Április 22-e a Föld napja. Ezen alkalomból a legtöbb község, szervezet és iskola, változatos programokat szervez. Többek között szemétszedéssel, virágültetéssel, faültetéssel és kézműves foglalkozásokkal próbálják felhívni a figyelmet Földünk természeti környezetének a megóvására.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”. E mondat szellemében az Ipolyviski Önkormányzat „Takarítsuk ki falunkat” elnevezésű önkéntes szemétgyűjtési akciót szervezett. A két napon át tartó szemétgyűjtés a községben és annak külterületén valósult meg.

A falutakarításon több tucatnyi önkéntes gyűjtötte a szemetet. Április 22-én a községi hivatal alkalmazottai serénykedtek, hiszen volt, aki szemetet gyűjtött és volt, aki virág ültetéssel igyekeztek szebbé varázsolni a környezetet. Az első nap két utánfutónyi szemetet sikerült összegyűjteni a falu külterületén, főleg a 1557. számú út mentén.

„Az illegális szemétlerakók felszámolása is a helyi lakosok pénztárcáját terheli. Ez a legtöbb esetben nem jogos. Most két utánfutónyi szemetet gyűjtöttünk a lucinai út mentén, s ezt nem a viskiek hordják oda. Mégis a mi kötelességünk összeszedni a falu területén található szemetet. Ez kapacitásbeli problémákat is jelent, mert kevés munkásunk van. Szerencsére viszont, azokat az illegális lerakókat, amelyek közel vannak a falu belterületéhez, lassan de biztosan felszámoljuk

mondta el Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármester asszonya.

Másnap, április 23-án délután három órakor folytatódott az akció. Az önkéntes csapatban immár képviseltette magát a helyi iskola és óvoda gyermekei, pedagógusai, illetve számos helybeli, akiknek fontos környezetük tisztasága.  A lelkes csapat a községháza udvarától kiindulva megtisztította az Ipoly-partot, a gyerekek és családok által naponta látogatott játszóteret és közterületeket. A 3 órán át tartó szemétszedés eredményeként ismételten óriási mennyiségű szemetet sikerült összeszedni: üvegeket, használt ruhákat, ruhaszárítót, cipőket, autógumikat, fóliákat és gyermekjátékokat.

„Szomorú, mikor előre kiszelektált hulladékot visz ki valaki a természetbe, például egy zsák üveget. Érthetetlen, hiszen ezt elviszik az adott napokon a ház elől is

egészítette ki a polgármester asszony.

A szelektív hulladékgyűjtés és a folyamatos takarítás ellenére komoly szemétmennyiség gyűlik össze az évenként megrendezett falutakarítás alkalmával. A polgármester asszony hozzátette:

„Az adózási rendszerrel is próbáljuk motiválni az embereket a szelektálásra. Az előző éves szelektálásuk szerint 3 kategóriába osztottuk a háztartások, és így 10 vagy kár 20%-os adókedvezményt is kaphatnak, akik intenzíven szelektáltak A helyzet egyébként fokozatosan javul, egyre több lakosunk szánja rá magát a szelektív hulladékgyűjtésre”.

A modern technikát bevetve igyekezik a község leleplezni a szemetelőket.

„Fotócsapdákat telepítettünk a falu különböző pontjaira, pl. a homokbánya melletti területre. Ez a módszer jól bevált. Több tettenérést követően az emberek kezdenek leszokni arról, hogy odahordják a szemetet. Egyre ritkábban van riasztás. Ebből az okból kifolyólag bővítjük majd ezeknek az eszközöknek a számát a további “közkedvelt” helyszínekre is. Kicsit megterhelő az állandó készültség, de jelenleg nincs más lehetőségünk, ha aktívan és eredményesen tenni szeretnénk a tisztább környezetért. Őrzünk és szemetet gyűjtünk”

tette hozzá Antal Nyustin Ágnes.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb