Fotók: Felvidék.Ma, mytneludany.sk, bumm.sk, myslovakia.sk

 Nyitra Megye Önkormányzatának 26. rendes ülésén két kiemelten fontos döntést tárgyaltak a honatyák március 29-én. Az egyik az oltóközpontokkal kapcsolatos, mégpedig, hogy Párkányban és Vágsellyén oltópontot létesítenek a megye által fenntartott rendelőintézetekben. Erre több mint félmillió eurót különítettek el. A tervek szerint Húsvét után már olthatnak ezen a két településen is.  A megyei képviselet egyébként két hete fogadta el a nyitrai nagykapacitású oltóközpont létrehozását. Emellett megyénkben Nyitrán, Komáromban, Érsekújvárban, Léván, Ipolyságon, Nagytapolcsányban és Aranyosmaróton oltanak. Valamennyi esetben ezen települések kórházaiban. A mostani ülésen felmerült továbbá, hogy Érsekújvárban, Léván, illetve két további helyen: Zselízen és Gútán új megyei oltóközpontokat lehetne, sőt kellene nyitnia Nyitra megyének. Ezekről a következő megyei képviselő-testületi ülésen fognak dönteni, amennyiben rendelkezésre áll majd megfelelő mennyiségű oltóanyag.

Másik fontos pont a megye által nyújtott kulturális-, sport-, idegenforgalmi- és műemlékvédelmi támogatások elfogadása volt, amiről Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke nyújtott tájékoztatást: „Nagy öröm számomra, hogy egyre nagyobb forrásokat tudunk ezekre a támogatásokra biztosítani és egyre nagyobb az érdeklődés is a pályázók részéről. Fontos mozgatórugói ugyanis a régiónk civil szférájának és aktivitásának.

Az idegenforgalomra a megye idén 200 ezer eurót különített el, ebből a Lávai járás részére 33 ezer euró jut. A műemlékekvédelmi pályázatokra pedig mintegy 100 ezer eurót osztottunk szét 37 eredményes pályázó között. Külön örülök, hogy folytatódhatnak olyan fontos műemlék-felújítások, mint a zselízi Esterházy mauzóleumé vagy az ipolysági egykori megyeházáé. De támogatásban részesül a vámosladányi vízimalom, a lévai zsinagóga, Komáromban a Szent András bazilika és az erődrendszer, Felsőelefánton és Apponyban a kastély, illetve a vár, Ógyallán a Konkoly-kápolna, Ghymesen pedig a vár.”

Továbbá a kulturális támogatásokra 490 ezer euró állt rendelkezésre, ebből a Lévai járásba 80 ezer euró jutott, konkrétan a zselízi régióba 19 ezer, az ipolyságiba pedig 13 ezer lakosságarányosan.

Végül pedig a sporttámogatásokra is beterveztünk 450 ezer eurós keretet, amiből 74 ezer euró jut a Lévai járás területére, azon belül is 14 ezer Zselíz, 8 ezer pedig Ipolyság térségébe” –részletezi Csenger.

A Covid miatt az idei évre elfogadtak továbbá egy olyan módosító határozatot, hogy amennyiben szükség van rá, a kedvezményezettek a megpályázott rendezvényeiket átütemezhetik későbbi időpontokra is, legkésőbb az év végéig. Amennyiben pedig egyáltalán nem lehetne azokat megvalósítani, az eszközberuházásra irányuló tételeket akkor is el tudják majd számolni. Erre azért volt szükség, mert a tavalyi év folyamán sok pályázó a járvány miatt ilyen nehézségekbe ütközött.

Farkas Iván továbbá hozzátette: „Az egészségügy ellátás támogatására a megye idén 335 ezer eurót szánt, a konkrét pályázatokat benyújtó egészségügyi intézmények számára, regionális bontás nélkül. A megyei testület továbbá jóváhagyta Nyitra megye stratégiáját is a kerékpár-infrastruktúra fejlesztésére az EU 2021-2027 közötti időszakára. Fontos dokumentum, hiszen a következő 7+3 év folyamán a korábbiakhoz képest jóval több központi (EU és állami) forrás érkezik majd a kerékpárutak építésére és fejlesztésére” – húzta alá Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei képviselőcsoportjának frakcióvezetője.

Csonka Ákos

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb