(Fotó: Botta Anikó)

Ünnepélyes keretek között került átadásra a zselízi Magyar Ház történelmi, Sacher-pincéje 2021. szeptember 10-én. A rendezvényt több jeles személyiség is megtisztelte jelenlétével, a szalagot Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár vágta át.

A zselízi Magyar Ház nem csupán egy közösségi tér, hanem egy történelmi objektum, mely a hajdani Esterházy-uradalom egyik központi épületének számított. Többek között szolgálati lakásként szolgált 1843 környékén Franz Sacher osztrák cukrásznak is, aki a grófi család szakácsaként tevékenykedett ez idő alatt a Garam mentén. Ráadásul fia, Eduard ebben a házban született, aki később felvirágoztatta a Sacher nevet és megalapította a világhírű luxusszállodát Bécsben.

(Fotó: Komka Péter)

A Csemadok Zselízi Alapszervezete és a Sacher Polgári Társulás régóta fáradozik azon, hogy a zselízi Sacher-kultuszt minél jobban felkarolja és ország-világ előtt ismertté tegye. Ennek fényében tűzték ki célul, hogy a közösségi házként funkcionáló épületet a lehetőségekhez mérten visszaállítsák eredeti állapotába. Ennek részeként készült el a Sacher-kiállítóterem, illetve a mostani történelmi pince is, mely munkálatokat Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta 13,5 millió forinttal (37 ezer euró).

Az átadási ünnepségen Kepka Márk és Csonka Ákos a ház történetét, kultuszát és szellemiségét mutatták be a jelenlévőknek, míg Csenger Tibor és Sárai András az építkezés folyamatáról beszéltek.

(Fotó: Botta Anikó)

„Nem egy egyszerű építkezést kell elképzelni, hiszen egy több száz éves épületről beszélünk, ráadásul annak az aljazatáról. Komoly szakmai kihívás volt nekünk és a kivitelezőknek is megoldani a munkálatokat, de azt hiszem, az eredmény magáért beszél. A támogatásnak köszönhetően megerősítettük a ház statikáját, kimélyítettük a pincét és prezentálhatóvá tettük a boltíves falakat, átalakítottuk a bejárati részt és közművesítettük az egészet. Nagyon sok munkát végeztünk, de még korántsem fejeztük be az egészet, ennél is több áll előttünk”

– mondta el Csenger Tibor, aki Nyitra megyei alispáni minősége mellett helyi aktivistaként vesz részt a munkálatokban, sőt kimondottam koordinálja és vezeti az építkezés ütemét.
„Sajnos lassan időszerűvé válik az épület tetőszerkezetének a cseréje is, de lépéseket tettünk az eredeti kerítés, illetve a nyílászárók visszaállítására is. Célunk a történelmi hűség, az igényesség és a minőségi szempontok szem előtt tartása” – tette hozzá Kepka Márk, aki civil foglalkozását tekintve a helyi Comenius Gimnázium történelemtanára.

(Fotó: Botta Anikó)

A rendezvény nyitányaként Javorka Ildikó zselízi operaénekes adott elő egy Schubert-darabot, melyet a világhírű zeneszerző 1818-ban zselízi tartózkodása idején komponált. Az előadásokat követően Potápi Árpád János vette át a szót, aki gratulált és köszönetét fejezte ki a helyi magyarságnak a munkáért és a helytállásért. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a felvidéki magyarság megerősödik identitásában, amihez hozzájárul a politikai egyesülés folyamata is. Az államtitkár szerint üdvözlendő a magyar pártok szövetségkötése, és csak reméli, hogy az itt élők bizalmát is el fogja nyerni.

(Fotó: Botta Anikó)

A szalagátvágás után a jelenlévők birtokba is vették a történelmi pincehelyiséget, melynek „megkeresztelése” egy hangulatos borkóstolóval történt, Zselíz és a régió legkiválóbb borászának, Palik Lászlónak köszönhetően. A pohárköszöntőt Zselíz város polgármestere, Juhász András mondta.

(Felvidék.ma)

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb