Hirdetés

Az, hogy egy település kisebb, mint a másik, az nem jelenti azt, hogy ott kevesebb a tennivaló vagy a változatos programokat igénylő lakó. Zalaba remek példa erre, ahol az utcák mindig szépek, a közterületeket folyamatosan karbantartják. Szeretnek is ott élni a lakosok, mert a falu vezetése láthatóan sokat tesz a közösségépítésért is.

A negyvennyolc esztendős polgármester asszony szabadidejét nem sajnálva a jó idő megérkeztével brigádot szervezett szeretett községében, méghozzá az állam tulajdonában lévő területen felhalmozott szemét kitisztítása/eltávolítása volt a cél. Hiába a polgármester megnevezés, a munkától megviselt pólóban, sokzsebes munkásnadrágban Melinda ugyanúgy kiveszi a részét a fizikai melóból egyaránt, mint a községházán elvégzett papírmunkából.

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy valakinek irányítania is kell a munkafolyamatot. Ilyen példát látva a  lapátos ember is sokkal szívesebben dolgozik. A falu elöljárója véleménye szerint ilyen kicsi települést nem lehet kizárólag az asztal mögül a négy fal közt vezetni.

Bögi Pathó Melinda, Zalaba polgármestere

Kérésünkre elmesélte mi mindent találtak a munka során: többnyire különböző energiaitalos, üdítős és sörös fémdobozok, autógumik, ruhadarabkák, valamint műanyag palackok, csokis papírok és nejlonzacskók hevertek az elhagyatott ház körül.

Érthetetlen, hogy valaki mért dobja el azt az üres energiaitalos dobozt vagy műanyag palackot. Elkövetők személyétől függetlenül határozottan elítélendő a szemetelés, legyen szó falubeliről, üdülőtulajdonosról, vagy bakancsos turistáról.

Tetszik tudni a község egy jó pár évvel ezelőtt maguk közé fogadott egy máskülönben hajléktalanná váló személyt, aki a jó cselekedetet ekképpen köszönte meg. Elszomorító, hogy egy felelőtlen állampolgár nemtörődömsége mennyi civil energiájába, szabadidejébe, pénzbe kerül, ugyanakkor üdvözlendő, hogy sok önkéntes falubeli a jó szándék mellé állt, és együttes erővel rendet tettünk. Munkába menet napi szinten elhaladtam az „épület ” előtt, egyszerűen annyira szúrta a szememet, hogy már nem bírtam tovább elviselni a látványát. Köszönöm a csapatnak, nélkülük nem sikerült volna.”

– fűzte hozzá a falu első személye Bögi Pathó Melinda.

A fiatalabbak is kivették részüket a takarításból

Zalaba lakossága ismételten példaértékűen cselekedett. Töltsük hasznosan a kormány által jóváhagyott járványügyi intézkedéseket. Éljen a lokálpatriotizmus!


fotók: Bögi Pathó Melinda archívuma

Címkék: , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.04.12.

Kitelepítések, áttelepítések, reszlovakizáció a Lévai járás területén

A címben említett fogalmak a felvidéki magyarok máig fel nem dolgozott traumái, melyeket súlyosbít az a tény is, hogy a Beneš-dekrétumok…

2021.04.13.

Csata nem felejt

Hetvennégy évvel ezelőtt történt, hogy a II. világháború után felvidéki családok ezreit fosztották meg emberi jogaiktól. Fűtetlen marhavagonokba…

2021.04.14.

Vállalkozók, válság és elmaradt adócsökkentés 3.: Q-Service Autocentrum

Interjúsorozatunk harmadik részében Szőllősy Péterrel, a Q-Service ipolysági vezetőjével beszélgettünk a már jól ismert problémákról: vírushelyzet és gazdasági…

2021.04.14.

A zselízi Wurster Karlát nevezték ki Szlovákia olaszországi nagykövetének

(Fotó: Martin Baumann/TASR) Szlovákia köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová kedden, április 13-án a zselízi születésű Wurster Karlát rendkívüli és…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb