Az, hogy egy település kisebb, mint a másik, az nem jelenti azt, hogy ott kevesebb a tennivaló vagy a változatos programokat igénylő lakó. Zalaba remek példa erre, ahol az utcák mindig szépek, a közterületeket folyamatosan karbantartják. Szeretnek is ott élni a lakosok, mert a falu vezetése láthatóan sokat tesz a közösségépítésért is.

A negyvennyolc esztendős polgármester asszony szabadidejét nem sajnálva a jó idő megérkeztével brigádot szervezett szeretett községében, méghozzá az állam tulajdonában lévő területen felhalmozott szemét kitisztítása/eltávolítása volt a cél. Hiába a polgármester megnevezés, a munkától megviselt pólóban, sokzsebes munkásnadrágban Melinda ugyanúgy kiveszi a részét a fizikai melóból egyaránt, mint a községházán elvégzett papírmunkából.

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy valakinek irányítania is kell a munkafolyamatot. Ilyen példát látva a  lapátos ember is sokkal szívesebben dolgozik. A falu elöljárója véleménye szerint ilyen kicsi települést nem lehet kizárólag az asztal mögül a négy fal közt vezetni.

Bögi Pathó Melinda, Zalaba polgármestere

Kérésünkre elmesélte mi mindent találtak a munka során: többnyire különböző energiaitalos, üdítős és sörös fémdobozok, autógumik, ruhadarabkák, valamint műanyag palackok, csokis papírok és nejlonzacskók hevertek az elhagyatott ház körül.

Érthetetlen, hogy valaki mért dobja el azt az üres energiaitalos dobozt vagy műanyag palackot. Elkövetők személyétől függetlenül határozottan elítélendő a szemetelés, legyen szó falubeliről, üdülőtulajdonosról, vagy bakancsos turistáról.

Tetszik tudni a község egy jó pár évvel ezelőtt maguk közé fogadott egy máskülönben hajléktalanná váló személyt, aki a jó cselekedetet ekképpen köszönte meg. Elszomorító, hogy egy felelőtlen állampolgár nemtörődömsége mennyi civil energiájába, szabadidejébe, pénzbe kerül, ugyanakkor üdvözlendő, hogy sok önkéntes falubeli a jó szándék mellé állt, és együttes erővel rendet tettünk. Munkába menet napi szinten elhaladtam az „épület ” előtt, egyszerűen annyira szúrta a szememet, hogy már nem bírtam tovább elviselni a látványát. Köszönöm a csapatnak, nélkülük nem sikerült volna.”

– fűzte hozzá a falu első személye Bögi Pathó Melinda.

A fiatalabbak is kivették részüket a takarításból

Zalaba lakossága ismételten példaértékűen cselekedett. Töltsük hasznosan a kormány által jóváhagyott járványügyi intézkedéseket. Éljen a lokálpatriotizmus!


fotók: Bögi Pathó Melinda archívuma

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb