Számos északi népnél nemcsak sport, hanem hagyomány is a jeges vízben való fürdőzés. Akár csak szórakozásból, akár ujévkor azért, hogy szerencsésebbek, boldogabbak legyenek. Tájainkon ennek különösebb hagyománya ugyan nem volt korábban, ám vitathatatlan, hogy egyre népszerűsödik. A forró fürdőzés vagy szaunázás utáni jeges megmártózás ismert tevékenység, de, hogy csak önmagában is bemerészkedjünk párfokos vízbe, az sokak számára elképzelhetetlen. Holott sportolók is rendszeresen alkalmazzák edzések utáni regeneráció céljából. Számos pozitív egészségügyi hatása is van.

A jeges fürdőzés előtti forró fürdőzés vagy szaunázás csak még jobban felerősíti a test hideg vízre adott reakcióit. A szervezetünk a nagyjából húsz fokos vizet már hidegnek érzékeli, ezért ha valaki jeges vízbe ugrik (mely nagyjából 4-5 fokos), a testünket sokk éri. Ennek hatására a vérerek azonnal összehúzódnak, a légzésünk gyorsabbá válik (ezért láthatjuk, hogy a hideg vízben fürdőzők kapkodják a levegőt), a szívverésünk is szaporább lesz, a vérnyomásunk pedig megemelkedhet. A végtagokban és a bőrben csökken a vérátáramlás, majd a fürdő befejeztével ismét fokozódik, így a szövetek oxigénben és tápanyagban dús vérhez jutnak. Ez jót tehet a vérkeringésünknek, amitől energikusabbá, élénkebbé válhatunk.

Jó hatással van a bőrre, csökkenhet a reumás fájdalom. Sőt egy finn kutatás szerint az asztmás tünetek is csökkennek, és a hideg vízben fürdőzőknél ritkábbak a felsőlégúti fertőzések is. Emellett jelentősen javul a hangulatuk, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek tőle az emberek.

Ugyanakkor viszont természetesen veszélyekkel is járhat, ezért nem ajánlják felkészületlenül végezni, egyedül kiváltképp nem. Bár a szervezetünk viszonylag hosszú ideig képes megőrizni a maghőmérsékletét, ezért attól nem kell tartani, hogy egy párperces fürdő során megfagyunk, de a végtagok jelentősen kihűlhetnek. A szaporább lélegzetvétel hatására megváltozik a szén-dioxid anyagcseréje, emiatt a vérben csökken a kalcium szintje, és így az izmaink sem tudnak megfelelően működni és elgyengülnek. Ez miatt nehezebben koordinálható lesz a mozgásunk. A szívbetegeknek, magas vérnyomástól szenvedőknek nem javasolt a jeges fürdő – olvasható a HáziPatika.com-on.

Zselízen többen is hódolnak e fura szenvedélynek vagy sportágnak, elsősorban a Garamban fürdőznek. Van aki különböző időközönként, de olyanok is akadnak, akik ősztől tavaszig akár napi rendszerességgel is mártózik. Ilyen Mihály Tibor is, aki mesélt nekünk ezzel kapcsolatban:

„2016 októberében kezdtem el a hidegvizes fürdőzést. Tudtam, hogy vannak bizonyos szabályok, melyeket jobb betartani, ezért találkoztam Orság doktor úrral, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik ezt illetően és ellátott sok jó tanáccsal. Ezt innen is szeretném megköszönni neki.

Én októberben kezdtem el először kijárni, amikor a víz hőmérséklete még viszonylag magas (18°C), de még csak rövid időre kb. 1 percig. Ezt hétről-hétre fokozatosan növeltem, a víz hőmérséklete pedig csökkent. Próbálkoztam hosszabb 10-15 perces úszással is, de azt már nem éreztem kellemesnek. A testem reagált, én pedig hallgattam rá. Kitapasztalva úgy állítottam be magam, hogy ősztől-tavaszig tartom a 4 perces idő, függetlenül attól, hogy 18 vagy -1°C fokos a víz.

Az úszáshoz használok neoprén lábbelit és ha a vízhőmérséklet 5°C fok alá esik, akkor kesztyűt is. Sokan kérdezik, hogy minek a vízben sapka. El kell mondanom, hogy nagyon is fontos, ugyanis a fejen keresztül távozik el a legtöbb hő és ilyen körülmények között ezt különösen szerencsésebb megtartani. Akik rendszeresen hidegfürdőznek, azoknak a testéken elkezd termelődni a barna zsír, ami egyfajta energiaforrás, a testhőmérséklet fenntartásara szükséges elem. Nem lesznek hidegek a végtagok stb. A legjótékonyabb hatása viszont szerintem az immunrendszer erősítésére van. Persze ez nem azt jelenti, hogy sose lesz az ember beteg, de mindenképpen ellenállóbb lesz. Tehát egy influenza rövidebb, enyhébb lefolyású lehet.   A folyóvizeknek, mint amilyen a Garamunk is, ráadásul van egy pozitív hatása is.  Mintha megszabadítana a stressztől, kimossa a feszültséget a testből – a mai világban ez különösen szerencsés szerintem. Próbálkoztam tavakban is úszni, de ott nem éreztem ezt a pozitív hatást, ezért ha tehetem inkább folyóban mártózok.

Az úszás után nagyon fontos, hogy a vizes ruha rögtön lekerüljön és szárazban legyünk. Főleg a szeles időkben. Ha már a vízhőmérséklet 5°C alá süllyed, az már extrémnek minősül, ezért jó elővigyázatosnak lenni. Ilyenkor a test is jobban lehűl, és elkezdenek reszketni az izmok. Ez azért van, mert az izomzat elkezdi felmelegíteni saját magát. Ez miatt nem árt, ha a vízben is mozgunk, úszunk, stb., de akár előtte és utána is végzünk tornagyakorlatokat (fekvőtámasz, jumping jack, drepelés stb.)

Én az egészből egyfajta „rituálét” csináltam, ami segített abban, hogy rendszeresség alakuljon ki, és kitartsak az egész szezonban. Egy évvel később csatlakozott hozzám Kovács Henrich, akivel a mai napig – ha csak tehetjük – közösen merülünk. A hidegvizes úszást őszintén mindenkinek csak ajánlani tudom, egyensúlyba hozza a testet, a lelket és a szellemet”

– osztotta meg tapasztalatait portálunkkal Mihály Tibor, tapasztalt zselízi hidegfürőző.

Jótékony hatásai:

  • jó hatással lehet az erekre, a bőrre, energikusabbá tesz, erősítheti az immunrendszert
  • testileg-lelkileg frissítő hatású
  • sportolóknál segítheti a terhelés utáni regenerációt, csökkentheti a sérülésveszélyt, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású

Lehetséges negatív hatásai:

  • fájdalmas, kellemetlen érzés lehet
  • légzési nehézségeket okozhat
  • ha túl sokáig tart, kihűlést, fagyást, keringési elégtelenséget okozhat
  • bizonyos betegségekben (szív, tüdő, erek) hirtelen halált okozhat
  • a rendszeres jeges fürdőzés hosszú távú hatásai nem ismertek

Kiknek nem ajánlott:

  • szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek, pl. koszorúérbetegek, agyi keringési zavaron átesett betegek, alsó végtagi érszűkületes vagy magas vérnyomásos betegek
  • légúti betegségekben szenvedőknek (pl. asztma, COPD)

Néhány jó tanács:

  • Mielőtt jeges vagy hideg fürdőt venne, mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát, különösen, ha szív- és érrendszeri betegségben szenved.
  • Egyedül ne vágjon bele, legyen mindig valaki a közelben, aki segíteni tud, ha bármilyen problémája adódna!
  • Tartsa be a fokozatosság elvét és 5-10 percnél tovább semmiképp sem maradjon a vízben!

Csonka Ákos

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb