Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány Garam- és Ipoly menti polgármestert kértünk meg, fejtse ki véleményét. Ezúttal Köpöncei Pétert, Palást polgármesterét kérdeztük.

Köpöncei Péter polgármester első ciklusát tölti a település élén.

A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni, és mi az, ami nem jött össze?

Két évvel ezelőtt úgy mérettettünk meg, hogy tudtuk, komoly munkára lesz szükség ahhoz, hogy minőségi változásokat érjünk el településünkön. A legégetőbb problémákat összevetettük lehetőségeinkkel és elkezdtük a munkát. A hivatalban egységesítettük az adók rendszerét, így bárkinek el tudunk számolni, hogy mikor mit fizet. Ennek az lett a következménye, hogy mindenki következetesen azt fizeti, amije van. Odafigyelünk a szemétgazdálkodásra is. A 2019-es évhez képest már most látszik, hogy lakosaink 12 tonna szelektált szeméttel többet válogattak ki, ami nagyon jó, mert ezzel óvjuk a környezetünket. Már csak az kellene, hogy a kommunális hulladék mennyisége csökkenjen. Felszámoltuk a két legnagyobb szemétlerakatot is.

“Szem előtt tartjuk az iskolaköteles gyermekek étkeztetését is, így tanintézeteink konyháját is szebbé varázsoltuk.”

Kisebb-nagyobb beruházásokat is sikerült önerőből megvalósítani. A temetőben meghosszabbítottuk a vízvezetéket, rekonstruáltuk és mosdóval bővítettük a ravatalozót. A kultúrház főbb részeit is felújítottuk, nyílászárókat cseréltünk, a tető kétharmadát megújítottuk, a villanyvezetéket és a világosítást is korszerűsítettük.

Megújult játszótér az óvoda udvarán.

Szem előtt tartjuk az iskolaköteles gyermekek étkeztetését is, így tanintézeteink konyháját is szebbé varázsoltuk. Mind az iskolákba, mind pedig a kultúrházba új berendezést és különféle gépeket vásároltunk.

Mi is csatlakoztunk a külhoni óvodaprogram III. körébe, ezáltal a magyar kormánynak köszönhetően széleskörű fejlesztéseket valósítottunk meg.

Teendőink megvalósítása kezdetén nyilvánvaló volt, hogy községünk úthálózata komoly rekonstrukcióra szorul, ezért minden évben a legproblematikusabb szakaszokat orvosoltuk. Így jutottunk el oda, hogy ezidáig több mint 3500 négyzetméter útfelületet sikerült újraaszfaltoznunk.

Valószínű, hogy képviselőink és a lakosok egyéb feladatok teljesítését is fel tudnák sorolni, amelyekről nem tettem említést. Mindez viszont csak részeredmény, folyamatos munka vár ránk annak érdekében, hogy falunk újra fajsúlyos településsé váljon.

“Ezidáig több mint 3500 négyzetméter útfelületet sikerült újraaszfaltoznunk.”

A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

A világjárvány miatt sajnos lassabban tudtunk haladni. A megkezdett beruházásokat, amelyeket önköltségből valósítunk meg, egyelőre nincs miért leállítani. Azokat oldjuk meg, amelyekre van keret. A költségvetést körültekintően terveztük meg, így ha csak nem történik valami extra nagy világégés, a tervezett teendőket be tudjuk fejezni. Az új helyzetre a vállalkozók rugalmasan reagáltak, ám a vendéglátóipar szereplői nálunk is nehéz időszakot élnek meg.

Reméljük, hogy rövidesen minden visszakerül a régi kerékvágásba és mindenkinek biztosítva lesz a biztos és méltó megélhetés.

Az illegális szemétlerakat is felszámolásra került.

Milyen módon oldja meg az önkormányzat a bevételi eszközök fogyatkozását?

A többi településekhez hasonlóan mi is éltünk a kormány ajánlatával és igényeltük a személyi járulék adóból származó kiesés pótlását.

A helyi adók befizetésének elodázásáért nem róttunk ki a lakosoknak bírságot, ebben az évben egyfajta türelmi időt alkalmazunk.

“A megkezdett beruházásokat, amelyeket önköltségből valósítunk meg, egyelőre nincs miért leállítani.”

A hátralévő kétéves megbízatás alatt melyek az önkormányzat prioritásai?

Mindenféleképpen szeretnénk folytatni a középületek és az utak felújítását. Reméljük, a kormány állja a szavát és rövidesen mi is bekapcsolódhatunk a szennyvízhálózat kiépítésének folyamatába. Sok a teendő a sport és a kultúra szakaszán is. A 2018-as választások előtt egy élhetőbb Palástot ígértünk. A vállalás megvalósításához a lakosság segítségére is szükségünk van. Amennyiben ez meg lesz, a ciklus második felében maradandót fogunk tudni alkotni.


Fotók: Köpöncei Péter archívuma


Kedves Olvasó!

Az Önkormányzatok félidőben c. sorozatunk ezzel az írással befejeződött. Meggyőződésünk, hogy az olvasók hasznavehető tényekkel gazdagodtak és aprólékos betekintést nyertek a települések mindennapjaiba. Állításunkat az olvasottság magas száma is alátámasztja. További öt polgármestert is megszólítottunk, akik nagy sajnálatunkra többszöri megkeresésünkre sem vállalták a véleménynyilvánítást, bár erre ígéretet tettek. Emiatt nem állt módunkban megismerni az ő általuk irányított község életét.

Ábel Gábor, a cikksorozat összeállítója

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb