A közelmúltban nagy teljesítőképességű oltóközpontokat hoztak létre Vágsellyén és Párkányban a Nyitra Megyei Önkormányzat közbenjárásával, amely 290 ezer eurót fordított e nemes célra.

A felvételen a tesztelést hétről-hétre végző csoport tagjai (facebook.com).

A felmérések alapján a déli régió több településén is igényt tartanak hasonló kezdeményezésre.

„A megye kisebb városaiban, például Zselízen, vagy Gútán megfelelő igény esetén lehetne számítani új oltóhely üzembe helyezésével”

– jelentette ki Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, a zselízi képviselő testület tagja. A tanácskozás résztvevőit töviről-hegyire tájékoztatta a megyei tényállásról.

„A nagykapacitású oltócentrumok megnyitásáig csupán a kórházakban folyt az oltás, amelyek befogadási képessége korlátozott. Márciusban megnyílt a hétvégeken üzemelő nyitrai nagykapacitású oltóközpont, ahol négy ezer embert tudtak beoltani. Áprilisban újabb két ilyen központot nyitottunk Vágsellyén és Párkányban, ezek egy-egy hétvégén mintegy három ezer személyt képesek ellátni. Májusban újabb két központ nyílik Léván és Érsekújvárott, ezek egy hétvégén három ezer injekciót képesek beszúrni. A megye területén található központok tehát hetente tízezer személyt tudnak beoltani. Szlovákia területére átlagosan heti hetvenezer vakcina érkezik, ám ez a szám rövidesen megkétszereződik, így a megye teljesítőképessége tizenhét ezerre nő. Ez elegendő ahhoz, hogy a várakozásoknak megfelelő ütemben haladjon az oltás”.

Zselízen április végén felmérték az idős lakosok körében az oltás iránti érdeklődést. A több mint ezerötszáz megkérdezett fele biztosan beoltatná magát. Azóta ugyan sokan közülük megkapták a vakcinát, kérdés viszont, mi legyen azokkal, akik nem tudnak eljutni az oltópontokra, amelyek csak fokozatosan tudják kielégíteni a lakosok igényeit.

“Ismét tárgyaltam a lévai kórház igazgatójával a mozgó oltócsoport városunkban való megvalósításáról, ám az egészségügyi intézmény vezetője nem tudta ezt belátható időn belül szavatolni. Az önkormányzati ülésen megállapodtunk, hogy a település felméri a költségeket és amennyiben a testület ezt követően jóváhagyja, biztosítjuk a rászorultak oltópontra való elszállítását”

– közölte Juhász András zselízi polgármester.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb