A nagysallói Hőnyi Lajos három évtizeddel ezelőtt felismerte a családi vállalkozás gazdasági erejét, és piacképes mezőgazdasági termékek előállításába fogott. Interjú.

Hőnyi Lajos nagysallói gazdálkodó

Hogy él egy földműveléssel foglalkozó vállalkozó?

Egy gazdálkodó tevékenysége, legyen az több száz vagy csupán néhány hektárnyi földterületen végzett munka, kis mértékben függ a kigondolt tervektől. Nagyobb hányadát képezik a megvalósítás befolyásoló tényezőinek az időjárás viszontagságai és a nem várt biológiai tényezőkkel (kártevők, növényi betegségek) felvett harc.

A mezőgazdaság szépségei közé tartozik, hogy bár nem tudjuk kiszámítani, mit hoz a holnap, de gondoskodunk termőföldjeinkről és növényeink állapotáról abban a reményben, hogy a befektetett energiánkat viszont láthatjuk az aranysárga búzakalászok és egyéb minőségi és mennyiségi elvárásoknak megfelelő terméshozamok képében.

Őseim föld iránt érzett szeretete a történelem viharjai hatására sem szűnt meg. Ezt a hagyatékot ápolom egy esztendő híján már három évtizede én is, egy 110 ha-os családi gazdaságban, szülőfalumban, Nagysallón.

Teszem ezt egy reményteli jövőképpel, látva lányom lelkesedését a szakma és a természet szeretete iránt. Ő egyébként a gödöllői Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem agrármérnök osztatlan képzés szakának harmadéves hallgatója.

Mi mindent termesztel?

Termesztési profilunk a gabonafélék (árpa, búza, kukorica) és az olajosok (repce, napraforgó) termesztése. A zökkenőmentes gazdálkodást a biztos családi háttér és egy megbízható, műszaki beállítottságú szakember segítő munkája teszi lehetővé.

Hogyan választjátok ki a vetőmagot?

A klímaváltozás következtében szinte már hozzászokhattunk a szélsőséges meteorológiai körülmények megjelenéséhez. A vetőmagokat is ennek tudatában igyekszünk megválasztani, hogy megfelelő terméspotenciállal rendelkezzenek az aszályos időszakokban is. A tavalyi évet ilyen szempontból sikeresnek könyveltem el. Kultúrnövényeink megküzdöttek a szárazsággal, de a betakarítás idejére színvonalon teljesítettek, ezért úgy gondolom, hogy ideális terméshozamokat sikerült produkálni.

Az aratás befejezésével a munkák nem értek véget, megkezdtük a tarlóhántási munkálatokat, néhány napra rá pedig az őszi vetésű növények talaj előkészítését. Ezzel már meg is alapoztuk a következő gazdasági évet. Az előző évi sikeres termés elérésének járulékos veszteségei közé tartozik a talaj tápanyagkészletének csökkenése, ezért a vetést az alaptrágyázás előzte meg NPK műtrágyával. Az őszi talajművelések lebonyolításába beleszóltak a jelentős mértékű őszi esőzések. A talaj nedvességgel való túltelítődése miatt kihívást jelentett tábláinkat úgy bedolgozni, hogy megfelelő állapotokat teremtsünk növényeink számára.

Bizonyos területeinket a belvíz sem kerülte el. Azokon a helyeken, ahol sikerült elvégezni az őszi vetéseket, örömmel tapasztaltuk, hogy a gabonák szépen elbokrosodva várják a tél beköszöntét. A tavasszal elvetésre kerülő napraforgó és kukorica alá mélyszántást végeztünk, így beforgatva a tarlómaradványokat, lehetőséget adva a mikroorganizmusoknak, hogy megkezdhessék lebontó tevékenységüket.

Közben kopogtat a tavasz.

Hogyan tovább tavasszal? Egy enyhe, hóban és fagyos napokban szegény tél után az első dolgunk az áttelelt növényeink fej-, és levéltrágyázása. Ezzel egy startot adva nekik a további fejlődésükhöz az új vegetációs időszakban. Az elbokrosodott gabonatábláink egyelőre gyommentesek, így a gyökérfejlődés az elsődleges szempont az állomány megerősítéséhez. A következő teendőink a szántás elmunkálások és magágykészítés lesz a tavaszi vetésű növények számára.

Az év folyamán növényvédelemre is szükség van. Ebben lesz nagy segítségünkre a Baross Gábor pályázat által újonnan szerzett 2000 literes, 18 méteres munkaszélességű permetezőnk, ami jelentős mértékű időmegtakarítást és rugalmasságot biztosít.

A jövőre nézve bízom abban, hogy bár tevékenységünket számos törvény, ill. szabályozás korlátozza és nehezíti, ennek ellenére a Jóisten áldása továbbra is végigkísér engem és a többi gazdálkodó kollégámat egyaránt.


A képek szerző felvételei

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb