A buszmegálló részlete

Még június első hetén került átadásra Csáb község – hagyományosnak egy cseppet sem mondható – új autóbusz-megállója: a hullámzó tetőszerkezet és falak, a különböző magasságú tartóoszlopok és a szőlőmotívum egytől egyig atipikussá teszik ezt az igencsak szép és impozáns épületet. Csáb község polgármesterét, Tóth Henriket kértük meg, hogy bővebb információkkal lássa el az érdeklődőket.

A buszmegálló, háttérben a Lány-hegy és a domboldalon elterülő csábi szőlőültetvények.

A polgármester elmondása szerint idén alaposan „revitalizálták” a falu főbuszmegállóját, lényegében most került rá a sor a prioritási rendben: a kanalizáció bővítése, a postaépület felújítása stb. után. A régi, pléhszerkezetű buszmegálló helyére az újat a szintén csábi Cibulya József álmodta meg: többek közt ő tervezte a nagytúri római katolikus templomot is. Ő több, egymástól merőben más stílusú tervet nyújtott be a községi képviselő-testület elé, majd a falu vezetése egyöntetűen e változat mellett tette le a voksot.

A kivitelezést a Bojtos Marián vezette AMES cég látta el. Maga az építés igen hosszadalmasra sikeredett: mivel egy semennyire sem szokványos építményről beszélünk, ezért hiányoztak az előre legyártott elemek, ezt mind a cégnek kellett bebiztosítani. Igen nagy kihívás volt magának a szőlőmotívumnak a kivitelezése, amit a megálló nyugati falának anyagát adó vibráltbeton-szerkezetbe kellett „beleágyazni”, de a szakemberek végül sikerrel jártak. Kihívás volt maga a tetőszerkezet is, de azt a szintén helyi György Ferenc asztalos sikerrel megoldotta. A megállóhoz tartozó járda elkészülte után az esti kivilágítást adó fényszórók is rá lettek kötve a helyi közvilágításra, így kerülhetett sor az átadásra.

Egy cseppet sem szokványos építmény

Egyébként tervben van egy, a falu kataszterét annak valamennyi dűlőnevével, turisztikai útjával ábrázoló térkép kihelyezése is a megálló mellé, hogy ha az ember már itt várakozik egy-egy járatra, akkor a várakozási idő alatt meg is tudja nézni, hogy szűkebb-tágabb környezetében milyen látványosságok találhatók. A megállóval szemben pedig hamarosan egy egyedülálló borüzem fog felépülni, hogy a szocializmus alatt is jól ismert csábi borok gyártásába kezdjen.

Éjjeli megvilágításban

Természetesen a megállónál a község hivatalos szlovák és magyar megnevezése is fel lesz tüntetve, hogy az emberek ne csak lássák e építészeti megoldást, hanem tudják is, hogy az hol található, és hogy a falubéliek mindennapjai szoros kapcsolatban állnak a borászattal (ezért is van ott az a bizonyos szőlőfürt). Csáb fokozatos fejlődése, szépítése a célunk, olyan falut akarunk, ahol igenis jó élni! – fogalmazott a polgármester.

Ehhez kívánunk sok szerencsét!


Fotók: Tóth Henrik, Miskei Ferenc

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb