fotók: REflex24/Baka Anita

2021. augusztus 13 – 15-e között zajlott a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében a „Nagy” Ipoly Takarítás. A két szervezet szlovákiai és magyarországi önkéntesek bevonásával három napon keresztül gyűjtötték a hulladékot az Ipoly napjától Nagyboldogasszony napjáig. A kezdeményezés fővédnöke Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, és a Szlovák Köztársaság államfője, Zuzana Čaputová voltak. A három szakaszra osztott Ipoly folyó alsó szakaszának koordinálását Ipolyvisk község vállalta fel. Az akció javarészt vízen zajlott: kenuk, kajakok, csónakok és önkéntesek bevonásával. Ipolyságtól Helembáig mintegy 15 köbméter hulladékot sikerült összegyűjteni három nap leforgása alatt.

„Az Ipolyt, azt ma is látod!” szlogen szellemében zajlott a három napos rendezvény. Augusztus 13-án pénteken, vagyis Ipoly névnapján vette kezdetét a folyó megtisztítása. Az alsó szakasz 68 folyamkilométerének megtisztításában mintegy 63 önkéntes vett részt határon innen és túl.

Csapatok szerveződtek Ipolyságon, Ipolyvisken, Szetén, Ipolyszakálloson, Kiskeszin és Helembán. A helyi csapatok kiegészültek szolnoki, budapesti, esztergomi, tésai és kecskeméti önkéntesekkel. Lontó község vállalta fel az összegyűjtött hulladék elszállítását. A községháza udvarán gyűjtötték a szemetet, majd a hulladékgyűjtő vállalat innen szállította el a kijelölt helyre.

Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármester asszonya, az alsó szakasz főkoordinátora elmondta:

„Nagyon fontosnak tartom az Ipoly folyót, mint természeti értékünket. A régió ütőere, ezért nagyon fontos, hogy megvédjük és tisztítsuk. Ez egy közös, határon átnyúló felelősség. Nem ismer közigazgatási határokat, nem ismer államhatárokat, ezért össze kell fognunk és közösen kell megtisztítanunk a szeméttől. Fontos, hogy az itt élő emberek, illetve az ide érkező látogatók tudatosítsák milyen fontos, hogy ne hagyjunk magunk után komolyabb ökológiai lábnyomot.”

Összefogtak az Ipoly mente polgármesterei a nemes ügy érdekében

Pénteken délelőtt sor került az Ipolyság – Ipolyvisk duzzasztógát, Szete – Ipolyszakállos szakasz tisztítására Az önkéntesekhez csatlakozott Csenger Tibor, Nyitra Megye alelnöke is, aki személyesen vett részt a Szete – Ipolyszakállos szakasz takarításában.

„Örömmel társultam én is, mivel kitűnő lehetőségnek tartom, hogy sok ember együtt tegyen egy jó ügyért. Hihetetlen, hogy az ember mennyi szeméttel képes szennyezni saját környezetéért. De minél több ilyen rendezvény valósul meg, annál kínosabban fogja érezni magát valaki, ha szemetel. Egy bolygónk van, becsüljük meg és vigyázzunk rá”

– fogalmazott Nyitra Megye alelnöke.

A szetei torlaszt is megtisztították

Nyitra Megye elnöke, Milan Belica védnökségi szerepet vállalt az akcióban. A rendezvényen az őt képviselő alelnök, Csenger Tibor elmondta: „Nagyon vártam, hogy részt vegyek az akción. Őszintén szólva először ültem ilyen hosszú időt kenuban, s meglepően jól ment az evezés. Eldöntöttem, hogy elfogok járni gyakrabban, hiszen ez egy gyönyörű szakasz. Semmi más nem volt körülöttünk csak a csodálatos táj, és sajnos a szemét. A megyén is jó ötletnek tartották az akciót, mivel sajnos későn jött a felkeresés, a költségvetést már nehéz lett volna módosítani. Jó ötletnek tartom a kezdeményezést és aki egy kicsit is környezettudatos, az nem fog erre nemet mondani. Antal Nyustin Ágnes polgármester asszonnyal evezés közben beszélgettünk a jövőről. Volt egy pár szervezési probléma, de egy első nagy akciónál, ahol számtalan település van bekapcsolva, a szervezőknek nem könnyű. Mindenképpen szeretnénk azt, hogy jövőre Nyitra Megye is társrendezőként részt vegyen a „Nagy” Ipoly Takarításban.”

Pénteken a hat órán át tartó takarítás alatt óriási mennyiségű szemét gyűlt össze. Az önkénteseknek sikerült felszámolniuk a Szete határában kialakult torlaszt, mely a bedőlt fák miatt teljesen átjárhatatlanná tette az utat. Német Zsolt, Szete polgármestere fűrész segítségével vágott utat a falu alatti torlaszon. A polgármester úr elmondta: „Két óra kemény munka volt, hogy át tudjunk kelni ezen a torlaszon. Most már legalább nem kell kiemelni a kenukat a Szete község alatti szakasznál.” A nap lezárásaként az Ipolysághoz közeli Jégmadár Látogatói Központban az önkéntesek megvendégelésére került sor.

Szombaton az Ipolybél – Kiskeszi szakasz került sorra, ahol a helyieket erősítette a szetei és az ipolysági csapat. Továbbá ipolyviski, szolnoki, budapesti önkéntesek kezdték meg az Ipolyvisk duzzasztógát – Ipolyvisk Antióchiai Szent Margit híd szakaszának takarítását. A második nap lezárására az ipolyviski híd alatt került sor, ahol a szárazföldön további önkéntes segítők várták vacsorával a beérkező önkénteseket.

Vasárnap délelőtt Ipolyvisk – Szete szakaszon kezdődött meg a munka, ahol ipolyviski, ipolybalogi, illetve szetei önkéntesek tartalék energiájukat nem sajnálva szedték össze a hulladékot. Vasárnap tisztították az Ipolyt Helembán és Kiskeszin is. A kiskeszii csapat Kiskeszi – Ipolyszalka  között, a helembai csapat pedig Ipolyszalka – Helemba között, az Ipoly-torkolatig.

Antal Nyustin Ágnes, a három napig tartó szemétszedés végén elmondta: „Az összegyűjtött szemét között megtalálható volt a műanyag palackoktól, a gyermekjátékokon keresztül egészen a halászok által hátrahagyott damilokig, madzagokig és hálókig, rongyokig mindenféle hulladék. De az ipolyviski szigetnél találtunk hűtőt, ágymatracot, autógumit, gumicsónakot és kirobogót is. A polisztirol összegyűjtése volt az egyik legnehezebb feladat, mivel a lemorzsolódott apró darabkákat nagyon nehéz egyesével kihalászni a folyóból. A folyó alsó szakaszának jellegzetessége a fák ágairól lógó zacskók voltak. Nagyon sok cipőt, strandpapucsot, régi bakancsot találtunk. Sőt, sajnos az egyik önkéntes elvesztette a saját cipője egyik párját, mikor felborult a kenujával. Reméljük jövőre ezt megtaláljuk. De találtunk olyan élelmiszer csomagolásokat is, amelyek ma már nem láthatóak a boltok polcain, mivel már nem gyártják azokat. Ez azt jelenti, hogy nagyon rég kellett, hogy a folyóba kerüljenek.”

A szervezett csapatok a három nap leforgása alatt órákon át gyűjtötték a szemetet. „Rendkívül fárasztó volt, de megérte. Ha nem lett volna fárasztó, akkor azt éreznénk, hogy nem tettünk semmit. Elfáradtunk az Ipolyért, de tettünk is valamit a szebb környezetért. Azt gondolom, hogy ha csak egy palackot vettünk volna ki, akkor is kevesebb szemét van az Ipolyban. Megtisztítottuk az Ipolyt, amivel egy pillanatnyi állapotot teremtettünk, de ha tovább tekintünk ennél, hosszú távon ezzel nevelünk. Eleve már az egész megszervezésével, ahogy beszélünk róla. Ha csak egy embert győzünk meg vele, ez exponenciálisan növekedni fog. Ha nem teszünk semmit, akkor ne is várjunk semmit. Szeptemberen fog megvalósulni egy újabb találkozó, ahol a kiértékelésre és egyéb jövőbeli szervezési feladatok megbeszélésére fog sor kerülni. Egyeztetünk arról, hogy jövőre miként tudnánk még hatékonyabban összehangolni több tucat szlovákiai és magyarországi község önkénteseit. Hisz közös ügy, közös felelősség. Ez a cél, hogy az egész Ipoly mente vállalja a közös felelősséget.”

– értékelte a három napos akciót a koordinációt vezető ipolyviski polgármester asszony.

A folyó jelenlegi hossza 212,43 km, szabályozása előtt 254 km volt. Az eredeti folyómeder Ipolyságnál és Ipolynagyfalu – Ipolyhidvég szakaszon figyelhető meg. Az utóbb említett szakasz hossza rövid, mindössze 4 folyamkilométer. Kerata László, az Ipoly középső szakaszához tartozó Ipolynagyfalu polgármestere, s egyben ezen szakasz koordinátora elmondta: „Bár a szakasz rövid, de annál nehezebb a terep. Kacskaringós, öreg fákkal szegélyezett, és több 30-40 méter hosszú torlaszok találhatók meg benne. Ezek a torlaszok rengeteg hulladékot fogtak fel.  Pénteken a szakasz felét, szombaton pedig a másik felét takarítottuk ki. Mindkét nap 6-6 órán át megállás nélkül dolgoztunk. Pénteken tízen, szombaton pedig öten dolgoztunk. Körülbelül 90-100 zsák hulladék került ki az Ipolyból. A szemét nagyrésze PET palackokból, öngyújtókból, labdákból és papucsokból állt.”

Érdekesség a palackposta volt, melyet egy Áron nevű fiú bocsájtott útjának Balassagyarmatnál. Az üzenet arra kérte a megtalálóját, hogy engedje tovább a palackot a folyón. Jelenleg a községi hivatalban van. Útra fogjuk bocsájtani Ipolyságnál, mivel a községünkhöz közeli torlaszok csak felfognák. A torlaszokat teljes mértékben környezetvédelmi okok miatt nem lehetséges eltávolítani, hiszen sokféle rovar otthona, másrészt anyagi kapacitás sincs a megoldásra. A környezetvédők javaslata alapján, ha nem is teljesen, de lehetséges lehet kb. két méteres átfolyót létrehozni, illetve kötelekkel a meder széléhez vonni a kidőlt fákat, ezzel egyfajta természetes támasza lenne a partnak. Így az élővilág otthona is megmaradna, viszont átjárhatóvá válna a szakasz. Igyekszünk minden lépést megtenni azért, hogy környezetünk, folyónk tiszta, biztonságos és szép legyen.”

A három napon át tartó programsorozat záróeseménye Ipolybalogon, Nagyboldogasszony-napi szentmisével, az egykor ott őrzött Szent Korona hiteles másolatának bemutatásával, Erdő Zoltán tárogatóművész közreműködésével, majd a nagycsalomjai Pusztatemplomnál hangversennyel és állófogadással zárult.

György Ferenc, az ipolybalogi  Szent Miklós templom plébánosa ünnepi beszédében elmondta: „Templomunk tornyát a magyar királyi korona díszíti arra emlékeztetve, hogy a hagyomány szerint a Szent Koronát a Károly Róbert és Vencel cseh király közti trónviszály idején egy éjszakán át itt őrizték. Az esemény emlékére 16 évvel ezelőtt a templomban elhelyezték a Szent Korona másolatát. Szent István király utód hiányában szimbolikusan Szűz Máriát koronázta meg a Szent Koronával, ezzel rá bízta a magyar népet, és a kereszténységet. Nagyboldogasszony ünnepe Mária mennybevételének az ünnepe.”

Tartsd meg a rendet, a rend megtart téged. Ez a középkori közmondás, figyelmeztet arra, hogy fokozottan figyelnünk kell erdeink, házaink, udvarjaink, patakjaink, folyóink tisztaságára, melyet korábban az emberi figyelmetlenség, nemtörődömség bepiszkított. A „Nagy” Ipoly Takarítás sikeresen lezajlott, most már csak a hálaadás maradt. Szentmisével, a legdrágább ajándékkal zárul a programsorozat, hiszen mi mást adhatunk a Jóistennek, mint hálát mindenekért” – tette hozzá az ipolybalogi plébános.

A szentmisét követően a nagycsalomjai Árpád-kori Pusztatemplomban állófogadással egybekötött koncertre került sor. A záróünnepségen részt vett többek közt Harrach Péter országgyűlési képviselő MKDSZ elnöke, Gaal Gergely miniszteri biztos, Balla Mihály országgyűlési képviselő, Jámbor László Besztercebányai Megyei Önkormányzat képviselője, Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere, továbbá számos Ipoly menti, magyarországi és felvidéki települések polgármesterei. A záróünnepségen fellépett az ipolybalogi Hlavács Réka és a váci Civitas Szimfonikus Zenekar is.

Gaal Gergely miniszteri megbízott úr köszönő beszédében elmondta: „Nekem csupán egy feladatom van itt: a hála és a köszönet. Hálát adni a Jóistennek, hogy itt lehetünk ezek között a történelmi falak között, van közösségünk, szülőföldünk és nemzetünk, ahová tartozhatunk. Köszönet jár azoknak a szervezeteknek, településeknek, települések vezetőinek és közéleti személyiségeknek, sportolóknak és a támogató intézményeknek, akiknek köszönhetően az a három napos program megvalósult. Ez adjon nekünk okot a bizakodásra a jövőben, nemzetünk és földrészünk, keresztény Európa jövőjében. Köszönöm, hogy én is részese lehettem ennek!”

„Mi, akik az Ipoly mentén élünk, és az Ipolyt szeretjük, tudjuk, hogy szeszélyes, szépséges természeti kincsekben gazdag folyó. Hogy megélhessük a szépségét, néhány alapvető szabályt meg kell tartanunk. Alapvető szabály, hogy ha szeretjük az Ipolyt, akkor tisztán tartjuk és tiszteljük. Pontosan ezt vitték véghez a települések, civil szervezetek, önkéntesek az elmúlt három napban. Elsősorban köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, akik ebben a munkában részt vettek, legfőképpen azoknak az embereknek, akik megfogták a zsákot, a szemetet és összehordták azt. Óriási munka volt ez, hisz nem volt könnyű 35 fokos hőségben dolgozni. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek az összefogásnak!”

– fogalmazott Balla Mihály országgyűlési képviselő.

Balla Mihály országgyűlési képviselő.

A zárórendezvényt követően aláírásra kerül egy nyilatkozat, melyben a polgármesterek ígéretet tesznek az Ipoly évenkénti megtisztítására. A Nyilatkozat szövege alább olvasható:

„Alulírottak közös nyilatkozatban rögzítjük, hogy környezetünk, szülőföldünk, teremtett világunk iránti felelősségünk tudatában a jövőben minden év Ipoly névnapját követő hétvégén erőfeszítéseket teszünk az Ipoly folyó megóvása érdekében. Számunkra az Ipoly nem elválasztja, hanem összeköti a két partján élő embereket.”

A „Nagy” Ipoly Takarításban résztvevő felvidéki és magyarországi résztvevő települések: Bolyk, Ipolynyitra,  Ipolygalsa,  Terbeled, Miksi, Rapp, Panyidaróc , Kalonda, Vilke, Tőrincs, Bussa, Csalár, Ipolykér, Ipolyvarbó, Zahora, Szlovákgyarmat, Kóvár, Nagycsalomja, Ipolykeszi, Ipolybalog, Ipolynagyfalu, Ipolyhídvég, Ipolyság, Ipolyvisk, Szete, Lontó, Ipolyszakállos, Kiskeszi, Helemba, Szob, Ipolydamásd, Letkés, Tésa, Hont, Drégelypalánk, Balassagyarmat, Patak, Ipolyvece, Őrhalom, Dejtár. Közvetlenül a megvalósítás előtt csatlakozott Inám község is.

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb