Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke és Csákvári Marian, Csata község polgármestere

Az elmúlt években több pályázaton is gyümölcsöző eredményeket sikerült elérni Csata község önkormányzatának. A sikerek következményeként tovább fejlődött és szépült a település.

Június 17-én a helyi kultúrház ajtaja újfent eredményes projekt nyitókonferenciájának tárta ki kapuit. Az idei nyáron egy-egy nap erejéig kultúrműsorok sokasága kerül megrendezésre a falu központjában.

Csata Község, valamint Tokod Nagyközség Önkormányzata az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával (49 611,95 €) valósítja meg közös projektjét, a „Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén” (SKHU/WETA/1901/4.1/344) elnevezésűt.

A projekt alapvető célja a társadalmi kohézió erősítése közös rendezvények szervezésével, amelyek középpontjában a különböző marginalizált és nemzetiségi csoportok egymáshoz való közeledése áll, mivel az Alsó-Garam mente és Csata község demográfiai sajátossága, hogy magyarok és szlovákok mellett jelentős roma közösség is él itt. A projekt további célja a rendezvények minőségi szintjének javítása és fenntarthatóságának lehetővé tétele a szervezéshez szükséges felszerelések beszerzésével.

A  csütörtöki nyitókonferencia keretén belül Csákvári Marian Csata község polgármestere üdvözölte meghívott vendégeit, többek közt anyaországi társpartnerét Bánhidi László, Tokod község polgármesterét, valamint Csenger Tibor Nyitra Megyei Önkormányzat alelnökét, illetve Babindák István a helyi Romane Jile Polgári Társulás elnökét. A regisztrációhoz kötött megnyitón az érintett települések polgármesterei, illetve a Romane Jile polgári társulás elnöke a projekt főbb céljait, elképzeléseit, tervezett tevékenységeit, valamint várható kimenetelét ismertették, továbbá a jelenlévők kérdéseire is  örömmel válaszoltak.

A projekt keretében Csata és Tokod önkormányzatai kívánják szorosabbá fűzni együttműködésüket. Testvértelepülési viszonyukból kifolyólag évek óta segítik egymást mind az önkormányzati, mind a civil szervezeteik tevékenységének szintjén. Az érintett községek közötti különbség egyrészt a lakosságszám tekintetében és annak összetételében van. Csata lakossága ezer fő körül mozog (A 2021-es hivatalos népszámlálási adatok jelen pillanatban még nem elérhetőek), ugyanakkor magyarok, szlovákok és romák egyaránt lakják. Ezzel szemben Tokod négyezres lélekszámú nagyközség és népességösszetételét tekintve homogénebb. Ez a két különbözőség adja jelen pályázat sarokpontját.

A fő projektcél mindkét községben kétnapos kulturális rendezvény megvalósítása lehetőséget teremt az intézmények közötti határon átnyúló együttműködés mellett az állampolgárok közötti kapcsolatok javítására illetve annak növelésére. A Tokodi Pikniken és a csatai Garam menti Romafesztiválon kölcsönösen részt vesznek a projektpartnerek. Tokod és Csata községben egyaránt a sokszínűség jellemzi a helyi önkormányzat által szervezett rendezvényeket, amely a civil szervezeteinek és fellépő csoportjainak sokaságából ered.

A projektben résztvevő községek aktív néptánc-, éneklő-, hastánc- és mazsorettcsoporttal rendelkeznek. Általánosságban véve a legnagyobb kihívás, amelyekkel a községek szembenéznek, az a fiatal generáció elvándorlása, másrészt a faluközösség passzivitása, ami a helyben szervezett eseményeken való részvételt illeti. Ennek orvoslása érdekében közösségépítő rendezvények útján vissza kell állítani a köztudatba a személyes találkozás élményét, különös hangsúlyt fektetve a lakosság kisebbségét képező vagy éppen hátrányos helyzetű, marginalizált csoportjaira.

A rendezvény lehetőséget kínál a roma közösségek társadalmi beilleszkedésére, a határokon átnyúló kapcsolatok kiépítésére, a régióban élő egyes etnikai csoportok tagjainak közeledésére, illetve nem utolsósorban tökéletes kikapcsolódási és szórakozási programot nyújt az egész család számára.

Minden kedves érdeklődőt nagy-nagy szeretettel várunk június 19-én (szombaton) 16:00 órai kezdettel megrendezett Romafesztiválunkra, ahol többek között fellép az Ízisz Gyöngyszeme, a Romane Jile Junior, a Speranta és a Gypsy Band, valamint a helyi tehetséges roma ifjúság mellett magyarországi talentumok is megmutatják tudásukat, majd a kora esti órákban a Felvidéki Mulatós Show tagjai szórakoztatnak bennünket. Kapcsolódjunk ki közösen, várunk benneteket!

– invitálja a kultúrára éhes közönséget Csákvári Marian polgármester úr.


Fotók: Csata község önkormányzata

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb