett olykor azért tenni, hogy egy-egy évben a versenyt meg tudja szervezni.  

Bölcs előrelátással odafigyelt arra is, hogy a stafétát átadja az ifjabb generációnak. Az utóbbi években Pista bá’ (számunkra mindig is az volt és az is marad) már csak vendégként tisztel meg bennünket a részvételével. Illetve, ha szükség lenne rá, lelkesítene – de ezt a munkát már elvégezte sok évvel korábban. Talán nem túlzunk, ha kimondjuk: jó munkát végzett.

Az első sakkverseny összefoglalója.

Koronavírus ide-oda, de 2020. decemberében sem maradhatott el a karácsonyi sakkverseny. Fel sem merült az elhalasztása?

Bennem biztosan nem! Sőt! Ha az élet citromot ad, készíts belőle teát! Kicsit bosszúsak voltunk, az tagadhatatlan, de halasztásról szó sem lehetett. Az élő verseny hangulatának, amikor adott esetben sakkbábunak felöltözve játszunk együtt egy óriási sakktáblán, az online térben nehéz egyenrangú hangulatot találni. Az is bántott kicsit, hogy az idén a sakkverseny úgymond a Rubinlakodalmát ünnepelhette volna, a 40. évfordulóval, meghívott vendégcsapatokkal – de ezt természetesen nem kockáztathattuk meg. Megragadtuk azonban a kapott citromot, kifacsartuk és hosszú rotyogással, kiváló teát főztünk belőle.

Miben volt más az online sakktorna? Adódtak-e technikai nehézségek, esetleg volt pozitív hozadéka is a kényszermegoldásnak?

Az első különbség értelemszerűen a személyes kapcsolat hiánya volt. Amikor ráköszönsz a másikra, kezet adsz, rámosolyogsz, vállon veregeted, majd a válla felett felvillan egy másik ismerős arc – ezt kétségkívül kihívás volt becsempészni az idei versenybe.

Viszont, ahogy az előbb mondtam – mi a citromtól nem savanyú arcot vágunk, hanem teát készítünk belőle. A koronavírus következményeiként szárnyalni kezdő online platformok egyikének szarvát fogtuk meg és hajtottuk a saját igánkba. Nem titok, a Zoom-ot használtuk, hogy egymással kapcsolatban legyünk – így lényegében mindannyian láttuk és hallottuk egymást. Mi tagadás, mi nagyon élveztük ezt! A pozitív hozadék megkérdőjelezhetetlen: A MEGERŐSÍTÉS, HOGY AHOL AKARAT VAN, ÚT IS VAN! Kíváncsian várjuk, hogy következő alkalommal milyen kihívásra kell majd megoldást találni.

Archív felvétel egy korábbi versenyről.

Hogyan fogadták a játékosok az online megmérettetést? Meglátszott például a létszámon a váltás?

Ez valóban egy kritikus kérdés, jómagam is aggódtam egy kicsit miatta. Majd kellemesen meglepődtem, hogy felesleges volt az aggódásom. 14-en játszottunk – értékeljük ezt annak a fényében, hogy 2019-ben 13-an, 2018-ban pedig 15-en. Érzésem szerint ez kimeríti egy barátságos számtani átlag fogalmát.

Felmerült problémaként az is, hogy az ifjabb generáció talán könnyebben megbirkózik az online verseny gondolatával, de az idősebb generációt elveszíthetjük idén. Nem is érhetett volna kellemesebb csalódás, mint amikor Varga László, Ipolyságról megjelent a játékosok között, sikeresen véve a Zoom és az online játék-platformra való bejelentkezés nehézségét is.

A 40. Karácsonyi Sakktorna a ZOOM használatával valósulhatott meg.

Ki nevezhetett?

Egy újabb kardinális kérdés! Mivel a 40. évfordulóra készültünk eredetileg, eleve az volt a célunk, hogy vendégcsapatokat is invitálunk (igaz, csak a nálunk már szerepelt vendégeket). A kialakult helyzet miatt a vendégcsapatok meginvitálását most elhalasztottuk, ellenben – az ipolyfödémesieken túl – vendégjátékosokként megtiszteltek bennünket Palástról, Felsőtúrról, Ipolyságról és Budapestről is.

Születtek-e meglepetések az eredmények kapcsán?

Voltak „papírforma” szerinti eredmények és meglepetések is. De, ahelyett, hogy bárkit is, bármilyen irányban kiemelnék, mindenkinek javaslom a http://ipelskeulany.sk/sakk/ oldal megtekintését, ahol az EREDMÉNYEK fül alatt fel tudja mérni a meglepetések meglétét és mértékét.

Sakk a virtuális térben.

Előfordulhat, hogy valakinek online jobban megy a sakk, mint élőben?

Kétségtelenül. Ez a kérdés tulajdonképpen mindkét irányban elhangozhatna, és mindkettőre ugyanaz lenne a válasz. Van, akinek szüksége van az ellenfél látványára (talán, mint a pókerben), és van, aki szigorúan csak a lépésekre hagyatkozik. Ez egy újabb pozitív hozadéka volt az idei versenynek – ezt most mindenki felmérhette.

Mikor kerül sor a következő megmérettetésre?

Az nem lehet kérdés, hogy 41. Karácsonyi Sakkverseny is lesz Ipolyfödémesen! Addig is, itt vannak az aktuális verseny részletes eredményei, a színek az egyes fordulókat jelentik.

Az eredmények lent nagyobb méretben is megtekinthetők.

Fotók: Jámbor István

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb