Hirdetés

Hirdetés

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, fejtse ki véleményét. Ezúttal Cseri Zita polgármester asszonyt kérdeztük.

Cseri Zita, Nagyölved polgármestere.

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni, és mi az, ami nem jött össze?

Kicsivel több, mint a fele eltelt a választási időszakból, ez így igaz. Annak is szinte a fele a vírus megjelenése jegyében. Az elmúlt két évben mondhatni sikeres pályázataink kivitelezése körül sürögtünk, forogtunk. Szinte öt év munkája vált valóra, hiszen 2019 novemberre elkészült a gyűjtő udvar, ahol a válogatott szemetet tároljuk. Az elmúlt év januárjától így a háztartási hulladék nagyobb szelektálására ösztönöztük lakosainkat. Megváltoztattuk a szemételhordás illetékét. Nem személyre, hanem háztartásokra szabottan állapítottuk meg az illetéket. Így egy év elteltével mondhatjuk azt, hogy a lakosok megértették, mit szerettünk volna közösen elérni. Célunk az egyre magasabb százalékú szeparálás volt.

“Szinte öt év munkája vált valóra, hiszen 2019 novemberre elkészült a gyűjtő udvar, ahol a válogatott szemetet tároljuk.”

Pontos adatokat még nem tudok mondani, de elértük, hogy 30-40 százalékkal kevesebb háztartási hulladékot szállítottunk el, s emelkedett a kiválogatott műanyag, üveg, fém, papír és egyéb hulladék mennyisége. Mindezeken felül ingyen elszállítják az elhasznált háztartási olajt, járműabroncsokat és az idei évtől a háztartási bio hulladékot is. Ami még nehézség, a falevelek és a gallyak gyűjtése. Jelenleg elbírálás alatt van egy nagy komposztálóra beadott pályázatunk. Ha sikerülne megnyerni, akkor bízunk abban, hogy ez a probléma is megoldódik.

Következő projektként a Közösségi Központ kialakítása lett sikeres. Jelenleg ez az építkezésünk folyik. A régi kultúrház egy részét alakítjuk át, ahol megoldódik a fűtés rendszer, a mellékhelyiségek, egy kiszolgáló konyha, valamint iroda és olyan helyiségek, ahol kisebb közösségi munkára lesz lehetőség.

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

Voltak megszorítások, a községi hivatal kiadásait is csökkentenünk kellett, de lényegében nincs komolyabb okunk a panaszra.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

A részesedési adóbevétel összege jelentősen csökkent. A kiesések pótlására a kormány 26 ezer eurós kamatmentes kölcsönt folyósított. Néhány feladat ütemtervét módosítanunk kellett.

A hátralévő kétéves megbízatás alatt melyek az önkormányzat prioritásai?

Célkitűzéseink közé tartozik a kultúrház bejáratának és nagytermének a felújítása is. Épp a napokban jelent meg egy pályázati kiírás a községi épületek szigetelésének és korszerűsítésének lehetőségével. Nem szeretnénk ezt a lehetőséget elszalasztani, így két falubéli építész dolgozik azon, hogy időben leadható legyen a tervezet. Tennivaló van és lesz is bőven.

A régi kultúrház
A felújított kultúrház egy része (közösségi központ)

Nem elhanyagolható az úthálózat javítása. A hetvenes évektől, mióta megépültek útjaink, semmilyen támogatás nem jött célirányosan, vagy pedig pályázati formában erre a célra. Az elmúlt majdnem öt évtizedben megváltoztak a mezőgazdasági gépek, teherszállító eszközök. Ezáltal közútjaink túlterheltek és a nagy súly alatt töredezik az aszfalt. Igyekszünk minden évben javítani rajtuk, de legalább háromszáz-négyszáz euró kellene ahhoz, hogy korszerű, teherbíró belső úthálózatunk legyen.

Sokan igényelnék a szennyvízelvezető hálózat megépítését is, reméljük a mostani kormány másként áll majd ehhez a kérdéshez. Szeretném, ha a mostani helyzet a végét járná. Kiéheztünk az élő emberi kapcsolatokra, hiányoznak a szemtől szembe való találkozások.

Reménykedem a boldogabb és személyesebb jövőben, ahol a szeretet és az egymásra figyelés nagyobb hangsúlyt kap.


fotók: Cseri Zita polgármester archívuma

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.02.25.

Életem egy szép regény: főiskola (VII. rész)

Havilapunk szeptemberi számában részleteket közöltünk egy páratlan személlyel, Dulai Ferenc nyugdíjas tanárral készült beszélgetésből. Az interjú teljes szövegét…

2021.03.01.

Az egykori borüzem helyén bővülhet az ipari park Zselízen

Lebontották Zselízen az egykori borüzem romjait, aminek helyén az ipari park bővítését tervezi a területet megvásárló és rendező…

2021.03.01.

RE-NEWAL: Megosztott szolgáltatások létesítése az Alsó-Ipoly völgyében

A projekt fő célkitűzése olyan megosztott szolgáltatások létrehozása, amelyek az Alsó-Ipoly völgyében jelenleg is meglévő, illetve a RE-START…

2021.02.27.

Kezdhetünk egy újabb évadot?

Azt megállapítani, hogy 2020 nem feltétlenül volt az esküvők éve, nem nehéz – 2020 nagyjából semmilyen társasági esemény…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb