A tűzoltók azok, akik vállalták és vállalják ma is a legfontosabbat: az emberi élet védelmét.

Nagysallóban 130 évvel ezelőtt alakult meg a helyi önkéntes tűzoltó egyesület, amely létrejötte óta, jelenleg a járás egyik legsikeresebb önkéntes tűzoltó szervezete. Ezen kerek évforduló kapcsán Nagysallóban nagyszabású ünnepséget szerveztek- a járványügyi intézkedéseket betartva, amelyen nagyjából százan vettek részt.

A Nagysallói Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1891. május 31-én alakult meg. Az egyesület tagjait 3 szakaszba (nagysallói, kissallói, hölvényi) osztották saját rajparancsnokaikkal. Minden szakasznak saját kürtöse volt. Az ő kötelességük volt a riasztás tűz esetén. Tagok csakis feddhetetlen előéletű 18. évét betöltő egyének lehettek. Megalakulásakor 168, jelenleg csupán 108 tagja van az önkéntes egyesületnek. Ez a szám évről évre csökken, mivel a tagok elhalnak és az érdeklődők száma is alacsony.

Nagysallói önkéntes tűzoltók 1934-ben

Az egyesületet 5 tag alapította: Zsorna László gyógyszerész, Fendt Róbert vendéglős, Vida János földműves gazda, Fraij János iparos, Rubinstein Henrik kereskedő.

Az egylet megalakulását követően az első tűzeset 1891. augusztus 19-én történt, Gálos Sándor szérűjében. A tűzoltóság alapos és gyors munkájával kiérdemelte a község bizalmát. Szükség is volt a tűzoltókra hiszen az évtizedek alatt számos kisebb és nagyobb tűzesetek oltásából aktívan kivették a részüket. A következő évben, 1892. április 19-én, a nagysallói csata 43. évfordulóján történt a zászlószentelés. A zászlót Foglár Lajosné kismálasi földbirtokos neje vásárolta és adományozta az egyesületnek. Őt választották meg zászlóanyának. Az egyesület zászlaját, sisakokat, kürtöket, derékszíjakat a rajtuk lévő szekercékkel, régi egyenruhákat 1947 – 48-ban, az akkori járási tűzoltóparancsnok elvitette a Túrócszentmártoni Tűzoltó Múzeumba. Ezeket az értékes történelmi kincseket Nagysalló község azóta sem kapta vissza.

A megalakulását követően is aktívan működő tűzoltók 1936-ban a nagysallói repülőnapon 10 000 ember előtt tűzoltó bemutatót is tartottak. A légi mutatványok utolsó száma a légibombázás volt. Hogy ezt be tudják mutatni, a lucernatáblán, a repülőtér egyik sarkában papírból házakat építettek, falut imitálva, amelyre a levegőből gyújtóbombákat dobtak le. Amint a házak lángra lobbantak, a helybéli tűzoltók kivonultak és eloltották a tüzet. Ez kiváló alkalom volt az állandó készültség bemutatására légitámadás esetén. Az idei kerek évforduló kapcsán egy rövid kisfilmet készítettek, amely feldolgozta az egyesület történetét korhű stílusban. A kisfilmben látható a fent említett légibombázás is. A kisfilm az ezen a linken érhető el szlovák nyelven.  A magyar szinkron még elkészítés alatt áll. 

Az első tűzoltószertár a plébánia melletti üres telken épült fel az 1900-as évek elején. 1974-ben ez a szertár már szűkösnek bizonyult, ezért egy modernebb, tágasabb és felszereltebb szertárat építettek. 2002-ben tűzoltószertár udvarán helyezték el Szent Flórián szobrát, valamint átadták és felszentelték a tűzoltószervezet új zászlaját is.

A tűzoltószertár folyamatos fejlesztés alatt áll

2010-ben a község sikeresen pályázott az Európai Unió regionális fejlesztési alapjánál. 201 630 eurót fordítottak a tűzoltószertár teljes átalakítására. A felújított szertár épületét ünnepélyes keretek közt adták át 2011-ben a tűzoltószervezet megalakulásának 120. évfordulója alkalmából. Ezért folyamatos a tűzoltó egyesület műszaki és tűzvédelmi eszközeinek felújítása és bővítése, pl. az új tűzoltóautó és az árvízvédelmi eszközökkel felszerelt pótkocsi átadása 2016-ban. Három évvel később, 2019-ben a szervezet gépparkja új Iveco Daily tűzoltóautóval bővült.

2021. június 19-én került sor az egyesület megalakulásának 130. évfordulójára, amelyen ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadták a mintegy 100 ezer euró értékben kibővített szertárat, amely helyet ad az egyesület két nagy tűzoltókocsijának. 

Ez az új kibővített hangár adott otthont a kiállításnak, amelyet a kerek évforduló kapcsán készítettek el. A nagysallói egyesület szorosan együttműködik a nemesdicskei és a nagyölvedi tűzoltó egyesülettel, így a kiállított tárgyak egy része ezekből a községekből származott. A nemesdicskei tűzoltó parancsnok gyűjtőszellemének köszönhetően a látogatók megtekinthették az 1885-ből származó kézi fecskendőt és régi uniformisokat is. De a tárlat része volt a nagysallói tűzoltó egyesülethez tartozó érmek, oklevelek, egyenruhák és sisakok is.

A kiállítás egyik részlete

A kiállítást követően menet indult a kultúrház épületéhez. A menet élén a történelmi zászlók haladtak: a nagyölvedi és a nemesdicskei hímzett zászlók. A nagysallói történelmi zászló a már korábban említett ok miatt sajnos továbbra sem került vissza a község tűzoltó egyesületének birtokába. Így a menet élén a két történelmi zászló mellett harmadikként a nagysallói egyesület jelenlegi zászlaja haladt.  

A menetben vonult a magyar alapiskola hat diákja, akik az országos tűzoltó szervezet fektetett zászlaját vitték. Őket az egyesületek vezetőségi tagjai, vendégek és az érdeklődők követték. A menet végén haladtak a különböző típusú és korú tűzoltókocsik, amelyek végig szirénáztak.

A helyi kultúrházban került sor az ünnepi évzáró taggyűlés keretében megrendezett emlékünnepségre.  A gyűlés elején a már korábban említett kisfilm levetítésére is sor került. Üdvözlő és köszöntő beszédet mondott Kotora Marián Nagysalló polgármestere és a szervezet elnöke, Süveges Pál, aki röviden összefoglalta a tűzoltó szervezet történetét. A beszédek után a szervezetek megajándékozták egymást, illetve sor került a kitüntetések átadására is. A gyűlésen tiszteletét tette az Országos Tűzoltó Egyesület vezetőségének alelnöke, valamin kerületi és járási képviselők is.

Egyre több női tagja van az egyesületnek

Az ünnepség végén a zászlóra feltűzték a most sárga színű zászlószalagot (van már kék és piros), melyet ötévente, kerek évfordulók alkalmával szoktak, s melyen az aktuális vezetőség névsora is szerepel. A 130. évforduló alkalmából a Nagysallói Polgármesteri Hivatal karöltve a Nagysallói Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel kiadott egy képekkel gazdagon ellátott brosúrát. A szlovák és magyar nyelven egyaránt elérhető ismertető füzetet a résztevők között ki is osztották.

Az egyesület napjainkban is nagy hangsúlyt fektet a diákokkal és az ifjúsággal való együttműködésre. Az 1970-es években Gerhát Mihály és Kohút Mihály tagok Tóth Árpád pedagógus segítségével a magyar tanítási nyelvű alapiskola diákjait felkészítették a különböző szintű versenyekre hozzájárulva így a szervezet tagságának bővítéséhez. 1977-től a diákok mellett az alapszervezetnek egyre több önkéntes női tagja lett. Kotora Andrea ifjúsági előadó, aki egyben a diáksággal való munkáért és a versenyekre való felkészítésért is felel, elmondta:

„A hatékony munka minden évben meghozta gyümölcsét. A magyar alapiskola tűzoltócsapatai a Láng járási és a kerületi versenyeken rendszerint az élvonalban végeznek. Az utolsó versenyre a pandémia kitörése miatt 2019 októberében került sor.”

A nagysallói magyar alapiskola tanulói a kiállításon

Az egyesület tevékenysége széleskörű: a háztartások ellenőrzése a fűtési időszak megkezdése előtt, a tagok felkészítése a tűzoltó versenyekre, részvétel a körzeti, járási és kerületi tűzoltó versenyeken mint versenyző, ill. versenybíró, kirándulások, bálok szervezése, részvétel az önkéntes véradási napokon, hozzájárulás a helyi és regionális jellegű rendezvények szervezéséhez.

Tűzoltóversenyen a magyar alapiskola diákjai

A tűzoltó egyesület többéves baráti kapcsolatot ápol testvértelepüléseik, Bátaszék és Kondoros tűzoltó egyesületeivel. Nagyon szorosan együttműködik a nagyölvedi és a nemesdicskei önkéntes tűzoltó egyesületekkel, és 2015 -ben felvette a kapcsolatot a csehországi Štítina település és a székelyföldi Gyergyóditró tűzoltóival is.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb