Hirdetés

A magyar kormány támogatásával folytatódik az anyaország és a Kárpát-medence egyházi épített örökségének megújulása. A Magyar Templom-felújítási Program keretében a Felvidéken is több templom újítanak fel. A részletekről a komáromi katolikus plébánián május 11-én megtartott sajtótájékoztatón számolt be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke és Kiss Róbert kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke. Előzetesen az egyházi vezetőkkel egyeztettek ez ügyben.

A találkozón egyebek mellett elhangzott, hogy Kárpát-medence-szerte 1800 templomot újítanak fel.

A Felvidékre juttatott 1,5 milliárd forintnyi támogatásból 96 településen 69 római katolikus, 25 református, 6 görögkatolikus, és 1 zsidó szentély többnyire állagmentő javítására és szépítésére kerülhet sor.

Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta az egyházi közösségek nemzetmegtartó szerepét.

Leszögezte: a magyar kormánytámogatás a magyar-szlovák jószomszédi viszony erősítését is szolgálja, hiszen a határ mindkét oldalán élők sok tekintetben egymásra vannak utalva.

A magyarlakta települések plébániáin pedig együtt szolgálnak a magyar és a szlovák atyák, s e jelentős támogatás nemzetiségi, nyelvi hovatartozásra való tekintet nélkül egy-egy egyházközösséghez tartozó valamennyi hívőnek a javára válik.

Forró Krisztián rámutatott, a templomfelújításokra és további fontos célok megvalósítására a szlovák kormánynak is forrásokat kell biztosítania. Azok kiharcolásához közös és erős magyar parlamenti képviseletre van szükségünk.

A jószomszédi viszony fontos, ám a magyarországi segítség mellett az is elengedhetetlen, hogy a helyi magyar közösség összezárjon.

A jövőben elengedhetetlen, hogy megfelelő parlamenti képviseletünk legyen, mert ott születnek a rólunk szóló döntések”

– mondta a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

Ahogy elhangzott: minden kérelmezőnek megítélték a kért támogatást, ha a beadványa formailag megfelelt.

A lelkiatyáknak fontos szerepük volt abban, hogy ekkora támogatást kaptunk, hiszen remek pályázatokat írtak”

– emelte ki Kiss Róbert kanonok, s megköszönte a magyar kormány újabb jelentős támogatását.

A találkozóról és a támogatási program részeleteiről bővebben a Magyar 7 hetilap május 18-i számában olvashatnak.


forrás: kulhonimagyarok.hu

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.06.05.

Trianonra emlékeztek Ipolyszakálloson

Tegnap történt 101 esztendeje, hogy aláírták azt a gyalázatos „békeszerződést“, amelynek hallatán a világon élő bármely magyarnak azonnal…

2021.06.07.

Utolsó néhány diákját búcsúztatta a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium

Ahogy nemrégiben portálunk beszámoltunk a lévai gimnázium tragikus sorsáról, úgy most ígéretünkhöz híven az élet egyik legfontosabb eseményéről,…

2021.06.04.

Miért nem vált még csupán történeti múlttá Trianon?

forrás: erdely.ma Hogyan is tudnánk hátat fordítani neki, ha naponta kell szembesülnünk következményeivel? Mi, külhonban rekedt magyarok Trianon…

2021.06.06.

Falatnyi ruhácskák mindenütt

Alapvetően nem vagyok egy nagy shoppingolós. Nem is igazán szeretek vásárolni. Így, ha nincs konkrét terv, biztos, hogy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb